MERGUS WEEKNIEUWS 2017/WEEK 40: AFGELOPEN EN VOLGEND WEEKEND – REISVERSLAGEN – SOORTEN VOLGORDE – FILMPJES – AGENDA – BLIKVANGERS

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Ziehier het allerlaatste Mergus Nieuws

AFGELOPEN WEEKEND – EUROBIRDWATCH – NBO SAMENDAG

Met vijf Mergussers trokken we zaterdagochtend vroeg naar de Fonteintjes waar de traditionele tellers Stefan, Dries (en Paul vanop de Pier) ons welkom heten. Maar de windgoden zaten ons niet mee en er was totaal geen trek. Terug via de Polders dan maar met Koereiger – Cetti’s Zanger – 17 Geoorde Futen en groep van 155 Holenduiven als toppers. Volledig verslag zie Mergus Facebook. ’s Namiddags genoten een tiental Mergussers van de uitstekend georganiseerde NBO SAMENDAG te DAMME.

VOLGEND WEEKEND

Het Natuurpunt  Schobbejakshoogte reservaat  te Sint-Kruis bestaat 25 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd – nu zondag 08 oktober – ook jij gaat toch even langs hé! Alle details zie website NP Brugge en de Spille. Alvast een woord van erkenning aan conservator Arnout Zwaenepoel voor zijn niet aflatende inzet ! 

WIE GAAT MEE OP WEEKEND?

We bieden jullie opnieuw een Mergus midweek aan:

Olv Johan Debuck en onder Starling Vlag naar Zeeland: alle details op en inschrijven op :

  1. http://www.starlingreizen.be/nl/reizen/vogels-kijken-nederland-winters-zeeland

NIEUWE REISVERSLAGEN

We bedanken Vallie (Valérie Goethals) van harte voor de twee nieuwe reisverslagen op onze www.mergus.be website – ééntje over Israël/eentje over Finland/Noorwegen. Ze vormen een bron van inspiratie en kennis voor ieders volgende reizen.

VOLGORDE SOORTEN GEWIJZIGD

Jullie hebben het wellicht op waarnemingen.be opgemerkt. De systematische volgorde van onze officiële vogellijst is opnieuw gewijzigd (na verregaande DNA onderzoek) . Die Nederlanders toch hé.

FILMS JAN VANWYNSBERGHE

Die filmpjes zijn zo mooi en interessant dat jullie die echt even moeten bekijken en bestuderen:

op de Put van Vlissegem in West-Vlaanderen pleisterde al voor de derde dag een Grauwe franjepoot.

Omdat een extreem geval van ADHD zoals een Grauwe franjepoot geen seconde stilzit en dermate beweegt alsof alles 2 keer versneld werd, heb ik ervoor gekozen om beelden in reële snelheid af te wisselen met beelden die de helft vertraagd werden. De vertraagde beelden lijken dan op het eerste zich aan normale snelheid gefilmd te zijn, tot je dan de beelden op normale snelheid ziet. Die lijken dan bijna onecht en versneld.

De rimpeling van het water en de speling van het licht creëren hier een machtige sfeer: https://youtu.be/JzZxDmt7uPc (kies instellingen 1080p-HD = full HD, voor de scherpste weergave).

Op de beelden kan je goed zien dat de Grauwe franjepoot niet meer in volledig juveniel kleed is (zoals bij een Grauwe dikwijls op dit tijdstip nog het geval is). Aan beide kanten zijn er al geruide (grijze) winterleed schouderdekveren (bovenste) en ook enkele veren van de mantel zijn al geruid (grijs).

Deze voormiddag werd er in het Zeeuwse ‘Neeltje Jans’ – langs de oosterscheldekering – een Kleine spotvogel ontdekt. De eerste foto’s en commentaren op waarnemingen deden op zijn zachtst gezegd goesting krijgen om naar daar af te zakken.
Ik ben héél blij dat het me gelukt is om er fatsoenlijke videobeelden van te maken (in tegenstelling tot de Belgische vogel van Heist vorig jaar. Die liet zich wel heel mooi bekijken, maar eer ik hem in beeld had, scherpgesteld en de belichting geregeld was de ‘vogel’ telkens gevlogen (op enkele seconden beeldmateriaal na).

Videobeelden: https://youtu.be/LWLMLVfOTS0 (kies instelling: 1080p-HD voor de scherpste weergave).

Naar het einde van de video toe zie je hem poetsen en zijn vleugels en staart volledig openen (herhaald in slow motion).

 Ik geef ook nog graag de link mee naar m’n videobeelden van Westelijke bergfluiter (waar ik vorig voorjaar in Spanje héél veel tijd in heb ‘moeten’ steken). Je ziet hem verschillende keren zingen (trage en snelle variatie) en ook roepen:

https://youtu.be/2Tzw4yCioEk (kies instelling: 1080p-HD voor de scherpste weergave

AGENDA

o.a donderdag 26 oktober – eerste arkavond – een Mergus Lesbos overzicht! – niet te missen

o.a. vrijdag 27 oktober – Dirk Draulans 

DE BLIKVANGERS

Proficiat Machteld – je blikvangers deze week zijn opnieuw TOP – zoals ook onze Machteld op en top TOP is en BLIJFT

Een prettige week gewenst verder!

Frank en het ganse Mergus Team

 

PS foto – noordse stormvogel – archief Mergus