MERGUS WEEKNIEUWS 2017/42: LANGSTAARTKLAUWIER – VOORBIJE WEEKEND – BROEDVOGELS 2017 – AGENDA – OPROEP TINE

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Zie hier het voornaamste Mergus vogelnieuws.

LANGSTAARTKLAUWIER

Een nieuwe soort voor de Belgische lijst werd zondagmorgen 15 10 door ‘onze’ Antoine Cornelis uit zijn netten in het Zwinpark gehaald en in de Zwinbosjes vrijgelaten – in één seconde juist  op naam gebracht! Proficiat. Honderden vogelaars, waaronder tientallen Mergussers genoten de afgelopen dagen van deze prachtige geheimzinnige vogel – de vijfde pas voor Europa. Zijn normaal areaal strekt zich uit over grote delen van Azië. Voor meer details en foto – zie Machteld’s blikvangers op www.mergus.be en de film van Jan:

vandaag (zondag) rond de middag werd er door Antoine Cornelis en Didier Vangheluwe in het Zwin te Knokke een Langstaartklauwier (Lanius schach) geringd, een spectaculaire nieuwe soort voor België!

In de vroege namiddag werd hij terug vrijgelaten. Het duurde een tijdje voor hij opnieuw gezien werd maar uiteindelijk liet hij zich in de loop van de namiddag af en toe (dikwijls kort) bewonderen. Hij verplaatste zich regelmatig, soms over grote afstanden, waarbij het daarna niet altijd evident was (en het soms lang duurde) om hem opnieuw terug te vinden.

Dat zo’n lange reis niet in de kleren kruipt bewees zijn gestage zoektocht naar voedsel. Hij werkte (gelukkig) met de regelmaat van de klok allerlei lekkers naar binnen.

Het leek een groot deel van de dag een quasi onmogelijke opgave om er videobeelden van te maken, omdat hij dikwijls té ver zat en meestal maar kort in de toppen van een struik ging zitten alvorens weg te duiken of te vervliegen, maar uiteindelijk ben ik er toch in geslaagd :

https://youtu.be/8SVjcZskRKA (kies instelling: 1080p-HD voor de scherpste weergave.

vriendelijke groeten,   Jan Vanwynsberghe

BROEDVOGELS 2017

De uitwerkploeg staat klaar om de gegevens 2017 te verwerken. We hebben reeds heel wat broedvogelinventarisaties via Avimap in onze bestanden opgenomen, maar wachten vol ongeduld op de niet Avimappers. Kunnen jullie aub voor 31 oktober doorsturen aub.  We zouden op 01 november aan de slag willen. Heb je nog geen broedvogelbijdrage 2016 ontvangen – geef een seintje aan Frank of kom naar de Ark avond op 26 oktober.

AFGELOPEN WEEKEND

Marc dankt alle tellers voor hun inzet en vraagt hen beleefd om hun gegevens zo vlug mogelijk in de nationale computer in te voeren! Ik heb dit net gedaan en moet zeggen dat het vernieuwde invoerprogramma een grote verbetering is – in vergelijking met het vorige. Het prachtige weer zorgde voor een recordaantal  van 157 soorten in onze regio met een Vale Gierzwaluw en de eerder genoemde Langstaartklauwier. Ook een eerste Brilduiker was aanwezig.

AGENDA

–         Donderdag 26 oktober – 20u – Mergus Arkavond – Lesbos – niet te missen (St-Michielslaan 35 Sint-Michiels) (gratis toegang)

–         Vrijdag 27 oktober – 20 u NBO Dirk Draulans – in de Valkaert te Oostkamp-  een meer dan interessante spreken (zie vorige weeknieuws en de Spille  voor details)

–         Woensdag 01 tem zaterdag 04 november 2017 – met de Mergus naar Lac du Der – volboekt – maar volg onze belevenissen straks via Machteld op Mergus.be en Karina en Frank op facebook.

–         Midden november – Met Mergus naar Lauwersmeer – volboekt!

–         Zaterdag en zondag 02 en 3 december – Optiekbeurs Sights of Nature – Georges De Putter (mede stichter van Mergus) in Vlamingveld te Jabbeke en opendeurdagen aan de Roksemput

–         Zondag 03 december – het gekende Vogel (ganzen) festival te Damme – ook Mergus verleent zijn deelname bij de organisatie!

 

OPROEP ONZE TINE DEVROYE –DETAILS VOLGEN NOG.

Doe ook mee met onze Brugse Feest-Fiets-Tocht!

Wanneer: 28 november,                                                                                      

Start: op de Burg, stadhuis, vertrek om 18u stipt

Einde: op de Markt, na een viertal kilometers Feest-Fietsen

Info/inschrijven: tinedevroye@live.be

EEN PRETTIG WEEKEND GEWENST.

Mvg   Frank

foto – sfeerbeeldje Mergus Archief