Mergus Weeknieuws 2018/26: zwaluwentelling – Mergus reizen – broedvogels – zomerganzen

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

 

ZONDAGMORGEN 1 JULI – de traditionele Huiszwaluwentelling

Dit weekend is er een gezamenlijke Huiszwaluwentelling in de regio en wel op zondagmorgen 01 juli en met de fiets (terug tegen net na de middag). Warm aanbevolen! Jullie kunnen mee met jullie al dan niet elektrisch uitgerust stalen of aluminium ros met Mergus voor een telling in Kruisabele en Koolkerke: afspraak 09u aan de gekende randparking Louis Coiseaukaai tov Politiehuis, havenstraat Brugge. Leiding: Frank De Scheemaeker

MERGUS REIZEN

De Mergus reis naar Schotland verleden week was een absolute voltreffer met 120 vogelsoorten (o.a. roodkeel – en parelduiker, grote en middelste zaagbek, papegaaiduiker en zwarte zeekoet, enz..enz….) en veel leule planten en insecten. Karina, Johan V en Johan Vh bedankt voor de voortreffelijke leiding en Machteld voor de prachtige dag verslagen op www.mergus.be .

De Mergus reis 2019 – Vaarkamp Waddenzee- gaat zeker door en is in feite al volzet. Alle  20 vooringeschrevenen krijgen van Paul M eerstdaags/eerst weeks meer concrete info. Late roepingen kunnen zich nog steeds bij Paul M aanmelden en zich op de wachtlijst laten plaatsen.

BROEDVOGELS

  • Erik Stienen laat weten dat de Visdief en Dwergstern in grote aantallen broeden op het sterneneiland te Zeebrugge-Voorhaven.
  • In bijlage met dank aan Wouter F het recentste nieuws rond het Zwin en zijn broedvogels.
  • Wim Jans telde vandaag het zeekanaal op Oeverzwaluwen en sloot af op 133 bewoonde nesten. Dus zeker de moeite waard een duurzaam alternatief te zoeken als de biotoop straks de schop op gaat.
  • Ben reuze reuze benieuwd naar de broedresultaten van de Huiszwaluw…..nog niemand een deelresultaat voor me?

 

ZOMERGANZEN

In het weekend van 14-15 juli vindt opnieuw de traditionele Zomerganzentelling door . De vaste tellers krijgen volgend weekend een oproep van de Frank maar worden nu al beleefd verzocht die data vrij te houden .

Frank en zijn ganse Mergus Team

ps foto boerenzwaluw – archief Mergus 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.