Blikvangers van 09/07 tot en met 15/07/2018

Machteld Kaesemans

In de ochtend van 12 juli werd er een Oehoe gezien in de Zwinstreek. Zoals gebruikelijk wordt deze waarneming vervaagd als bescherming van deze zeer zeldzame soort.

Wouter schreef: “ Ontdekt door alarm van merels. Gericht gaan zoeken naar de bron, maar in plaats van de verwachte Bosuil, bleek het een Oehoe te zijn! De vogel  zat even op een boomtak, maar vloog weg voor er een foto kon gemaakt worden. Niet kunnen zien of de vogel tekenen van een vorig verblijf in gevangenschap droeg”. We weten dus niet of het een escape is of niet.

Meerdere uilensoorten werden deze week gehoord en of gezien zoals ransuil, bosuil en steenuil. Het is bijna het moment dat de juvenielen uitvliegen en volledig op eigen pootjes kunnen staan, ook wat de voeding betreft.  Hierbij vinden jullie een foto van de volwassen uil en de juveniel.

Graag stel ik nu nog de zwaluwen in het licht. De boerenzwaluw is toch, ondanks de onheilspellende berichten in de meimaand, talrijk aanwezig en aan het broeden. Ik heb nog een foto gevonden die genomen werd deze week met talrijke vogels op elektrische draden … van nostalgie gesproken!!! De huiszwaluw doet ook flink zijn best, spijtig genoeg worden er door de bewoners van sommige panden nog regelmatig nesten vernield, omwille van de uitwerpselen. De gierzwaluw, geen familie van de twee vorige, doorkruist het luchtruim en  trekt de aandacht door zijn schrille kreten. Hij werd deze week meermaals gespot.

Als laatste, een foto  van een bruine kiekendief met prooi, landend in de Hoge Moere in een tarweveld. Hopelijk wordt dit een geslaagd broedgeval.

Vele groeten en tot volgende week.

Machteld.

Ransuil / adult en juveniel

© Marc Nollet

Bosuil / adult en juveniel

© Geert De Jaegher / © Geert Vanhulle

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart Van Thuyne, Bastiaan Notebaert, Bruneel Luc, Bruno Beyen, Dirk Hylebos, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Desmet, Eric Halet, Eric Hermy, Erwin Derous, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Gaby Wieme, Geert Jonckheere, Gert Vanautgaerden, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jeroen De Ceuninck, Jeroen Desloover, Jochen Jonckheere, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jos Simons, Julie Lecomte, Kamil Daneels, Karel Tack, Katrien Geurts, Koen Baute, Koen Maertens, Kris De Wit, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Maurice Le Comte, Mylle Johnny, Nicole Vandierendonck, Noël Vervaecke, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Cooleman, Stijn Crappé, Thibault Snauwaert, Tine Devroye, Tony Parmentier , Veerle Vanden Auweele, Vic Puype, Vwg Mergus, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel.

Steenuil / adult en juveniel

© Marnix Vyncke / © Marc Vandaele

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Boerenzwaluw

© Jan Pieters

Huiszwaluw

© Marc Nollet

Gierzwaluw

© Filip De Ruwe

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Geoorde Fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Slechtvalk, Steltkluut, Bosruiter,  Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Bosuil, Kleine bonte specht,  Zwarte specht,  Wielewaal, Cetti’s  zanger, Sprinkhaanzanger, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Boompieper.

Bruine Kiekendief

© Jasper Vandecasteele

Bovenste foto: Oehoe

Machteld Kaesemans  17/07/2018