Blikvangers van 24/09 tot en met 30/09/2018

Machteld Kaesemans

Deze week zouden we een beetje kunnen omschrijven als ”De week van de arend”. Een zeearend werd op 29/09 gespot in de achterhaven. Een bastaardarend of schreeuwarend vloog over Dudzele.

Frank aan het woord: “Gisteren, vrijdag 28 september, de verrassing van het jaar boven de Ronselareweiden te Dudzele. Druk aan het werk op mijn vrije dag laat ik rond het middaguur ons hondje even buiten en zie in één oogopslag een grote roofvogel uit de richting Damme aanvliegen.  Onder het motto  je weet maar nooit dat het eens geen buizerd is – vlug mijn verrekijker van de kast geritst en net op tijd om een gil van verbazing te slaken – een ‘arend’! onmiskenbaar! Lang uitstekende vingers, lange vleugels, ver uitstekende kop, brede lange staart. De beelden van de Bulgaarse schreeuwarenden van verleden week stonden nog op mijn netvlies gebrand. Vogel was ondertussen richting Lissewege verdwenen. Fel doorvliegend, éénmalig met licht omlaag gehouden vleugels uitzwevend. Onmiddellijk Johan Buckens gebeld – die richting Zeebrugge op zoek trekt – maar de vogel laat zich niet terugvinden. De vogel was erg donker met weinig contrast tussen de vleugel dekveren, wat meer richting bastaard – dan schreeuwarend neigt en ook het feit dat de laatste jaren meer en meer bastaardarenden in Frankrijk en Spanje overwinteren – maken een Bastaardarend waarschijnlijker”.

Er zijn natuurlijk nog nieuwigheden om op te sommen deze week zoals 9 overvliegende morinelplevieren, smelleken, bokje, kerkuil, en krombekstrandloper. Nog een paar dagen werd de grauwe franjepoot gezien. Bij de kleine vogels vernoem ik graag grauwe klauwier, Europese kanarie, grote pieper, kleine barmsijs en geelgors.

Dit was het voor deze week, ga naar buiten en geniet van de laatste zonnestralen en van de VOGELS!

Groetjes van Machteld.

Bastaardarend

© Benny Cottele

Schreeuwarend

© Benny Cottele

WAARNEMERS:

A. Goovaerts, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De KetelaereBart, De Keersmaecker, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Ben Vander Gucht, Bernard Miserez, Bjorn Longueville, Bram De Keyzer, Brecht Schotte, Bruno Beyen, Catherine Priem, Claes Victor, Damien Gailly, Damien Gregoire, Dany Depauw, De Stercke Patrick, Diego Fernandez Martinez, Dominique Natuurpunt, Dries Candaele, E. Haulotte, El Takriti Nabil, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Fre D B , Freddy Rogiers, Frédéric Vanhove, Frederik en Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geert De Clercq, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Harry Van De Laer, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Hollebosch Philippe, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Goossens, Jan Lambert, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jean Jordaens, Jeffrey Carels, Jeroen Vermeulen, Jo Packet, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Jos Simons, Julie Lecomte, Julien Hainaut, K Arnouts, Karel Tack, Karim Neirynck, Katrien Bernard, Kenny Hessel, Koen Baute, Kurt Van Damme, Lauren Bru, Leo Declercq, Lindy Vandromme, Luc Claes, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc P, Marc Van Acker, Marnix Vyncke, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe, Nick Vanclooster, Olivier Beck, Olivier Dochy, Olivier Hendrick, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peeters Viviane, Peter Adriaens, Peter Depodt, Philibert Moeyaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Robrecht Pillen Roland Fromont, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander & Emmelien, Saul Dewulf, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stijn Borny , Stijn Glorie, Tim Caers, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Vincent Denuit, Ward Vercruysse, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Declercq, Wim Dierickx, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Wouter Van Gompel, Yolan Bosteels.

Morinelplevier

© Johan Buckens

Smelleken

© Marnix Vyncke

Bokje

© Rik De Jaegher

 VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kerkuil

© Marc Nollet

Grauwe Klauwier

© Filip De Ruwe

VOGELLIJST:

Kwartel, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Zeearend, Wespendief, Schreeuwarend of Bastaardarend,  Bruine kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Morinelplevier, Bokje, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Grauwe franjepoot, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Zwarte stern, Grote jager, Kerkuil,  Bosuil, Grauwe Klauwier, Roek,  Cetti’s zanger, Waterrietzanger, Bladkoning,  Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Grote pieper, Rouwkwikstaart, Europese  kanarie, Kleine Barmsijs, Geelgors.

Europese Kanarie en Geelgors

  

© Wim Deloddere / Marc Nollet

Bovenste foto: © Zeearend / Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans  2/10/2018