Blikvangers van 11/09 tot en met 17/09/2017

Machteld Kaesemans

Deze Blikvanger is volledig gewijd aan de zeevogels, behalve één uitzondering: een grauwe franjepoot die aan de Fonteintjes gezien werd. Deze grauwe franjepoot werd in ons gebied de laatste maal gespot op 8/09/2014.

En nu de zeevogels! Door de stevige noordwesterwind werden heel wat zeevogels dichter bij de kust gezien. Heel veel Noordse pijlstormvogels werden vanaf de zeetrektelposten gespot op 14/09. Aan de Fonteintjes telde men er 139. In de Panne werden er maar liefst 808 geteld, een Belgisch record en in Middelkerke 727. Op 13/09 waren de  Fonteintjes goed voor 164 Noordse pijlstormvogels. Daarnaast noteerde men ook Noordse stormvogel, vaal stormvogeltje, vale- en grauwe pijlstormvogel.

Bij de jagers waren het de grote, middelste en kleine jager. Zeekoet en alk werden ook gespot, evenals meerdere Jan-van genten

Veel soorten sterns waren ook  te zien: reuzenstern, visdief, grote stern en dwergstern . Zwarte stern is dan wel een moerasstern.

Naast deze vogels werden ook nog enkele” specialekens” gespot zoals de grauwe franjepoot, de gestreepte strandloper, strandplevier, een vorkstaartmeeuw, grauwe klauwier e.a.

Bekijk rustig de volledige vogellijst . Jullie vogelliefhebbers zullen nu ook de voordelen van een najaarsstorm beseffen, alhoewel ik persoonlijk geen fan ben van dit soort weer!

Veel groeten van Machteld en tot volgende week.

Noordse Stormvogel

© Benny Cottele

Vale Pijlstormvogel

Grauwe Pijlstormvogel

© Johan Buckens ( beide foto’s)

Vaal Stormvogeltje

© Rik Clique

WAARNEMERS:

Albert Neyt, André Delier, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart De Keersmaecker, Bart Vantorre, Bernard Miserez, Bert Vereyken, Bjarne Verhaeghe, Carine Van Goethem, Catherine Priem, Christian De Mori, Christophe Jacobs, Dany Depauw, Davy Bosman, De Munck Benoit, Dominique, Dries Candaele, Elias Tibax, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Etienne, Etienne Peeters, Evi Matthyssen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fons Vervoort, Frank De Scheemaeker, Frédéric Vanhove, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Gerry Heyrman, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hans Haek, Henri Dineur, Hilbran Verstraete, Huub Bun, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan Seys, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Devillers-Terschuren, Jelle Quartier, Joachim Bertrands, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jonas Pottier, Joris Elst, Karina Samyn, Kenny Hessel, Kiani Deklerck, Koen Baute, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc P , Marcel Pottier, Margaux Boeraeve , Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Maxime Rigo, Mike Vandeperre, Moeskops Henri, Mylle Johnny, Nick , Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Olivier Dupont, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Focquier, Paul Pugh, Philippe Deprez, Philippe Dury, Pierre Blockx, Pierre Devillers, Pierre Tavernier, Pieter Leblans, Remi Chevalier, René-Marie Lafontaine, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robin Daelemans, Roland Vannieuwenhuyze, Rudy Deplae, Sabine Krings, Sam Dewanckele, Saul Dewulf,Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Thiers, Steven Keteleer, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Thijs Tanghe, Tom Goossens, Tony Parmentier , Toon Spanhove, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Virginie Sonon, Walter De Smet, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Bockx, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wout De Rouck.

Zeekoet

© Filip De Ruwe

Alk

© Geert Vanhulle

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Grote Jager

© Herman Blockx

Middelste Jager

© Patrick Keirsebilck

Kleine Jager

© Marc De Ceuninck

VOGELLIJST:

Geoorde fuut, Noordse stormvogel, Noordse pijlstormvogel, Vale pijlstormvogel, Grauwe pijlstormvogel, Vaal stormvogeltje, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van- Gent, Kuifaalscholver, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Strandplevier, Bosruiter, Kleine strandloper, Gestreepte strandloper, Krombekstrandloper, Grauwe franjepoot, Pontische meeuw, Vorkstaartmeeuw, Reuzenstern,  Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Middelste jager, Kleine jager, Kleine jager, Zeekoet, Alk, Kerkuil,  Bosuil, Draaihals,  Middelste bonte specht, Grauwe klauwier, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger,  Braamsluiper, Noordse nachtegaal, Gekraagde  roodstaart, Paapje, Boompieper, Kruisbek, Ortolaan.

Grauwe Franjepoot

© Marc Nollet

Bovenste Foto: © Noordse Pijlstormvogel / Filip De Ruwe

Machteld Kaesemans 19/09/2017