Blikvangers van 02/10 tot en met 08/10/2017

Machteld Kaesemans

De zomergasten verlaten het terrein en ruimen plaats voor onze wintervogels. We noteerden deze week heel wat leuke soorten, zeldzame en zeer zeldzame, zoals een Woestijntapuit. Dit is zeker een uitzonderlijke vondst gezien in de voorhaven van Zeebrugge…zij verblijft er nu nog steeds!.

Een tweede kanjer van formaat was de Grote kruisbek in vrouwtjeskleed, eventjes gezien aan de Oostdam in Zeebrugge. Nog een topper was het Stormvogeltje, nauwelijks groter dan een huiszwaluw. Zo zijn we opnieuw  beland bij de zeevogels die zeer talrijk aanwezig waren. In een vorige Blikvanger heb ik deze vogels reeds goed in het daglicht geplaatst. Ditmaal sommen we op: Grote zee-eend, Zwarte zee-eend, Kleine jager, Grote jager en Jan-van-gent. De twee laatste waren talrijk aanwezig.

Daarnaast wil ik jullie aandacht nog vestigen op de forse trek van Rotgans 13484 op 6 oktober aan de Fonteintjes, zeer veel vinkentrek in het binnenland, ook veel graspiepers, koperwieken en zanglijsters.

Bekijk de vogellijst zorgvuldig want veel soorten werden hier niet opgesomd. Volgende week zien we wel hoe dit verder verloopt. Eén persoonlijke Blikvanger: deze namiddag zat de eerste keep in onze  tuin….een blijver of niet?

Veel groeten van Machteld.

Grote Kruisbek

© Axel Smets

Stormvogeltje

© Filip De Ruwe

Grote Zee-eend

© Rudy Aeschlimann

Zwarte Zee-eend

© Henk Loobuyck

Jan-van-gent

© Herman Blockx

WAARNEMERS:

Alain Baccaert, Albert Neyt, Anna Schneider, Annelies Jacobs , Annick Lanquart, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, Bruneel Luc, Bruno Nef, Catherine Priem, Christophe Jacobs, Danny Claeysier, David Botteldoorn, Deseure Noel, Dieter Coelembier, Dries Candaele, Dumont De Chassart, Elie Coremans, Elke Lycke, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Erik De Meersman, Erik Etienne, Filip Tanghe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Fons Vervoort, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frédéric Vanhove, Frederik en Nayana Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Gerin Pascale, Gerry Heyrman, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Henk Loobuyck, Hilbran Verstraete, Hubert Brandt, I. Robbe, Isabelle Bossuyt, Ivan Leroy, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Ranson, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jeroen Gobeyn, Joachim Bertrands, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jonas Pottier, Joris Elst, Kamil Daneels, Karel Boey, Karel Tack, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Vervaeren, Kris De Wit, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Laurent Raty (Nmt), Lebrun Raphael, Leo Declercq, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Matte, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Lut Rogiers , M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Manon Maes, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Niels Goulem, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Olivier Dupont, Pascal Deruyver, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul En Marianne, Paul Maertens, Paul Pugh, Peene Dirk, Peter Wijnsouw, Philip De Somer, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Dhaluin, René Billiau, Resteau Nathalie, Robbe Cool, Robrecht Debbaut, Robrecht Pillen, Roeland De Wilde, Roland Bultinck, Romain Deloof, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Thibaud Vandaudenard, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Thomas Peelman, Tom Goossens, Tony Parmentier , Urbain Ureel, Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Vic Puype, Virginie Sonon, Ward Tamsyn, Ward Vercruysse, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wout De Rouck, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse, Wouter Van Gompel, Yolan Bosteels.

Grote Jager

© Filip De Ruwe

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kleine Jager

© Filip De Ruwe

Rotgans

© Herman Blockx

VOGELLIJST:

Roodhalsgans, Parelduiker, Roodhalsfuut, Geoorde fuut, Stormvogeltje, Vaal stormvogeltje, Noordse stormvogel, Noordse pijlstormvogel, Grauwe pijlstormvogel, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van- Gent, Visarend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Porseleinhoen, Steltkluut, Bokje, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper,  Noordse stern, Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Middelste jager, Kleine jager, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger,  Bladkoning, Braamsluiper, Beflijster, Gekraagde  roodstaart, Paapje, Woestijntapuit,  Roodkeelpieper, Waterpieper,  Rouwkwikstaart, Barmsijs, Grote kruisbek, Kruisbek, Goudvink, Appelvink.

Koperwiek

© Marc Nollet

Bovenste foto: © Woestijntapuit / Johan Buckens

Machteld Kaesemans 10/10/2017