Blikvangers van 16/04 tot en met 22/04/2018

Machteld Kaesemans

We beleefden een mooie zonnige week met veel waarnemingen. De oproep om aan de Fonteintjes  mee te gaan trektellen viel niet in dovemansoren! Op 19, 21, en 22 april waren er veel tellers aanwezig. Mijn aandacht gaat ditmaal eerst naar de zeevogels  die niet zo frequent gezien worden. Een  Noordse stormvogel vloog op 21 april rond 9u25 noordoost over, wellicht op weg naar zijn broedplaats. Reuzenstern, lachstern, dwergstern, grote stern en twee zwarte sterns (moerasstern) vlogen eveneens over. Meerdere visdiefjes werden genoteerd, op het broedvogeleiland van het Zwin telde men er 121!

Voor de rest werden er nog heel wat nieuwe soorten waargenomen  zoals: strandplevier, krombekstrandloper, kwak, draaihals, fluiter, duinpieper, regenwulp, Engelse kwikstaart, grauwe gors enz.  Als toemaatje wil ik jullie ook vertellen dat Marc DC vanaf de trektelpost mooie foto’s maakte van lepelaars, hierbij zijn verhaal: Gisteren eens naar de vogeltrek aan de Fonteintjes gaan kijken. Steeds de moeite en tof. Zo kwam een groepje lepelaars over, altijd mooi. Leuk was dat er één geringde tussen vloog. Ik heb de foto uitvergroot (laatste foto) en na navraag bleek de bewuste lepelaar in 2014 geboren en geringd in Noord-Nederland. Ondertussen zat die al eens een tijd aan de Somme … en is hij nu waarschijnlijk terug op weg naar zijn geboortestreek.”

Bekijk regelmatig de waarnemingen op onze www.mergus.be website want op 22 april werden er 137 soorten genoteerd, op 21 april 140 soorten en op 19 april 138 soorten!!!

We kijken uit naar de volgende weken en hopen dat jullie erg veel genieten van deze leerrijke en aantrekkelijke hobby.

Groeten van Machteld.

Reuzenstern

© Johan Buckens

Lachstern

© Johan Buckens

Dwergstern

© Jan Baert

Zwarte Stern

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

Alain Vanleke, Albert Neyt, André Delier, Anton Cnudde, Arlette Mestdagh, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, Baetsle Rudi, Bart De Keersmaecker, Bart Mortier, Bastiaan De Ketelaere, Benedict De Laender, Benny Cottele, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Bert Mestdagh, Bram D’hondt, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Catherine Larbalestrier, Catherine Matthys, Catherine Priem, Christophe Jacobs, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dario De Backer, David Botteldoorn, Davy De Groote, De Stercke Patrick, Dermaux José, Dewispelaere Patrick, Dirk De Sutter, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, E J E Boumans, Elias Vercruysse, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Stienen, Erwin Derous, Erwin Sys, Etienne Peeters, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Colembie, Geert De Clercq, Guido Minnaert, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Hilde Fontier, Hubert Brandt, Ignace Anseeuw, Ingrid Piryns, Isabelle Bossuyt, J , Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jef Van De Water, Jef Van Nieuwenhuyse, Jelle Quartier, Jens Derycker, Jens D’haeseleer, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Jonathan Brutin, Jos Simons, Jozef Germonprez, Julie Lecomte, Karina Samyn, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Klaas Debusschere , Koen Baute, Kris Lesage, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Lieve Duponcheel, Lindy Vandromme, Lowie Lams, Luc Audenaerde, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Lippens, Luc Roose, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luc Willems, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Marblie, Marc Nollet, Marc P, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mathieu André , Mathieu Vandewiele, Michel Louette, Michel Van Den Bogaert, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nel D’haenekint, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Nuri Senemek, Olivier Dupont, Pascal Heymans, Pascal Van Acker, Patrick Janssens, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Bastiaensen, Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Renaat Vande Meulebroeke, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robbe De Beelde, Robbe Gils , Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan De Vos, Stephen Boddington, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Stocman François, Sylviane Lambiotte, Thibaud Vandaudenard, Thibault Snauwaert, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Impe Yvan, Van Wambeke Marc, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Vic Puype, Wilfried Pattyn, Willem Bockx, Willem Jans, Willy Dias, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Sompel, , Wouter Demey, Wouter Faveyts, Yves Verstraeten.

 

Visdief

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Regenwulp

© Marc Nollet

Krombekstrandloper

© Filip De Ruwe

Draaihals

© Marc De Ceuninck

VOGELLIJST:

Zomertaling, Krooneend, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Roodkeelduiker, Geoorde fuut, Noordse stormvogel, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Kwak, Purperreiger, Grote zilverreiger, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief,  Grauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk,  Steltkluut,  Strandplevier, Bokje, Bosruiter, Krombekstrandloper,  Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Lachstern, Reuzenstern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s  zanger, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Duinpieper, Boompieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Europese kanarie, Grote barmsijs, Goudvink, Appelvink, Grauwe gors, Geelgors.

Geringde Lepelaar (zie inleiding)

© Marc De Ceuninck

Bovenste foto: © Noordse Stormvogel / Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans 24/04/2018