Mergus Weeknieuws 2018/40: trektelweekend – kleinzoon – ganzen – merels – arenden – watervogeltelling – de mergus website

Frank De Scheemaeker

Vogelwerkgroep Mergus Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

 

Ziehier het  recentste Mergus weeknieuws. Ja nogal wat op reis geweest  (met onze Mergus naar Bulgarije, voor het werk naar Tsjechië) en ondertussen ‘pappie’ geworden van een eerste kleinzoon ‘Victor’ – van daar de kleine vertraging. Verder wensen we Wim Jans vlug beterschap na zijn kuitbeenbreuk.

De vorige jaren kwamen de eerste Vriezeganzen steevast reeds eind september toen. Dit jaar niet dus! Volgend  weekend met zijn allen oren en ogen open!

 

VOLGEND WEEKEND – TREKTELLEN IN DE FONTEINTJES ZEEBRUGGE  EN OP HET TREKTELPLATFORM IN DE ZWINDUINEN  (Paashaas)

Nu  zaterdag 6 oktober  is het alweer  EuroBirdwatch en het is met een 25-ste maal een feesteditie ! Dus ook wij zijn weer aanwezig in de Fonteintjes te Zeebrugge en er wordt mooi, zacht weer voorspeld! Er zouden wel eens spectaculaire aantallen Lepelaars en Grote Zilverreigers kunnen passeren, alsook piepers, vinken en spreeuwen en wie weet opnieuw een ‘arend’ . Frank zal er alvast ook bij zijn vanaf ca 07u30. Jullie ook? Ook zondag zal onze vaste telkern zeker aanwezig zijn – mocht je alleen zondag kunnen .

Patrick Janssens laat weten dat hij gans zaterdag OP HET TREKTELPLATFORM IN DE ZWINDUINEN  (Paashaas) met Nathalie en Kurt enz  … telt en hij daar iedereen welkom heet!

En willen jullie de trek roepjes en vluchten wat oefenen – volgende link is gewoon schitterend: fraaie foto’s, geluiden, doortrektabellen, determinatietips, mooi gebundeld per soort. Neem gauw een kijkje op: http://www.natuurstudiegroepdijleland.be/trektelmodule-soortenfiches-steltlopers

Met dank aan Koen Leysen om door te geven!

MERELS

Johan Debuck stuurde me volgend bericht door –  en volgens mij is het ook in eigen regio even erg – hier in Dudzele is alvast nergens nog één merel te zien!

1 op 2 Limburgse merels sterft door Afrikaans virus

HLN + – 29 Sep. 2018

De populatie van merels dunt uit in ons land, door het Afrikaanse Usutu-virus. Het virus slaat vooral toe in Limburg en de Voerstreek, waar het aantal merels intussen gehalveerd is.

Het Afrikaanse virus is een zogenaamd arbovirus, wat betekent dat het via muggen wordt overgedragen. Symptomen bij merels zijn onder meer algemene tekenen van verzwakking, gewichtsverlies, coördinatieproblemen en plotse sterfte. Ook nachtelijke roofvogels en mussen kunnen erdoor getroffen worden.

Het virus veroorzaakte voor het eerst een epidemie in 2001 in Oostenrijk. Daarna dook het nog regelmatig op in Europa.

Ornithologen vermoeden dat het vanuit Zuid-Italië via trekvogels in onze contreien is geraakt. Ze vrezen dat de merelpopulatie de komende 3 à 4 jaar nog verder zal uitdunnen, al kan het zijn dat de dieren immuniteit ontwikkelen. Dat gebeurde al in de eerste regio’s die in 2000 door het Usutu-virus werden getroffen

 

Vandaar mijn oproep om vanaf heden alle merels die je waarneemt op waarnemingen.be te zetten. Doe je mee aan mijn oproep – stuur me een berichtje terug – dan kan ik zien hoeveel merels per week per deelnemende teller er gezien worden en kan ik eind oktober een situatie overzicht maken

 

ARENDEN – ARENDEN

Ja jullie hebben het op de Mergus facebook, Mergus Website en in de Blikvangers wel kunnen volgen: een bastaard of schreeuwarend en een zeearend boven de regio – alles in één weekend – dat is uitzonderlijk! Ook de Blonde Ruiter en Gestreepte Strandloper in de Sophiapolder werden gesmaakt natuurlijk!

EXTRA OPMERKING BIJ DE EERSTE WATERVOGELTELLING 14 OKTOBER 2018

Niet dit weekend maar weekend 13 en 14 oktober – eerste watervogeltelweekend! Opgelet de zondagmorgen zijn het ook verkiezingen! Hou daar rekening mee. De gezamenlijke zondagmorgen telling in de Achterhaven gaat wel door. Verantwoordelijken Paul, Marc en Frank gaan voor de telling kiezen en zijn zeker aanwezig. We zouden éénmalig willen vragen wie nog allemaal zeker afkomt zodat we al voordien een ploegverdeling kunnen maken.

 

MERGUS WEBSITE  – www.mergus.be

 

Breng regelmatig een bezoekje aan onze website! Geniet van de blikvangers, geef je waarnemingen door, bekijk de nieuwe rubriek ‘Activiteiten’, enz 

 

Frank en zijn ganse Mergus Team.

 

Ps  Een prettig weekend gewenst en tot zaterdag in de Fonteintjes – heb je echt geen vervoer en wil je echt meetellen – bel naar frank op 0473 91 84 36 – dan spreken we om 07u15 aan de randparking Haven Brugge. Moet wel zeker om 11u30terug zijn

 

foto – grote jager – archief Mergus