MERGUS WEEKNIEUWS 2018/12: watervogels – Tanzania – Broedvogels 2018 – Zwin in verandering – 1000 soorten Damme – agenda – Hoge Venen

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Ziehier ons recentste weeknieuws!

 

WATERVOGELTELLINGEN AFGELOPEN WEEKEND

Moet zowat het koudste maart telweekend ooit geweest zijn. En die koude zorgde voor enkele verrassingen: overal grote groepen steltlopers op akkers en weiden in het binnenland: tureluurs – bontbekplevier – bonte strandlopers…en grote aantallen eenden op zeetrek. Uniek.  Meer dan 500 Aalscholvers op het Insteekdok in de Achterhaven – een absoluut regionaal record. Nog duizenden Kol –en Brandganzen aanwezig.

 

TANZANIA ark AVOND – JULLIE KOMEN TOCH OOK!

Nu donderdag 22 maart sluiten we het Ark Seizoen af met een ontspannende safari reportage Tanzania. Volgende parken komen aan bod: Tarangire – Ngorongoro – Ndutu en Seregenti. En we waren er tijdens de Grote Trek van Gnoe en Zebra wat fantastische beelden en filmpjes opleverde. Marc Dc, Johan Vh, Martine, ondergetekende en Els heten jullie welkom vanaf 20u in zaal de Ark – Sint-Michielslaan 35- te Sint-Michiels – Ambiance verzekerd!

 

BROEDVOGELS 2018

Woensdag bezorg ik iedereen nog een update/oproep rond broedvogels tellen 2018. Een reeks reigerkolonies zouden we met een drone proberen te tellen.  In bijlage een foto – genomen tijdens een succesvolle test drone vlucht boven de Zwinbosjes woensdag jl.,  – dat belooft voor de toekomst: geen enkele vogel vloog op en tot nu toe 19 bewoonde nesten blauwe reiger aldaar!

 

ZWIN IN VERANDERING

De uitbreidingswerken nemen steeds meer vaste vorm aan – geniet mee van het filmpje in bijgevoegde link . Ziet er top uit

 

Stand van zaken werken uitbreiding Zwin
 

Door het natte weer van de afgelopen maanden was het de voorbije winter een rustigere periode op de werf. Grondwerken en regenweer gaan immers niet goed samen. Er werd wel constant verder gewerkt aan het pompgebouw en de buis tussen het pompgebouw en de uitwateringsconstructie werd geplaatst. De hoogspanningsleiding naar het pompgebouw wordt momenteel aangelegd. Vlakbij Retranchement is het vlonderpad intussen afgewerkt. Het 4,5 meter brede looppad eindigt met een ovaal uitkijkpunt waarop 11 zitbanken prijken. Het vlonderpad rust op 179 houten palen en ligt ruim 2 meter boven het maaiveld. Vanaf 2019 is het Zwin vanaf deze plek te beleven en ervaren. Sinds begin maart neemt de activiteit op de werf weer toe. Zo is de aanleg van het broedeiland in de Willem-Leopoldpolder gestart en wordt de dijk van zijn toplaag en fundering voor de wandel- en fietspaden voorzien.

> Bekijk de dronebeelden

1000 Soorten in Damme – oproep tot medewerking

 

NP Damme ijvert om dit jaar 1000 soorten (vogels, planten, insecten, enz) op Dams grondgebied waar te nemen en in te voeren in waarnemingen.be Ook wij met de Mergus engageren ons om zoveel mogelijk soorten in te geven natuurlijk!

 

AGENDA

 

–          Donderdag 26 april – ZANGVOGELCURSUS – volledig bezit – de 25 gelukkige inschrijvers – graag jullie 5€ dra overschrijven aub op de Mergus rekening

–          Dinsdag 01 mei Guido Burggraeve herdenkingswandeling in de Zwinbosjes – uitgebreide uitnodiging bij volgende Nieuwsbrief – maar noteer nu al in je agenda

–          Zondag 02 september – Mergus Zomerfeest richting Nieuwpoort en de Blankaart/Stuivekenskerke

 

VOLGEND WEEKEND

 

–          Zijn we met een groepje Mergussers naar de Hoge Venen: op onze www.mergus.be; op de Mergus faceboek, op waarnemingen.be kunnen jullie op de voet meevolgen!

 

Met vriendelijke groeten en vergeet de Blikvangers niet hé!

 

Frank en zijn Mergus Team

 

ps Photo Drone Jeroen Saelens – Noordzee Drones Zeebrugge