Blikvangers van 10/09 tot en met 16/09/2018

Machteld Kaesemans

Deze Blikvangers worden voor een keer in twee delen gesplitst. Zoals steeds worden de nieuwkomers en de opvallende vogels in het Mergusgebied belicht. In het tweede hoofdstuk behandel ik de vogelreis van 9 Mergussers naar Bulgarijë.

Een porseleinhoen werd gezien in het Zwin. De waterral was op meerdere plaatsen te horen of te zien. Deze 2 soorten zijn wel uiterst schuwe vogels van de rallenfamilie. De kwartel leidt ook zo’n verborgen leven maar werd toch gespot in de Achterhaven en aan ‘t Pompje. Er werden drie soorten piepers genoteerd: de duinpieper, de boompieper en de grote pieper. Bij de kleinere vogels viel de aanwezigheid op van een fluiter en van een bladkoning. Dit was het voornaamste voor onze streek. Bekijk de vogellijst en je bent helemaal “up to date”.

Negen van onze Mergussers hadden het grote geluk om deze week af te reizen naar Bulgarijë

Frank schreef “ Bulgarijë, de Zwarte Zee, een droom wordt werkelijkheid de komende week. Om 9u40 al veilig geland in Burgas, opgewacht door een groepje kroeskoppelikanen en doortrekkende stootvogels”! Karina verwoordde het zo “Als er een hemel voor vogels bestaat, dan ligt hij hier in Bulgarijë aan de Zwarte Zee”!

Ik kan niet alle soorten hier opsommen want na één week  stond de teller op 186!!! Een paar “speciallekes” waren : sakervalk, keizerarend, breedbekstrandloper, citroenkwikstaart, kwartelkoning, klein waterhoen, roze spreeuw en voor die streek een zeldzame zeearend, ook dwergaalscholvers, hop, wielewaal, dwergarend en honderden roze pelikanen. 

Willen jullie meer weten en zien klik dan op onderstaande linken, je komt terecht op de facebook van Karina en Vogelwerkgroep Mergus.

https://www.facebook.com/groups/mergus/

https://www.facebook.com/karina.samyn.3   

Veel vlindersoorten en libellen werden ook gespot en gefotografeerd … wat een weelde!

Veel groeten van Machteld.

Porseleinhoen

© Herman Blockx

Kwartel

© Filip De Ruwe

Fluiter

© Johan Buckens

Bladkoning

© Johan Buckens

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Alain Baccaert, Albert Neyt, Alexis De Munck, Ann Dumoulin, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arne Meeus, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, B. & A. Schretter, Bart Maris, Bart Vantorre, Bart Verstraete, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, Bjorn Longueville, Boena Van Noorden, Boumon Timon, Bram De Keyzer, Bregt Desmet, Catherine Priem, Christian De Mori, Christiane Moulu, Daniel Decloedt, Dany Depauw, Dewispelaere Patrick, Dirk Verroken, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, E. Blomme, Elias Tibax, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Etienne, Erwin Derous, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fons Verheyde, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Gauthier Deschamps, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, I. Provoost, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jens D’haeseleer, Jeremy Demey, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Helpers, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Johannes Jansen, Jonas Ghyselen, Julien Dua, Julien Hainaut, Kamiel Aerts, Karim Neirynck, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Wit, Kurt Geeraerts, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, M Van Deyck, Machteld Kaesemans, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Nick Van Den Bempt, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Noé Terorde, Noël Vervaecke, Patrick Beirens, Patrick Costenoble, Patrick Janssens, Pattyn Francis, Peter Tibax, Peter Wijnsouw, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Dewanckele, Serge Allein, Soren Decraene, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Stijn De Winter, Sven Maly, Thibaud Vandaudenard, Thomas Vermeire, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Verduystert J.P, Vic Puype, Ward Vercruysse, Warre Smets, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Den Bossche, Wout Dekoninck, Wouter Faveyts, Yolan Bosteels.

Duinpieper

© Kris De Rouck

Boompieper

© Patrick Keirsebilck

VOGELLIJST:

Kwartel, Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Porseleinhoen, Bosruiter, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Zomertortel, Kerkuil, Kerkuil, Bosuil, Draaihals, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Cetti’s zanger, Fluiter, Bladkoning,  Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Grote pieper, Duinpieper, Boompieper, Rouwkwikstaart, Europese kanarie.

Bulgarijë / deelnemers / vogels / streek.

 

 

© Karina Samyn / Frank Descheemaeker

Bovenste foto: © Roze pelikaan / Marc Nollet

Machteld Kaesemans 18/09/2018