Blikvangers van 22/01 tot en met 28/01/2018

Machteld Kaesemans

Deze Blikvangers staan volledig in het teken van “Het Grote Vogelweekend”. Op 28 en 29 januari werden in meerdere landen van Europa de tuinvogels geteld o.a. in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België. Dit is een wetenschappelijk project en leuk om te doen. Het is bij ons een recordeditie geworden met meer dan 29.400 tellers. Er werden ruim 536.000 vogels geteld. In heel Vlaanderen staat de Koolmees op 1 en verslaat zo de huismus, op 2 staat de Huismus, op 3 de Kauw. Maar in onze provincie staat de Huismus op 1, de Kauw op 2 en de Koolmees op 3.

Ikzelf wil aan jullie enkele zeldzamere soorten voorstellen: in 4 tuinen van het Mergusgebied werd er tijdens het tellen een sperwer gespot. Bij Fons zaten er 26 ringmussen, bij Danny 12 huismussen, bij Bert 12 huismussen en voor de allereerste keer in 7 jaar een Sperwer, bij Monica keep, staartmees en bonte specht, bij Rudy putters, keep en sijs, bij mezelf 5 putters, kepen, staartmees, zwarte mees e.a. zo’n 16 soorten!

Een tweede evenement passend bij het Vogelweekend waren de doorlopende activiteiten in de Uitkerkse Polder / Groenwaecke. Mergus gaf uitleg over voederen, nestkastjes … en nog veel meer.  Er waren 3 korte wandelingen met een gids. Marc Nollet, bestuurslid van Mergus, werd er geïnterviewd door WTV – Focus en kwam op de televisie.  zie foto onderaan.

Er was dus heel wat te doen, maar bekijk toch de volledige vogellijst en geniet van de bijhorende foto’s.

Groetjes van Machteld.

Huismus en Koolmees

 

© Marnix Vyncke  /  ©  Marc Nollet

Sperwer

© Danny Claeysier

Putter

© Wim Trio

Sijs

©Patrick Keirsebilck

WAARNEMERS

Albert Neyt, Anna Schneider, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn , De Ketelaere, B. Dhoest, Benedict De Laender, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Buyst Marie Rose, Caroline De Wulf, Dan Crabbe, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, Denis Devos, Dewispelaere Patrick, Diane Appels, Dirk Werbrouck, Dominique Verbeke, Dries Candaele, Elke Lycke, Emile Kimman, Emmanuel Crul, Erik Etienne, Erwin Sys, Etienne Peeters, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fossy Masson, Frank De Scheemaeker, Frank Descamps, Frederik De Vos, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gerrit Genouw, Gert Govaerts, Gert Meeus, Gert Vanautgaerden, Gonze Maxime, Guido Orbie, Guido Rappé, Hannes Ledegen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Harry Van De Laer, Heidi Rau, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Pauwels, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jeroen Naert, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Plouvier, Johan Vandepitte, Joost Dewyspelaere, Jozef Germonprez, Kamiel Aerts, Kamil Daneels, Karien T, Karim Neirynck, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Kristof Derie, Kristof Goemaere, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Laurence Vilain, Laurent Raty (Nmt), Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Lucas Vanermen, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Maxim Pauwels, Mia Baete, Michel Louette, Michel Vanwarreghem, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul D’hoore, Paul Maertens, Peter Schuermans, Peter Wijnsouw, Philibert Moeyaert, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Rob Remmerts, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Roland Fromont, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Serge Allein, Siege Van Ballaert, Simon Veys, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Thibault Snauwaert, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Vanpraet Jurgen , Walter De Smet, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wout De Rouck, Yves De Bosscher.

Groenwaecke

© Pierre Tavernier

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Mergusstand

© PIerre Ackou

© Pierre Tavernier

Wandeling Uitkerkse Polder

© Pierre Tavernier

Ransuil

© Vandeputte Christian

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Grote zaagbek, IJsduiker, Roodhalsfuut,  Kuifduiker,  Geoorde fuut, Roerdomp, Grote zilverreiger, Jan-van-gent,  Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Cetti’s zanger, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Goudvink, Appelvink, Sneeuwgors.

WTV / FOCUS: Marc Nollet

 

Bovenste foto: © Keep en Putter / Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans 30/01/2018