Blikvangers van 05/03 tot en met 11/03/2018

Machteld Kaesemans

Een zeldzame Bonte kraai werd gezien in Uitkerke – Reigersweiden.

De “Polar Vortex” maakte plaats voor warmer maar zeer vochtig weer waarbij de vogels zich meer in hun sas voelden. Lange tijd zag ik aan ’t Pompje en aan de Schorrenweiden praktisch geen steltlopers … wat zeer abnormaal overkwam, maar gisteren 11/03 na 16u00 was het raak! Grutto’s vulden het luchtruim met hun luidruchtige “ GRUTTOOO , GRUTTOOO ” roep. Meerdere kemphanen waren aanwezig, ook tureluur, kluut en scholekster. Geluiden van overal kwamen op mij af en het zalig gevoel van “de Lente is zeer nabij” maakte mij ontzettend blij!!!!

Trekkende lepelaars, aalscholvers, graspiepers, kieviten, trompetterende kraanvogels zelfs een oeverzwaluw vlogen voorbij aan De Fonteintjes. Enkele vogelaars zijn opnieuw aan het trektellen en vinden een bezoekje steeds leuk .

In de polders, bossen en tuinen kon men ook genieten van de zang van tjiftjaf, veldleeuwerik, boomleeuwerik, rietgors, zwarte roodstaart, graspieper, vink en natuurlijk de melodieuze zanglijster en merel.  Allemaal voelen ze een verhoogde concentratie testosteron in hun bloed en willen ze zo vlug mogelijk een vrouwtje behagen en veroveren!!!!

In het binnenland werd ook de eerste boerenzwaluw gezien, nog niet in het Mergusgebied … dat is voor volgende week als het opnieuw wat warmer wordt!

Warme groetjes van Machteld.

Grutto

© Herman Blockx

Kemphaan

© Marc Nollet

Tureluur

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Dumoulin, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, B. Dhoest, Benoit Van Damme, Bert Mestdagh, Birger Calis, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Catherine Priem, Clément Mériglier, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, Dany Salembier, David Botteldoorn, Dewispelaere Patrick, Diemer Vercayie, Dirk Werbrouck, Dominique, Dries Candaele, Eef Thoen, Elke Rommel, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Debeil, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Vanhulle, Gert Vanautgaerden, Gonze Maxime, Guido Orbie, Hamelinck Walter, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Hendrik Borglevens, Henri Jacobus, Herman Blockx, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jarne Maes, Jasper Louette, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jo Packet, Jo Seynaeve, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonathan Brutin, Jonathan Snauwaert, Julien Preud’homme, Kamiel Aerts, Kamil Daneels, Karim Neirynck, Koen Baute, Koen Detavernier, Kris De Wit, Kristof Derie, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, L Feys, Lander Kestemont, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Lippens, Luc Roose, Luc Vandecasteele, Luc Vanpaemel, Luk Neujens, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Maertens Johan, Marc Batsleer, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mathieu Vandewiele, Maxime Bodhuin, Maximiliaan Beeldens, Merijn Biemans, Michel Vanwarreghem, Mireille Henry, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Nuri Senemek, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pauwel Bogaert, Peter Vanlommel, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pieter Blondé, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande , erchove, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Sigrid De Greve, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tim Audenaert, Tim De Winter, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Den Driessche Pieter, Vandewiele Pascal, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Viktor Beeldens, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel, Wouter Vanwesenbeeck.

Scholekster

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Tjiftjaf

© Filip De Ruwe

Veldleeuwerik

© Marnix Vyncke

Rietgors

© Marnix Vyncke

Zwarte Roodstaart

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Roodhalsfuut, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Bonte kraai, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Humes bladkoning, Rouwkwikstaart, Europese kanarie, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, IJsgors.

Zanglijster

© Filip De Ruwe

Bovenste foto: © Bonte kraai / Joachim Pintens

Machteld Kaesemans 13/01/2018