Blikvangers van 17/09 tot en met 23/09/2018

Machteld Kaesemans

De Blikvanger van deze week is zeker “de krinkelende, winklende” grauwe franjepoot. Niet minder dan 51 vogelaars gingen deze bewonderen. Het was een jonge vogel, een eerste kalenderjaar, die vooral eind augustus, begin september bij ons op doortocht is naar de Arabische Zee. Meestal vliegen ze non-stop door, soms maakt er eentje een stop waardoor we de kans krijgen deze zeer zeldzame steltloper te spotten!!!

Een tweede nieuwkomer was de Noordse pijlstormvogel gezien en gefotografeerd door Johan B. Er werden er 3 genoteerd, overvliegend zuidwest in Zeebrugge. Tien zwarte sterns, kleine en grote jager, Pontische meeuw en geelpootmeeuw trokken ook de aandacht aan de kust.

De boomvalk die binnenkort naar haar winterkwartier vertrekt wil ik ook eens belichten. Deze kleine roofvogel werd de laatste maanden regelmatig gezien o.a. in Zedelgem Vloethemveld. Geen zeldzaamheid, wel moeilijk te vinden zijn onze kleinste vogeltjes nl. het goudhaantje en het vuurgoudhaantje. Beide werden deze week gespot.

Als laatste plaats ik de merel in het daglicht. Het gaat heel slecht met deze soort door het usutu virus. Zien jullie een merel hier of daar, voer deze dan zeker in. Zo kan men gemakkelijker de schade vaststellen.

De andere soorten bekijken jullie wel op Mergus waarnemingen

Tot volgende week en groeten,

Machteld.

Noordse Pijlstormvogel

© Johan Buckens

Zwarte Stern

© Johan Buckens

Kleine Jager

© Filip De Ruwe 

Grote Jager

© Patrick Keirsebilck

WAARNEMERS:

Albert Neyt, André Delier, André Van De Laer, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bert Van Hecke, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Bram De Keyzer, Bruneel Luc, Cel Van Hooydonk, Chris Melis, Christian De Mori, Daan Van Eenaeme, Dewispelaere Patrick, Diego Fernandez Martinez, Dries Candaele, E. Blomme, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Filip De Ruwe, Filip Verbelen, Florian Van Hecke, Fons De Wispelaere, François Richir, Frank De Scheemaeker, Gaëtan Clerbaux, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guy Vercauteren, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Ooms, Herman Blockx, Hubert Brandt, Ignace Anseeuw, Igor Vandamme, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan De Wit, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jeremy Demey, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Joop Scheijbeler, Jos Simons, Karel Schoonvaere, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Kurt Van Damme, Laurence Vilain, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, M Van Deyck, Maaike Dhondt, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve , Mathieu Vandewiele, Michel Feltz, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Niels Goulem, Noé Terorde, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Olivier Dochy, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Van Sanden, Pierre Blockx, Piet Theerens, Raf Demeyer, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Roland Fromont, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Saul Dewulf, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Stijn Borny , Stocman François, Thomas Michiels, Thomas Vermeire, Tine Devroye, Tom Goossens, Tom Martin, Tony Parmentier , Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Virginie Sonon, Willy Dias, Wim Lantsoght, Wim Pauwels, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel, Yves Verstraeten.

Pontische Meeuw

© Jan Baert

Geelpootmeeuw

© Jan Baert

 VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Boomvalk

© Marnix Vyncke 

Goudhaan en Vuurgoudhaan

© Herman Blockx en Wim Trio

VOGELLIJST:

Kwartel, Geoorde fuut, Noordse pijlstormvogel, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Porseleinhoen, Grauwe franjepoot, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Kleine jager,  Bosuil, Zwarte specht, Cetti’s zanger, Bladkoning,  Braamsluiper, Sperwergrasmus, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger.

Merel

© Marc Nollet

Bovenste foto: © Grauwe Franjepoot / Sam Dewanckele

Machteld Kaesemans 25/09/2018