MERGUS WEEKNIEUWS 2017/WEEK 41: VOLGEND WEEKEND – LEUKE SOORTEN – OPROEPEN – VARIA

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

DE BLIKVANGERS

Van onze Machteld zijn altijd zeer goed – maar deze week uitzonderlijk goed met prachtige beelden van de zee trek van afgelopen weekend – surf vlug naar www.mergus.be en of surf naar de Mergus facebook en geniet mee van de leuke beelden en aantallen (via trektellen.be )

DIT WEEKEND: WATERVOGELS – GANZEN – TREKTELLEN

Dit weekend de eerste watervogel- en ganzentelling. Alle vaste tellers op post aub. Lees ook aandachtig de mails die jullie van Marc Dc en Christine V, de coördinatoren voor deze projecten kregen. Er zijn ook de gemeenschappelijke excursie – deze keer uitzonderlijk naar de Achterhaven en een stukje Uitkerke – gezien Frank daar een belette teller vervangt.

Dus graag ofwel om 08u 45 aan de gekende randparking Haven Brugge tov Politiehuis (Louis Coiseaukaai) voor de gekende wagen groepsexcursies naar de Achterhaven olv Wim, Paul en co of wel om 09u05 aan Groenwaecke voor een fietstochttelling van enkele prachtige weidecomplexen in Uitkerke.

Thuis ca 12u-12u30 ten laatste. Meebrengen: verrekijker – laarzen of hoog waterdicht schoeisel, notaboekje, vogelgids….

Eveneens dit week de tweede EUROPESE TREKTELDAG. En deze keer belooft het bingo te worden: met schitterend weer en goede wind. Dus als je  niet op zondag telt – rep je naar de Fonteintjes – want er zal heel wat te zien zijn. Stefan en co zijn er steevast van de partij!

LEUKE SOORTEN

Een Woestijntapuit verblijft al een tijdje in de Voorhaven – een Kleine Alk op de Oostendse Vaart te Sint-Andries en Grote Kruisbekken sijpelen de lage landen binnen – zie mergus.be voor foto’s en meer details. Ook het komend weekend kan een dwaalgast opduiken. Iedereen alert graag tijdens zijn telling. En onze Jan V heeft opnieuw prachtige beelden gemaakt – ook deze week wil ik ze jullie niet onthouden. Echt leerrijk.

het is altijd een beetje spannend wanneer je deze tijd van het jaar een tapuit tegenkomt. Afhankelijk o.a. van afstand en lichtomstandigheden is het niet altijd evident om zo’n tapuit op naam te brengen.

Naast parate kennis van kenmerken is veldervaring met zo’n soort dan uiteraard van goudwaarde. Van een goeie waarneming steek je dikwijls meer op dan van het louter bekijken van foto’s, en ik denk dat het bestuderen van bewegende beelden wat dat betreft ook een meerwaarde heeft.

Ik had de afgelopen paar jaar het geluk degelijke beelden te kunnen maken van Isabeltapuit en ‘gewone’ Tapuit (ook allebei in het najaar).

Het lijkt me wel zinvol om deze hier ook mee te geven.

Kijk alvast naar de manier waarop een Isabeltapuit rechtop staat, alsof hij elk moment achterover kan vallen , in vergelijking met de andere soorten.

Ik vermeld ook nog graag dat de ‘gewone’ tapuit op een bepaald moment ‘gaapt’ waarbij je goed de gele binnenkant van de mond kan zien, typisch voor een jonge vogel (herhaald in slow motion).

Izabeltapuit / Veere – Netherlands / 25-10-2016: https://youtu.be/iCApD5vz4e4

‘gewone’ Tapuit / Doel – Belgium / eind augustus 2017: https://youtu.be/7V8_xmWsRjY

Woestijntapuit / Zeebrugge – België / 9-10-2017: https://youtu.be/_ZAOLwOQlF0

(kies instellingen: 1080p-HD voor de scherpste weergave).

vriendelijke groeten,

Jan Vanwynsberghe

 

OPROEP VAN ONZE IMMER SYMPATHIEKE SOFIE

“The Eagle Huntress”

Familie documentaire over doorzettingsvermogen en lef

zondag 22 oktober om 10h30 –

georganiseerd door Natuurpunt Brugge

De dertienjarige Aisholpan Nurgaiv breekt met een eeuwenoude traditie in Mongolië : ze is de eerste vrouwelijke jager die deelneemt aan het landelijke Golden Eagle Festival  voor jagers. In 2014 liet fotograaf Asher Svindensky ons kennismaken met dit meisje – zijn beelden gingen de wereld rond. Regisseur Otto Bell was meteen geïnspireerd door de foto’s, nam contact op met de fotograaf en besloot een documentaire te maken over het Mongoolse meisje. Aisholpan groeide op in een patriarchale omgeving, waar het jagen met steenarenden hoog aanzien geniet. Deze traditie is al duizenden jaren een uitsluitend door mannen gedomineerde bezigheid. Aisholpan zorgt voor veel commotie wanneer ze, gefascineerd door de kolossale roofvogels, besluit om de eerste vrouwelijke adelaarsjager te worden. Ondanks alle kritiek van de dorpsouderen staat haar vader pal achter haar. Al gauw nadert de jaarlijkse adelaarsjagerswedstrijd …

 

Regisseur: Otto Bell  Gesproken taal : Kazachs  Ondertiteld: Nederlands Duur : 87 min

Trailer : https://www.theguardian.com/film/video/2016/dec/12/the-eagle-huntress-trailer-a-soaring-tale-of-success-against-the-odds-video

 

The Eagle Huntress trailer: a soaring tale of success against the odds – video

www.theguardian.com

In the Daisy Ridley-narrated documentary, Aisholpan, 13, must overcome the opposition of her elders to achieve her dream of becoming a record-breaking eagle hunter

 

 Verder nog meegeven

  • Paul Willems maakt maandelijks een schitterend overzicht van alle natuuractiviteiten in de regio – zie bijlage aub
  • Zondag brengen we ook broedvogelbijdrages 2016 mee voor diegenen die er nog geen kregen. Aan de voorbereiding 2017 zijn we gestart! Meer nieuws volgende week.
  • Niet vergeten – donderdag 26 oktober eerste Ark Avond – vrijdag 27 oktober Dirk Draulans op bezoek (details volgende Nieuwsbrief)
  • Oproep van Dominique:

Hoi Frank,

Kan je ook de Natuurpunt Reis Senegal 2018 onder de aandacht brengen van de jongens en meisjes van MERGUS?

Alvast bedankt voor de promotionele moeite J.     Met vriendelijke groeten,     Dominique

Ps ik heb het buikgevoel dat ik al een paar keer iemands oproep vergeet weer te geven. Is het de jouwe stuur je opnieuw door aub.

Een prettig weekend gewenst en tot zondag

Frank en het ganse Mergus Team

 

PS Foto Frank De Scheemaeker – Pier Blankenberge 06 10 2017