Blikvangers van 16/07 tot en met 22/07/2018

Machteld Kaesemans

In deze verschroeiende hitte zonder regen met uitgedroogde gebieden (foto Schorreweiden) is het hard en zwaar leven voor onze vogels. De Blikvangers zullen ditmaal ook de negatieve kanten belichten. De broedperiode is vrijwel voorbij, maar waar vinden  de “Oudervogels” voedsel in deze dorre  en vrijwel insectenloze natuur?

Er steekt ook een tweede probleem de kop op.  Jan Desmet stuurde mij een mailtje met deze gegevens: “ Het lijkt erop dat het Usutu-virus ook de merelbevolking van Brugge en omstreken heeft bereikt. In onze tuin aan het Graaf Visartpark zat een wijfje merel met twee volgroeide, vliegvlugge jongen (15 juli). Drie dagen later (18 juli) waren ze allemaal dood. Het stervensproces verloopt ontzettend snel. Na een fase van lusteloosheid kregen ze stuipen en zijn ze overleden. Het wijfje stierf op 16 juli, de jongen op resp. 17 en 18 juli. Afwachten hoe de merels deze klap gaan verteren. (Foto’s vinden jullie onderaan). Op 2 andere plaatsen in ons gebied werd er ook melding gemaakt van dode merels met mogelijk Usutu. Bij waarnemingen.be vraagt men deze zeker in te voeren en duidelijk te maken dat het vermoedelijk gaat om dit virus.

Toch wil ik jullie ook wat positief nieuws meegeven. Een zwarte ooievaar werd gezien aan de Kroonhoek, een purperreiger op Vloethemveld, een roerdomp vloog over Weiden ’t Pompje, jonge ooievaars zitten vooral in het Zwin en in Damme, lepelaars zijn talrijk aanwezig. De rosse grutto verbleef ook in het Zwin. Krombekstrandloper, kleine strandloper, bosruiter en steltkluut waren eveneens van de partij. Dit waren dan de laatste nieuwigheden.

Het lijkt er nog steeds niet op dat het gaat regenen, dus afwachten wat er volgende week te zien is.

Veel groetjes van Machteld.

Zwarte Ooievaar

© Roland François

Ooievaar

© Marc Nollet

Lepelaars

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Alain Jacquet, Albert Neyt, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Bart Van Thuyne, Bernard Miserez, Bram Vlaeminck, Bruno Beyen, Catherine Priem, Chantal Deschepper, Deseure Noel, Dirk Werbrouck, Emmanuel Crul, Eric Halet, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Sys, Fernand Van Ginderen, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Heidi Coene, Hendrik Borglevens, Henry Vicenzi, Herwig Mees, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Verreydt, Jean Pieters, Jeffrey Carels, Jens D’haeseleer, Jeroen Naert, Jo Seynaeve, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Karel Tack, Karim Neirynck, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lieven De Schamphelaere, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marcel Pottier, Mylle Johnny, Noël Vervaecke, Nsg Beneden-Dijle, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Peter Schuermans, Peter Van Elsacker, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Ruben Saey, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Stijn Crappé, Tine Devroye, Tom Vermeulen, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Vwg Mergus, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim De Cock, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Den Bossche, Wouter Faveyts.

Purperreiger

© Johan Buckens

Roerdomp

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Rosse Grutto

© Filip De Ruwe

Krombekstrandloper

© Dieder Plu

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Geoorde Fuut, Zwarte ooievaar, Lepelaar, Roerdomp, Purperreiger, Grote zilverreiger, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik, Slechtvalk, Steltkluut, IJslandse grutto, Bosruiter, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel, Kleine bonte specht, Wielewaal, Kuifleeuwerik, Cetti’s  zanger, Sprinkhaanzanger, Blauwborst.

Merels met Usutu – virus

© Jan Desmet

Bovenste foto: © Droge Schorreweiden zonder vogels / Machteld

Machteld Kaesemans 24/07/2018