LAC DU DER 01/11/2017 – DAG 1

Machteld Kaesemans

Vandaag 1 november vertrokken 20 Mergussers van op de randparking in Steenbrugge om 09.00 u naar de Lac du Der in Frankrijk.

Het gebied “Lac du Der-Chantecoq” ligt in het noordoosten van Frankrijk in de regio Champagne-Ardenne en heeft een totale oppervlakte van 4.800 ha. De Kraanvogel is het embleem van de Der en is er in de winter in grote aantallen aanwezig.

Frank schreef:“ Het was een prachtige dag, schitterend weer tot 15 graden, windstil met zonovergoten akkers en velden”

Rond de middag werd er heerlijk geluncht op een parking langs de snelweg, maar ze  moesten afrekenen met wat pech. Wim’s wagen  had een lekke band en met de hulp van Ludo, waarvoor dank, kwam dit snel weer in orde.

Om 15.00u waren ze ter plaatse en vertrokken onmiddellijk naar de dijk, kant Chantecoq, waar de kraanvogels al volop aan het binnenvliegen waren. De onmiskenbare roep van oudere en jongere vogels klonk de ganse avond over de dijk. Volgens de recentste tellingen zouden circa 80.000 vogels rond de Der verblijven.

Ze  scanden het redelijk droogstaand meer af, niet slecht echter want duizenden en nog eens duizenden eenden, vooral wintertalingen, wilde eend, pijlstaart, tafeleend werden gespot, ook tientallen grote zilverreigers, enkele kleine en 2 koereigers. Rik plukte als enige een zeearend uit de lucht en  twee grote zaagbekken baadden in het avondlicht. Een ijsvogel sloot de dag af.

Nu moesten ze nog terug naar de camping “Le Clos du vieux Moulin”

Elke avond om 19.30 u nemen ze het avondmaal in “Au petit Pari” in Arrigny.

Hierbij wens ik iedereen een fijne avond en nog veel vogelkijkgenot de volgende dagen.

Thuisreporter: Machteld.

Foto’s: Frank DS.