Blikvangers van 03/09 tot en met 09/09/2018

Machteld Kaesemans

In Heist – Strand Oostdam -werd er een grauwe fitis gespot, dit is een soort die niet meer gezien werd sinds 2016. De sperwergrasmus is eveneens nieuw, proficiat aan Johan en Thibaud, de vinders van deze zeldzame en zeer zeldzame vogels! Er zijn nog enkele nieuwkomers genoteerd zoals de kleine barmsijs en de ortolaan.

Een paar andere kleine vogels klaar om naar hun wintergebied  te vertrekken worden in het daglicht geplaatst . Bonte vliegenvangers zijn voor het ogenblik vrij talrijk aanwezig, paapje en tapuit worden eveneens veel gezien. De nachtegaal laat zijn laatste deuntjes horen en vertrekt. Heel wat zangvogeltjes zijn al op weg naar het zuiden, zwaluwen worden slechts af en toe nog gezien. De jaargasten houden ons gezelschap, we wij wachten op onze wintervogels.

Toch wil ik nog eventjes de aandacht vestigen op de meerdere aanwezige draaihalzen, op de oh zo mooie visarenden, op de laatste zomertortels en op een paar kleine strandlopers. De rest kunnen jullie vinden in de vogellijst en op waarnemingen.be bij Mergus.

Op naar volgende week!

Veel groeten van Machteld.

Sperwergrasmus

© Johan Buckens

Bonte Vliegenvanger

© Patrick Keirsebilck

Ortolaan

© Jan Baert

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis De Munck, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart De Keersmaecker, Benoit Van Damme, Bernard Miserez, Bjorn Longueville, Bruneel Luc, Carlo Menten, Chantal Casier, Claes Victor, Dany Depauw, David Botteldoorn, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, F Maes, Fabian Binard, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Filip Goussaert, Florian Van Hecke, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Frederik Willemyns, Garben Logghe, Geert Jonckheere, Guido Minnaert, Gwenaelle Vandendriessche, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Herman Blockx, J Vanryckeghem, Jan De Vos, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jef De Clerck, Jeremy Demey, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Corveleijn, Johan Denonville, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Jos Simons, Julien Hainaut, Kamiel Aerts, Kamil Daneels, Kenny Hessel, Koen, Koen Baute, Koen Vandepitte, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Lamien Verstraete, Lander Kestemont, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Marc Nollet, Marc P, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Maurice Le Comte, Miguel Demeulemeester, Mireille Henry, Mylle Johnny, Myrthe Van Brempt, Natacha Ampe, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Paul Decuypere, Paul Durinck, Peter Wijnsouw, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, R. Van De Velde, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Samuel De Rycke, Sander Bruylants, Sander Carael, Soren Decraene, Stefaan Brinckman, Stephen Boddington, Steven Van Den Bussche, Stijn Baeten, Stijn Cooleman, Sylvian Hotton , Thibaud Vandaudenard, Thibault Snauwaert, Thomas Vermeire, Tim Caers, Tine Devroye, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Vincent Leirens, Viviane Lootens, Vrielynck Jo, Warre Smets, Willem Jans, Willy Dias, Wim Dierickx, Wim Lantsoght, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse, Yolan Bosteels.

Kleine Barmsijs

© Marnix Vyncke

Nachtegaal

© Chris Melis

Paapje

© Marnix Vyncke

Tapuit

© Jasper Vandecasteele

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Visarend

© Filip De Ruwe

VOGELLIJST:

Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Kleine strandloper, Geelpootmeeuw, Grote stern, Grote jager, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Draaihals, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Grauwe fitis, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Sperwergrasmus, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Kleine Barmsijs, Ortolaan.

Kleine Strandloper

© Marc De Ceuninck

Bovenste foto: © Grauwe Fitis / Johan Buckens

Machteld Kaesemans 11/09/2018