Blikvangers van 02/04 tot en met 08/04/2018

Machteld Kaesemans

Het mooie weer van de laatste dagen gooide alle remmen los! Aan de Fonteintjes werden er op 6 april  23.203 exemplaren en 83 soorten genoteerd en op 7 april 19.633 en 67 soorten. Dit wijst erop dat de vogels in grote getale aan de trek naar het noorden begonnen zijn. We zagen dus veel nieuwe soorten en door de Paasvakantie waren er ook veel vogelaars onderweg.

We noteerden: visarend altijd zeer mooi om te spotten, meerdere purperreigers, opnieuw een paar steppekiekendieven, reuzenstern en bosruiter.

Bij de kleinere vogels waren de nieuwe soorten nog meer spectaculair. Bij de zwaluwen viel het aantal trekkende boerenzwaluwen op. De eerste huiszwaluwen en de oeverzwaluwen- reeds een paar weken op trek- waren van de partij. Een vroege gierzwaluw trok over Het Zwin!

Men zou deze week ook “de week van de graspieper “ kunnen noemen, want in twee dagen tijd vlogen er niet minder dan 25.902 exemplaren over!

Verder zagen of hoorden  we na maanden opnieuw  de rietzanger, bonte vliegenvanger, nachtegaal, sprinkhaanzanger, gekraagde roodstaart, tapuit, Engelse kwikstaart, buidelmees, grasmus en een witsterblauwborst. Wellicht zijn er nog een paar nieuwelingen aan mijn aandacht ontsnapt.

Het was een boeiende, wervelende week met veel nieuwtjes … in de volgende dagen en weken  zal dit nog aangroeien, dus allen op stap!

Groeten van Machteld.

Purperreiger

© Johan Buckens

Reuzenstern

© Jan Baert

Bosruiter

© Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis Adam, Ann Dumoulin, Annick Decruyenaere, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, B. Dhoest, Baetsle Rudi, Bart Van Thuyne, Benoît Forget, Bernard Miserez, Birger Calis, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Carl Vertommen, Caroline De Wulf, Caroline Tas, Catherine Priem, Christine Janssens, Christof Van Ackere, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dany Coppejans, David Van Den Bossche, De Boeck Benoit, Denis Van Der Elst, Dewispelaere Patrick, Diego Fernandez Martinez, Dirk Anseeuw, Dirk Vandenberghe, Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dominique, Donald Dupon, Dries Candaele, Elias Vercruysse, Elke Rommel, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik De Meersman, Erik Etienne, Erwin Derous, Erwin Sys, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Naedts, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Jonckheere, Guido Vranken, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Heedfeld Pieter, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Isabelle Bossuyt, Ivo Christiaens, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Pieters, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Pierre R., Jef Van De Water, Jeffrey Carels, Jelle Quartier, Jo Packet, Joachim Pintens, Johan Bertels, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonas Bergmans, Joris De Raedt, Joris Souffreau, Joris Van Reusel, Jos Simons, Jürgen De Witte, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Kelly Leysen, Koen Baute, Koen Vandepitte, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieve Maeseele, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Lut Rogiers , Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Michail Sobadjiew, Michel Louette, Michel Van Den Bogaert, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Myrthe Van Brempt, Nic Debusschere, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nico Paepen, Nicolas Brusselaers, Nicolas Carlier, Nicolas Van Overmeeren, Nicolas Vanermen, Noël Vervaecke, Nuri Senemek, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Peter Meininger, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Heylens, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Reinoud Allaert, Renaat Vande Meulebroeke, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sara Velghe, Serge Allein, Simon Feys, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stephen Boddington, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stocman François, Sven Maly, Thijs Tanghe, Thomas Michiels, Thomas Vermeire, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Veerle De Saedeleer, Verduystert J.P, Vic Puype, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Heylen, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Van Sompel, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse, Y. Van Den Bossche.

Gierzwaluw

© Filip De Ruwe

Huiszwaluw

© Wouter Van Gasse

Boerenzwaluw

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Bonte Vliegenvanger

© Geert Vanhulle

Nachtegaal

© Marc Nollet

Sprinkhaanzanger

© Johan Buckens

Tapuit

© Chris Melis

VOGELLIJST:

Zomertaling, Grote zaagbek, Middelste zaagbek,  Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief,  Steppekiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Strandplevier, Bokje, IJslandse grutto, Bosruiter, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Reuzenstern, Grote stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Buidelmees, Baardman, Boomleeuwerik, Cetti’s  zanger, Sprinkhaanzanger, Beflijster, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Waterpieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Europese kanarie, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Goudvink, Appelvink.

Witsterblauwborst

© Wim van Sompel

Eerste foto: © Visarend / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 10/04/2018