Blikvangers van 16/10 tot en met 22/10/2017

Machteld Kaesemans

De Langstaartklauwier die op zondag 15 oktober gevangen en geringd werd, bleef na het loslaten nog 2 dagen ter plaatse. Hierdoor zakten er 194 vogelaars af naar Het Zwin! Niet minder dan 277 waarnemers heb ik mooi naast elkaar geplaatst deze week…een recordaantal!

Naast deze unieke vogel zijn er nog meerdere het vermelden waard: een  Kleine vliegenvanger  tussen Wenduine en Blankenberge, een Bladkoning, de eerste Sneeuwgors e.a.

Twee zeer schuwe soorten zoals de Houtsnip en Roerdomp werden genoteerd. Typisch voor de winterperiode zijn de eerste Kramsvogels en Koperwieken, bijgestaan door hun “ Turdus” familieleden, de Grote lijster en de Zanglijster. Deze laatste is wel een jaarvogel en valt in het voorjaar vooral op door zijn mooie zang.

Heel bijzonder en opvallend was ook de talrijke aanwezigheid van de Grote zilverreiger. Frank meldde dit op facebook “ Vanmiddag 21/10 negen Grote zilverreigers samen te Oostkerke en achttien te Houtave. In de ganse regio zijn nu wellicht honderd vogels aanwezig! Indien jullie slaapplaatsen kennen – graag doormailen naar frank.descheemaeker@skynet.be

Er werd nog melding gemaakt van een Taigaboomkruiper ssp. familiaris maar zonder foto, ook een Siberische boompieper werd gezien en op onzeker geplaatst door Filip D R doordat hij geen sonogram kon maken, alhoewel de roep perfect klopte.

Dit was het dan weer voor deze week.

Groeten van Machteld.

Bladkoning

© Johan Buckens

 Sneeuwgors

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis De Munck, André Delier, Andy Van De Water, Anna Schneider, Annelies Jacobs , Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, Baetsle Rudi, Bart Theunis, Bastiaan De Ketelaere, Bastiaan Notebaert, Benoît Forget, Björn Deduytsche, Brecht De Meulenaer, Bruneel Luc, Bruno Nef, Caroline De Wulf, Catherine Larbalestrier, Catherine Priem, Christophe Gruwier, Claire Fery, Claus Rüffler, Cole De Schepper, D. Eysermans, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Coppejans, Dany Depauw, Dany Salembier, David Berten, David Van Den Schoor, Davy De Groote, Denis Van Der Elst, Dieter Heylen, Dieter Van Den Heuvel, Dirk Content, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Dylan Delvaux, E J E Boumans, Eli Van Audenhove, Elie Coremans, Emile Kimman, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik Etienne, Erik Van Bogaert, Erwin Collaerts, Etienne Peeters, Filip Christiaens, Filip De Ruwe, Filip Tanghe, Filip Vandeputte, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Fons Vervoort, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frank Oling, Freddy Rogiers, Frédéric Vanhove, Frederik Fluyt, Frederik Madou, G. Andy, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Gauthier Deschamps, Geert Boelens, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Spanoghe, Gerald Driessens, Gerin Pascale, Gerrit De Vos, Goffette Quentin, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Guy Laurijssens, Hannes Ledegen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Mankor, Hans Matheve, Hans Ooms, Hugo De Bruyker, I. Robbe, Ilf Jacobs, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan Allaert, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vos, Jan Decreton, Jan Pauwels, Jan Ranson, Jan Rottiers, Jan Swimberghe, Jan Vanwynsberghe, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jean-François Meersman, Jean-Pierre Lucas, Jef Kerkhofs, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jeroen Vanheuverswyn, Jo Packet, Jo Seynaeve, Joachim Bertrands, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Johannes Jansen, John Maréchal, Jonas Ghyselen, Jonas Pottier, Joris Elst, Julie Lecomte, Jurgen Dewolf, Kamil Daneels, Karel Boey, Karel Tack, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen, Kris Lesage, Kurt Boux, Kurt Van Damme, L Feys, Laurent Raty (Nmt), Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lieven Simons, Louis Bronne, Louis Robeyns, Louis Schramme, Lowie Lams, Luc Bekaert, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Matthé, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Lukas Verboom, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc & Françoise Roca , Marc Ameels, Marc De Ceuninck, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marijn Bauters, Marnix Vyncke, Martin Vandromme, Miguel Demeulemeester, Mike Vandeperre, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Van Den Bempt, Nick Vanclooster, Niels Goulem, Noël Vervaecke, Olivier Dupont, Olivier Wallez, Pat Lor, Patrick Beirens, Patrick Boucneau, Patrick Dewispelaere, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Paul Pugh, Peter Adriaens, Peter Claus, Peter Collaerts, Peter Hofman, Peter Schuermans, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Piet Allegaert, Piet Theerens, Pieter Moysons, Pieter Van Hauwaert, Pieter Vantieghem, R. De Jaegher, Rainer Josten, Regis Nossent, Reinoud Allaert, Renaat Vande Meulebroeke, Rens Hendrickx , Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robin Vermylen , Robrecht Debbaut, Robrecht Pillen, Roeland De Wilde, Roland François, Romain Deloof, Ronan Felix, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Rudy Lenaerts, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sebastiaan Hanoulle, Simon Feys, Sofie Vranken, Starling Reizen, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stefaan en Friedel Depover, Stéphane Broset, Stephen Boddington, Steven Keteleer, Steven Van De Woestyne, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stocman François, Sven Dhuyvetter, Thibaud Vandaudenard, Thijs Tanghe, Tiemen De Smedt, Tom Goossens, Tony Madou, Tony Parmentier , Van Impe Yvan, Vandewiele Pascal, Vanmeerbeeck Philippe, Verduystert J.P, Vincent Dufour, Viviane Lootens, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Debruyne, Wim Deloddere, Wim Heylen, Wim Pauwels, Wim Van Den Bossche, Wim Van Nunen, Wim Van Sompel, Wout De Rouck, Wouter Van Gasse, Wouter Van Gompel, Xavier Vandevyvre, Yannick Verstraete, Yves Decneudt, Yves Verstraeten, Yvon Princen.

 

Houtsnip

© Gilles Delgorge

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Roerdomp

© Marnix Vyncke

Kramsvogel

© Danny Claeysier

Koperwiek

© Marnix Vyncke

Zanglijster

© Marnix Vyncke

Grote Lijster

© Danny Roobaert

VOGELLIJST:

Zomertaling, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Geoorde fuut, Noordse stormvogel, Grauwe pijlstormvogel, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van- Gent, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral,  Bokje, Paarse strandloper, Grote stern, Grote jager, Middelste jager, Kleine jager, Zeekoet,  Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Langstaartklauwier, Roek, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger,  Bladkoning, Braamsluiper, Taigaboomkruiper ssp familiaris, Paapje, Kleine vliegenvanger, Waterpieper,  Kleine barmsijs,  Barmsijs, Grote kruisbek, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, Sneeuwgors.

Grote Zilverreiger

© Patrick Keirsebilck

Bovenste foto: © Kleine Vliegenvanger / Johan Buckens

Machteld Kaesemans 24/10/2017