Mergus Weeknieuws 2018/16: De Fonteintjes – zangvogelcursus – reigerkolonies – broedvogels – ooievaars – Guido Burggraeve herdenkingswandeling – varia

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

Ziehier ons recentste weeknieuws en indien jullie de mystery bird herkennen hierboven – foto gisteren te Hoeke genomen door Johan en Karin S-M stuur een mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be. Alle juiste antwoorders krijgen een eervolle vermelding in de volgende Nieuwsbrief

FONTEINTJES

Zoals verwacht was er heel wat stuwtrek met leuke soorten langsheen de Fonteintjes te Zeebrugge deze week. En ook dit weekend verwachten we opnieuw Purperreigers, Lepelaars, Lach – en Reuzenstern, Rode- en Zwarte Wouw op trek! Niet te missen toppers naast de vele zwaluwen, piepers en kwikstaarten…….

ZANGVOGELCURSUS

Met 25 deelnemers is deze cursus volledig vol boekt. Mogen we vragen aan de 3 personen die nog hun 5€ niet overschreven – dit zeker dit weekend te doen. We herhalen de afspraken – donderdag 26 04  19u30 – theorie in zaal Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5 te Sint-Pieters olv Wim Jans en assistentie van Frank De Scheemaeker en Marc De Ceuninck. Zaterdag 28 04 en maandag 01 mei – twee mogelijke praktijk excursies – of zaterdag gans dag naar Meerdal woud o.l.v. Wim Jans voor bosvogels en/of dinsdag naar de Zwinbosjes olv Frank voor de duin –  struweel en grasland vogels. Alle details in bijlage. Op donderdag kunnen de deelnemers hun keuze meedelen.

REIGERKOLONIES

We telden afgelopen weekend met een drone de voornaamste reigerkolonies in de regio. Waar de vogels in dennenbosjes broeden – schitterende beelden en opvallend hogere aantallen dan grondtellingen . Waar ze in loofbos  broeden – toch een stuk moeilijker te ontdekken – interpreteren.  In bijlage foto van de Zwinbosjes – 49 bewoonde nesten Blauwe Reigers (48 op de foto). Op uitzondering van Kasteel Ten Berghe nog geen broedende Lepelaars – Kwak of Kleine Zilverreiger gemeld. Graag doormailen naar Frank als jullie een kolonie zouden ontdekken.

De aantallen zagen we als volgt evolueren het laatste decennium:

Overzicht bewoonde nesten in de drie hoofdkolonies in Noord- West- Vlaanderen

 

  2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Zwinbosjes 34 32 39 25 12 23 29 24 49*
Koolkerke 51 48 49 48 51 64 75 68 64
Meetkerke 25 29 28 21 12 11 19 13 33*
totaal 106 109 116 94 75 98 123 105 146*

 

  • * telling met drone

 

OOIEVAARS

 

Emmanuel Crul bezocht deze week alle 8 de tot nu gekende Ooievaars nesten in Groot-Damme en maakte volgend prachtig overzicht. Weten jullie nog andere vogels broeden – graan onmiddellijk melden aub.

Dag Frank, Wouter

Naar aanleiding van je oproep dit mailtje. Op de site van NP Damme vind je een pagina ooievaars in Damme. (http://natuurpuntdamme.be/index.php/ooievaars-in-damme)

Daar staat ook een kaartje met de huidige situatie van de ooievaars in Damme. Broedplaatsen en reservebroedplaatsen staan aangeduid per kleur.

Deze kaart wordt aangepast naargelang de situatie (nieuwe nestpalen, geslaagde broedgevallen, aantal jongen, enz …..)

Vriendelijke groeten,     webmaster NP Damme

BROEDVOGELS TELLEN

Ideaal weer om een volgende inventarisatie ronde te lopen of een ABV hok te tellen.

GUIDO BURGGRAEVE HERDENKINGSWANDELING OP 1 MEI

We noteren al 70 inschrijvingen! We sluiten af bij 100m/v.  Dus je kan nog steeds mee op de vroeg morgen excursie – alle details in bijlage

 

GENIET VAN DE www.mergus.be WEBSITE – DE RECENTE BLIKVANGERS  – HET GOEDE WEER – EN DE SCHITTERENDE FOTO IN BIJLAGE

Frank en het ganse Mergus team