Blikvangers van 12/03 tot en met 18/03/2018

Machteld Kaesemans

Het koude en droge weer van februari was deze week  opnieuw van de partij.  Ondanks de lage temperaturen  gepaard gaande met een ijzige wind werden er verscheidene nieuwe soorten genoteerd … echte voorjaarstrekkers. Als eerste wil ik 2 boerenzwaluwen vermelden. Na de waarnemingen van vorige jaren te hebben geraadpleegd, merkte ik op dat de komst van deze boertjes steeds rond dezelfde tijd plaats grijpt. In 2015 en 2016 waren ze zelfs een paar dagen later! De eerste oeverzwaluw werd eveneens gespot. Drie blauwborsten,  altijd mooi om zien en zomertaling werden ook genoteerd. Een paar Cetti’s zangers lieten zich al flink horen op zoek naar een partner. De rouwkwikstaart is op doortocht wellicht naar Groot-Brittannië of Ierland.

Een ruigpootbuizerd, een zeldzame wintergast en doortrekker, werd tweemaal gespot, de elegante rode wouw met zijn heel mooie tinten was er opnieuw bij. Meerdere lepelaars trokken over ons gebied of namen even pauze om terug op krachten te komen.

De ooievaars zijn in het Zwin en in Damme al zeer bedrijvig, zorgend voor het nageslacht.

Als afscheid bied ik jullie nog een mooie foto aan van de velduil die nog steeds de show steelt in de Uitkerkse Polder, de Assebroekse Meersen en Het Zwin, de fotografen zullen hem missen!!!

Tot volgende week.

Machteld.

Boerenzwaluw

© Johan Buckens

Oeverzwaluw

© Marnix Vyncke

Cetti’s Zanger

© Marc De Ceuninck

Rouwkwikstaart

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anne Coppens, Annemie Opdebeeck, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bernard Miserez, Bert Mestdagh, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Catherine Priem, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Vervaeke, Dany Depauw, Debora Deprez, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Dirk Anseeuw, Dirk Verstraeten, Dirk Werbrouck, Donald Dupon, Dries Candaele, E J E Boumans, Elias Tibax, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Wille, Erik De Meersman, Fabien Ryckebosch, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Jonckheere, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Hilbran Verstraete, Hilde Fontier, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivan Leroy, J Vanryckeghem, J. Lemeire., J.C. Delforge, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Smessaert, Johan Tuytte, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonathan Brutin, Jürgen De Witte, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Kevin Lambeets, Koen Baute, Kris De Wit, Kristof Derie, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Laurent Raty (Nmt), Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Roose, Luc Vanpaemel, Luc Willems, M Kesteloot, M. Goessaert, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marc Van Daele, Marie-Christine Depuydt, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mathieu Vandewiele, Matthias Himpe, Michel Louette, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nestor De Bruycker, Nic Debusschere, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Peter Schuermans, Philippe Deprez, Pierre Tavernier, Pieter Blondé, Pieter Van Hauwaert, Pieter Vantieghem, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Rudy Deplae, Rudy Vancaudenberg, Sam Dewanckele, Serge Allein, Sieglien De Roo, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Faveyts.

Ruigpootbuizerd

© Johan Buckens

Zomertaling

© Herman Blockx

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Ooievaar

© Emmanuel Crul

Lepelaar

© Marc Van Daele

Rode Wouw

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Roodhalsgans, Zomertaling, Topper, Roodhalsfuut, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Grote zilverreiger, Rode Wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Blauwborst, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Kruisbek, Appelvink,Sneeuwgors.

Velduil

© Marnix Vyncke

Eerste foto: © Blauwborst / Marnix Vyncke.

Machteld Kaesemans: 20/03/2018