Donderdag 22 november 2018: ARK – AVOND – NATUUR IN IRAN

Frank De Scheemaeker

Farnoosh Khodadadeh en Dirk De Smet vormen, een Iraans-Belgisch koppel dat meermaals natuurreizen heeft gemaakt in Iran. Met een compilatie van deze reizen zullen ze je ervan overtuigen dat Iran een prachtig land is vol culturele schatten en een ongekende natuurlijke rijkdom.

In het noordwesten, in de “kattekop” van Iran, stonden Farnoosh en Dirk op oude lava velden van de Ararat vulkaan. Ze volgden de woeste Aras rivier richting de Kaspische zee, begeleid door de besneeuwde toppen van Azerbeidzjan, rijdend doorheen grote gevarieerde landbouwgebieden. In het noorden bezochten ze het Alborz gebergte, met pieken van 3000 tot 5000 m. Aan de noordkant ervan tref je uitgestrekte bosgebieden die overgaan in het natte laagland van de Kaspische zee. Aan de zuidkant begint het aride gebied dat het grootste deel van Iran inneemt. Het Turan nationaal park wordt door velen bezocht, vooral om Irans enige endemische vogel te zoeken, de Perzische Steppegaai. Maar ook wild schaap, wilde geit, wilde ezel kan je er probleemloos zien en met veel geluk kan je er luipaard en zelfs jachtluipaard observeren. Aan de Perzische golf, in het zuiden, is het klimaat tropisch warm en vochtig. Het wordt gekenmerkt door uitgestrekte slikgebieden en mangrovebossen, maar het binnenland is er kurkdroog. De grote verscheidenheid aan klimaatzones in Iran uit zich niet alleen in een rijke natuur maar ook in boeiende volkeren en cultuur