MERGUS WEEKNIEUWS 2018/35: deelneming – zomerfeest – zilvermeeuwen – safari in de brugse binnenstad – broedvogels – cursus natuurbeheer – raven

Frank De Scheemaeker

Goedenavond allemaal

DEELNEMING

Vooreerst onze oprechte deelneming van het overlijden van twee actieve NP Mergus Vogelaars in de regio. Gabriel Wieme verzorgde jarenlang de water – en broedvogeltellingen in de Miseriebocht te Beernem, zorgde voor heel wat losse waarnemingen uit het Beernemse en zond steeds interessante artikels door om op de Mergus website te publiceren. Philip Recour was jarenlang één van de drijvende krachten achter de tellingen in de regio Loppem en was de laatste jaren heel intens met insecten bezig. Veel sterkte gewenst aan beide families.

NU ZONDAG ZOMERFEEST

We gaan met een volle bus richting Nieuwpoort – Blankaert en Stuivekenskerke – en ze beloven mooi weer – dus sfeer en veel vogels gegarandeerd. Maak je foto’s in de loop van de dag – stuur dan zo mogelijk daarna een kleine selectie door naar frank.descheemaeker@skynet.be voor het verslag. Graag iedereen vertrekkensklaar aan de randparking Autostrade Loppem om 07u30. Wandelschoenen zijn voldoende!

ZILVERMEEUWEN BROEDEN VOOR HET EERST IN DE BRUGSE BINNENSTAD

Na de mededeling van Michel L kwam een aanvullend bewijsverhaal van Paul Maertens die tijdens zijn Slechtvalkenonderzoek een koppel adulte Zilvermeeuw ferm in de clinch zag gaan met een juveniele Slechtvalk (fel verdedigen van territorium) thv van de OLV – Toren. Benieuwd waar de vogels exact zouden gebroed hebben – wellicht op één van de daken van Oud Sint-Jan.

HUISZWALUWEN – FEESTJE BOUWEN

Ja het zat eraan te komen – alhoewel – de zwaluwen zijn enorm laat aangekomen – maar de warme zomer maakte veel goed – alles goed – en we klokten af op 1038 bewoonde nesten. Nogmaals bedankt – iedereen die zorgt draagt voor het welzijn van onze zwaluwen. De historische overzichtslijst in bijlage – alle verbeteringen – aanvullingen welkom

BROEDVOGELRAPPORT 2017 – OPROEP 2018

Zit dank zij het harde werk van Marc Dc, Marc N en Stijn C in zijn absolute eindfase – in september kunnen we alle tellers zeker een rapport aanbieden. Ondertussen beginnen de eerste broedvogeltellingen 2018 vlot binnen te lopen. Heb ook jij een gebied geteld en uitgewerkt – zend aub zo vlug een overzichtje naar Frank door!

BRUGSE SAFARI

Oproep van onze immer actieve Tine (dat ziet een vz graag):

Dag Frank,
Onze Safarie-natuurwandelingen lopen ten einde, met de laatste op 9 september,
(mag je zeker nog eens delen als mogelijk)
https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/op-safari-in-brugge-in-partnerschap-met-triennale/5c1bc986-fdbe-4edb-9560-61aabe258cce

Op Safari in Brugge – in partnerschap met TRIENNALE BRUGGE …
Plaats: rode voetgangersbrug, Bargeplein, Brugge, Brugge – Wanneer: Van 25 maart 2018 tot 9 september 2018 – Prijs: € 3,0
www.uitinvlaanderen.be

ZWIN OVERZICHTEN – BLIKVANmerRS

Wouter F is terug uit verlof en zijn Zwinrapporten in bijlage zijn steeds meer dan het lezen waard – net als onze Machteld haar blikvangers op onze www.mergus.be website

CURSUS NATUURBEHEER

Oproep van Leticia: Warm aanbevolen!

Beste, Op 19 september start een nieuwe cursus ‘natuurbeheer’ in Knokke. Kunnen jullie allen reclame maken bij jullie leden?

Inschrijven kan hier (en je vindt er ook de datums)
https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-natuurbeheer-knokke-29116

Met vriendelijke groeten, Leticia

RAVEN BROEDEN OPNIEUW IN VLAANDEREN

NP nationaal meldt: Raven hebben succesvol gebroed in het Meerdaalwoud bij Leuven. Het gaat om het eerste bevestigde broedgeval van de iconische vogelsoort in Vlaanderen sinds 1865. Minstens 3 jonge vogels vlogen er uit het nest. Een teken van hoop voor de terugkeer van robuuste natuur.

Tot zondag voor de meesten – Frank en het volledige Mergus bestuur

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.

ps foto – archief Mergus – Slechtvalk