Blikvangers van 15/01 tot en met 21/01/2018

Machteld Kaesemans

We zijn half januari 2018, de eerste Pestvogel werd gespot in Oostkamp, slechts door één  waarnemer met foto!!!

Een ongeringde Roodhalsgans dus geen escape, werd genoteerd. Twaalf Toendrarietganzen werden waargenomen op de Kleyne Vlakte aan het Zwin, zeldzame gasten voor ons gebied.

Bij de eenden vermeld ik graag een Nonnetje, een vrouwtje, want de zeer mooie mannetjes zijn nog steeds niet tot hier geraakt. Brilduiker, eveneens wintergast, wordt regelmatig gezien aan Roksem Put. De mooie Pijlstaart was ook van de partij en de Smienten die in de winter het landschap kleuren waren zelfs met 550 in Damme, 400 in Uitkerke enz.

Een speciale afbeelding van een Blauwe reiger met een te grote  karper wil ik jullie niet onthouden.

Typische wintervogels, alhoewel we dit geen echte winter kunnen noemen, zijn de talrijke aanwezige Kramsvogels … 650 aan de Lage Moere en op andere plaatsen, 201 Koperwieken in Wilgenbroeken e.a.

Dit weekend stonden onze vogelaars opnieuw gereed voor de Wulpentelling. In Uitkerke aan de Reigersweiden 650. In Damme 430 aan de Eibroekvaartweiden, 100 aan Weiden Pompje en in kleinere aantallen nog veel  op andere plaatsen.

Dit was het voor deze week, tot de volgende.

Aandacht: op 28-29 januari is er Nationale Tuinvogeltelling! Bekijk en tel de vogels in je tuin en stuur dit door naar Natuurpunt.

Groetjes van Machteld.

Toendrarietgans

© François Roland

Roodhalsgans

© J. Van Ryckeghem

Nonnetje

© Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annemie De Bruycker, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, B. Dhoest, Baes Rik, Bart Augustijns, Bart Mortier, Benoît Forget, Bernard Miserez, Bram Vlaeminck, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Caroline De Wulf, Chris Melis, Daan Van Quickelberghe, Danny Claeysier, Dany Coppejans, Dany Depauw, Dany Salembier, Depape Luc, Derycke Katrien, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Dirk Content, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, El Takriti Nabil, Emmanuel Crul, Erik Etienne, Erwin Derous, Erwin Sys, Etienne Peeters, Ewout Ickxs, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Freddy Rogiers, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Pourcq, Geert Vanloot, Geraldine Roman, Gerrit Genouw, Guido Orbie, Gwenaelle Vandendriessche, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Hubert Brandt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jens Derycker, Jeremy Demey, Jo Packet, Jo Seynaeve, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Jonathan Chartier, Jürgen De Witte, Karina Samyn, Karl Hammarlund, Katrien Morez, Koen Baute, Kris Lesage, Kristof Derie, Kristof Goemaere, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Laurent Raty (Nmt), Leo Declercq, Lieven Devreese, Lindy Vandromme, Luc Bories, Luc Clarysse, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Vanpaemel, Luc Verhelst, M Van Deyck, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marie-Christine Depuydt, Marielle Morissens, Mark Logghe, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Michel Louette, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicole Raymakers, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Olivier Dupont, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Schuermans, Philippe Cattelain, Pierre-Yves Bodart, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Scarlett Vanuxem, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vansteenbrugge, Thijs Tanghe, Tim Vochten, Tony Parmentier , Van Colenberghe Eric, Vandeputte Christian, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Wim Heylen, Wim Pauwels, Wouter Rommens, Wouter Van Gasse.

Pijlstaart

© Marc Nollet

Brilduiker

© Marnix Vyncke

Smient

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kramsvogel

© Filip De Ruwe

Koperwiek

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Roodhalsgans,  Nonnetje,  IJsduiker, Roodkeelduiker,  Kuifduiker,  Geoorde fuut, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-gent,  Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken,  Slechtvalk, Waterral, Paarse strandloper, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Zwarte specht, Roek, Pestvogel, Boomleeuwerik, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Appelvink, Sneeuwgors.

Wulp

© Geert De Clercq

Blauwe Reiger met karper

© Marnix Vyncke

Bovenste foto: Pestvogel / Rik Baes

Machteld Kaesemans 23/01/2018