Blikvangers van 23/10 tot en met 29/10/2017

Machteld Kaesemans

De meest zeldzame vogel van deze week is de Siberische boompieper. Het vraagt al heel wat kennis om deze te determineren. Het koppatroon is anders en de roep en zang verschillen ook van de Boompieper die bij ons een zomergast is. De tweede zeldzame bezoeker was de Kleine vliegenvanger  van vorige week, die zich op 23/10 nog present meldde!

De Roek en Beflijster kwamen zoals elke winter op bezoek, steeds blij hen te mogen begroeten. De Roodkeelduiker werd bij het trektellen langs de kust genoteerd evenals 4 Middelste zaagbekken.  IJs- en Sneeuwgors zijn eveneens aan de trek begonnen zodat we heel goed merken dat de zomer helemaal achter de rug is, zeker nu we op winteruur zijn overgeschakeld.

In de Achterhaven werden een paar Fraters genoteerd, misschien zien we binnenkort een Appelvink, Goudvink, Putter of Kneu aan de voedertafel!

Ik heb deze week de Grote bonte specht, het Zwart meesje en opnieuw de Keep mogen begroeten in mijn tuin !

Tot de volgende!

Machteld.

Roek 

© Marc Nollet

Beflijster

© Patrick Keirsebilck

Roodkeelduiker

© Geert Vanhulle

Middelste Zaagbek

© Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Aaron Ennaert, Achille Schretter, Albert Neyt, Alex Van Herrewege, Anna Schneider, Annick Decruyenaere, Antoon Ovaere, Arlette Mestdagh, Arvid Dezittere, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bart Van Thuyne, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, Bruneel Luc, Catherine Priem, Chris Melis, Cyr Mestdagh, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dirk Content, Dirk Werbrouck, Dokus Arys, Dries Candaele, E J E Boumans, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Etienne, Etienne Peeters, F Maes, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frédéric Vanhove, Gaby Wieme, Gaëtan Clerbaux, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Gert Govaerts, Gert Vanautgaerden, Guido Orbie, Guido Quaghebeur, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Heidi Albrecht, Herman Blockx, Hock Pierre-Henry, Hugo De Bruyker, I. Provoost, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Smessaert, Johan Vandepitte, Joris Elst, Jp Valentin, Kenny Hessel, Kris De Wit, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Loic Wera, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Dijon, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Melissa Teunkens, Mylle Johnny, N. Hurkmans, Natan Bex, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Pat Lor, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Focquier, Peter Depodt, Peter Wijnsouw, Ph. Verhoeven, Philippe Jacob, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Raphaël Thunus, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Debbaut, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Dewanckele, Serge Allein, Sophie Philtjens, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stephen Boddington, Stijn Cooleman, Sylvian Hotton , Thibault Snauwaert, Thijs Tanghe, Thomas Peelman, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vincent Van Heghe, Ward Hendrix, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Trio, Wout De Rouck, Yves Decneudt.

Frater

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kneu

© Ronny Lierman

IJsgors 

Sneeuwgors

© Johan Buckens / Chris Melis

VOGELLIJST:

Middelste zaagbek,  Roodkeelduiker, Kuifduiker, Geoorde fuut, Vaal stormvogeltje,  Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van- Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Smelleken, Slechtvalk, Waterral,  Bokje, Kleine strandloper, Paarse strandloper, Grote stern, Grote jager, Kleine jager, Kleine alk, Zeekoet,  Alk, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger,  Bladkoning, Beflijster, Gekraagde roodstaart,  Kleine vliegenvanger, Siberische boompieper, Waterpieper,  Europese kanarie, Barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, IJsgors, Sneeuwgors.

Voedertafel

© Geert Vanhulle

Bovenste foto: © Siberische Boompieper/ Johan Buckens

Machteld Kaesemans 31/10/2017