Blikvangers van 30/10 tot en met 05/11/2017

Machteld Kaesemans

Opnieuw een paar leuke nieuwkomers. Twee Buidelmezen werden gezien in de Uitkerkse Polder. Het was reeds van december 2016 geleden dat we deze soort  te zien kregen . Eigenlijk behoren ze tot een andere, niet nauw verwante familie van de mezen, net als de staartmees en de baardman. Deze laatste ook gekend als Baardmannetje werd eveneens gespot in ons Mergus gebied…mooie vogeltjes!

In Heist – Park 58 werd met zekerheid een Siberische tjiftjaf ontdekt door Johan B. Foto’s en geluid werden genomen maar moeten nu nog goedgekeurd worden. De Siberische boompieper werd nog een dag gezien maar werd reeds in de vorige Blikvanger behandeld.

Voor de rest spitste ik mijn aandacht toe op de steltlopers van de kust. Het zijn vooral doortrekkers of wintervogels die hier niet broeden. De volgende soorten werden hier  gespot: Paarse strandloper, Steenloper, Drieteenstrandloper, Kleine strandloper en Bonte strandloper.

 Bij de steltlopers vermeld ik nog graag de Goudplevier die samen met de Kieviten onze graslanden bevolken en een paar Zilverplevieren  vooral aan de kust.

Bekijk ook de vogellijst met verschillende barmsijzen en talrijke soorten uit de vinkenfamilie. Misschien komen deze aan bod in de volgende Blikvangers als ik over de nodige foto’s kan beschikken.

Tot ziens.

Machteld.

Siberische Tjiftjaf

© Johan Buckens

Goudplevier

© Danny Claeysier

Zilverplevier

© Chris Melis

WAARNEMERS:

Albert Neyt, André Delier, Anna Schneider, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bart Mortier, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, Bjarne Verhaeghe, Bruneel Luc, Carl Devos, Céline Deneufbourg, Chris Bruggeman, Claerebout Stéphane – Cnb, Daniël Wybo, Dany Depauw, Debora Deprez, Deseure Noel, Diego Fernandez Martinez, Dimitri Van Der Beken, Dirk Verroken, Dries Candaele, E J E Boumans, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erwin Sys, Etienne Peeters, Fernand Van Ginderen, Filip Collet, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, François Vandenbussche, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert Boelens, Geert Carette, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Guido Orbie, Guido Rappé, Haben Blondeel, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Heidi Albrecht, Herman Blockx, Hock Pierre-Henry, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jef Hendrix, Jef Van Nieuwenhuyse, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Jonas Pottier, Jp Valentin, Kenny Hessel, Koen Van Hulle, Koen Vanommeslaeghe, Krien Hansen, Kurt Van Damme, L Feys, Lebrun Raphael, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas C2, Lesaccount Arteveldehogeschool Klas D2, Loic Wera, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martine Wauters, Michel Van Den Bogaert, Michiel Soenen, Mylle Johnny, Natan Bex, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Niels Van Doninck, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Olivier Olyslaegers, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vlaeminck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Peter Schuermans, Pierre Blockx, Piet Theerens, Pieter Van Hauwaert, Pieter-Jan Alles, R. De Jaegher, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Romain Dumont de Chassart, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan Cornelus, Stefaan en Friedel Depover, Stijn Baeten, Stijn Cooleman, Thijs Tanghe, Tiemen De Smedt, Timo Rauw, Tony Parmentier , Vic Puype, Ward Hendrix, Ward Tamsyn, Wauters Jean, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willem Vannotten, Willy Dias, Willy Van Praet, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wout De Rouck, Wouter Vanwesenbeeck.

Paarse Strandloper

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Steenloper

© Marc Nollet

Drieteenstrandloper

© Marc De Ceuninck

Kleine Strandloper

© Filip De Ruwe

Bonte Strandloper

© Danny Claeysier

VOGELLIJST:

Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van- Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik,  Slechtvalk, Waterral,  Bokje, Kleine strandloper, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Kleine alk, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Zwarte specht, Roek, Buidelmees, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Siberische Tjiftjaf, Bladkoning, Beflijster, Grote Pieper, Siberische boompieper, Waterpieper,  Rouwkwikstaart, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Barmsijs, Frater, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

Baardman

© Marnix Vyncke

Bovenste foto: © Buidelmees / Johan Buckens

Machteld Kaesemans 07/11/2017