LAC DU DER 03/11/2017 – DAG 3

Machteld Kaesemans

Vorige nacht was ons gezelschap op “uilendropping” in de omgeving van Outine. Volle maan, drie roepende bosuilen, een poserende ransuil en enkele reeën maakten er een perfecte Halloweentocht  van!

 

Deze morgen volgde er een grote ontgoocheling, door de zeer dikke mistlaag misten ze het unieke uitvliegen van de duizenden kraanvogels. De tocht liep naar Etang de la Horre waar de mist gelukkig optrok en ze een prachtige ochtend beleefden.

Topwaarnemingen waren porseleinhoen, 39 kleine zwanen, middelste bonte specht, keep en glanskop.

De streek is zeer gekend voor zijn huisjes opgebouwd uit klei en (eiken)hout. Het hout wordt gebruikt als kaderwerk. De gaten worden opgevuld met een mengeling van stro en klei. Het geheel, behalve het houtwerk, wordt afgewerkt met een laag leem. Westelijk georiënteerde muren die vaak blootgesteld zijn aan slecht weer worden soms extra beschermd door het aanbrengen van houten panelen. Ook tal van kerken in de regio zijn in deze stijl opgebouwd en hebben meestal een dak met houten dakpannen. De meest gekende zijn die van Lentilles, waar ze lunchten, Bailly-le-Franc, Chatillon-sur-Broué, Drosnay, Outines en Sainte Marie du Lac Nuisement.

De streek is ook gekend voor zijn “ choucroute paysanne “, er werd dan ook  naar goeie gewoonte, een stop ingelast bij een klein familiebedrijf om wat choucroute aan te kopen.

In de namiddag trokken ze naar “Lac d’Amance”. Onderweg genoten ze van rode wouw, bruine kiekendief, veel buizerds en roek. Aan de Lac zelf zaten er zeker ca 2750 tafeleenden, 2500 meerkoeten, minstens 100 grote zilverreigers, 3 kleine zwanen, roodborsttapuit, krooneenden en om de 5 minuten een ijsvogel. De kers op de taart was echter een overvliegende juv. zeearend….dat was pas genieten.

Ze trokken terug naar de dijk van De Der waar net meer dan 4000 kraanvogels binnenvlogen onder een prachtige ondergaande zon.

 Deze avond trokken onze mergussers opnieuw naar hun vaste stek “Au petit Pari” om samen te genieten van een lekker aperitief en etentje…smakelijk!

Morgen zijn ze terug in Brugge rond 19.30u na een boeiende uitstap!

“Karina – Romantisch en poëtisch”

Mist. Bakken sfeer. Het geluid van het Noorden. Kleine zwanen manen hun jongen aan tot nabijheid. Kraanvogels roepen en doemen als gesluierde witte geesten boven ons op. Mooie vogels ook : keep, middelste bonte specht in zalmroze broek en een klepper, de porseleinhoen. En nu een frele zon. Het is mooi hier.

Thuisreporter: Machteld 

Foto’s: Frank en Danny.