Mergus Weeknieuws 2018/14: GSM – Broedvogeltellingen – Fonteintjes – Fenologie – Slechtvalken – Nieuwe rubriek op de website – Guido Burggraeve Herdenkingswandeling – Blikvangers

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

OPNIEUW BEREIKBAAR

Na tien dagen  ben ik opnieuw per GSM bereikbaar – 0473 91 84 63. Heb je een boodschap ingesproken en geen antwoord gekregen – graag even opnieuw bellen of mailtje sturen.

 

BROEDVOGELTELLINGEN

Volgend weekend – ideaal moment om jullie eerste broedvogelronde te lopen! Succes! En alle weidecomplexen liggen er uitstekend bij na de overvloedige regen. Een eerste telling daarnet in de nieuwe Mergus weiden te Koolkerke was verrassend goed met Lepelaar – Graspieper – Slobeend – Krakeend – Wintertaling en nog zoveel meer – zie waarnemingen.be

 

FONTEINTJES

Onze trektelpost in Zeebrugge is zo goed als iedere dag bemand zie ik en de waarnemingen zijn verbluffend de laatste dagen: rode en zwarte wouw, visarend, kraanvogels, reuzenstern op trek – buidelmees ter plaatse. Ga gerust een bezoekje brengen …vooral zaterdag zou het erg goed kunnen zijn.

 

FENOLOGIE

De eerste zomergasten zijn deze week massaal toegekomen – voor een overzichtje zie www.mergus.be

 

OPROEP ERWIN DEROUS

Erwin – sinds jaar en dag – Mergus sympathisant brengt een unieke natuurvoorstelling uit eigen regio op zaterdag 21 april. Warm aanbevolen – zie bijlage.

 

SLECHTVALKEN

Zowel in mijn straat als in Damme werd een dood ex aangetroffen – wellicht in beide gevallen geen kwaad opzet mee gemoeid: zie hier de commentaar van John over de vogel in mijn straat door Marc Peeters gevonden:

 

Dag-  autopsie is uitgevoerd: vrouwtje slechtvalk (2e jaars) in goede voedingstoestand, vastgestelde letsels: zware schedeldakbloeding en 5 cm diepe snijwonde in hals. Geen inwendige letsels, geen tekenen van vergiftiging of van infectie. Doodsoorzaak is dus traumatisch: draadslachtoffer is uitgesloten gezien schedeldakbloeding, waarschijnlijk werd ze aangereden door een auto (wat natuurlijk wel verrassend is voor zo’n snelle jager). groetjes, John

 

En de vogels in Stad Brugge zijn nog steeds niet aan ei leg toe – zie commentaar van Paul M

Dag allemaal,     Gisteren ben ik voor de zekerheid op controle geweest op beide torens, maar helaas nog geen eieren te vinden.

Waarschijnlijk willen ze iets langer genieten van de aanloop tot de ei leg.    Groetjes     Paul

 

ACTIVITEITEN – NIEUW OP DE WWW.MERGUS.BE

De aandachtige lezers onder jullie zullen het wellicht al gemerkt hebben – er is een nieuwe rubriek op de www.mergus.be verschenen: activiteiten : naast waarnemingen en trektellen. Zal in de loop van volgende week aangevuld worden.

 

UITNODIGING

Dinsdag 01 mei 2018: jaarlijkse Herdenking Guido Burggraeve wandeling

 

Guido Burggraeve, conservator van het Zwin overleed op 14 maart 2014. We herdenken  Guido voor al hetgeen hij voor het Zwin en de natuur in het algemeen betekende met een vroeg morgen wandeling in de Zwinbosjes te Knokke op dinsdag 1 mei 2018.

De wandeling start om 6u00 stipt aan de ingang van het nieuwe Zwin gebouw te Knokke. Onder leiding van verschillende gidsen gaan we op zoek naar de nachtegaal, sprinkhaanzanger en boomleeuwerik. We hopen net als verleden jaar op een mooie trekdag met veel zwaluwen en wie weet toppers als Purperreiger en Visarend.

Wandelschoenen, verrekijker en vogelgids aanbevolen.

Om  09u30 volgt een herdenkingsmoment en een gezamenlijk ontbijt in de Shelter, het cafetaria van het vernieuwde Zwincentrum. 

De organisatie is in handen van de Natuurpunt Vogelwerkgroep Mergus. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met  Magda, haar familie, Natuurpunt afdeling  Knokke en Brugge, ANB en de provincie West-Vlaanderen.

Mogen we jullie beleefd vragen in  te schrijven voor deze herdenkingswandeling via mail  naar frank.descheemaeker@skynet.be.

Ook graag aangeven in de mail of jullie willen genieten van het ontbijt en € 12  overschrijven op de rekening van Mergus (IBAN  BE30380008481511 – SWIFT BBRUBEBB), p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding ontbijt Guido Burggraeve wandeling 2018.

Bruggelingen kunnen carpoolend vertrekken vanaf de  Havenrandparking Louis Coiseaukaai om 05u30.

Tot dinsdag 01 mei 2018.

Ook vrienden en kennissen welkom.

Magda Cuvelier – Frank De Scheemaeker – Patrick Janssens – Koen Maréchal – Bart Burggraeve

 

BLIKVANGERS

Vergeet niet jullie waarnemingen in waarnemingen.be in te voeren – zodat Machteld voor een nieuwe reeks Blikvangers kan zorgen.

Een prettig vogelweekend gewenst

 

Mvg

 

Frank  en zijn ganse Mergus Team