Blikvangers van 08/10 tot en met 14/10/2018

Machteld Kaesemans

Een lange lijst met vogelkijkers en veel waarnemingen deze week! De uitblinker en het meest bekeken specimen was de bruine boszanger van Zeebrugge – Heist, niet meer gezien sinds 2016. Een tweede opmerkelijke vogel was zeker de overvliegende kortteenleeuwerik gespot door Filip De Ruwe. Nog een “specialleke” kunnen we ook de Groenlandse tapuit noemen, niet zo eenvoudig om te determineren. Dit waren dus de drie zeldzaamste vogels, maar er was meer!

De eerste winterganzen werden gezien, wel nog in kleine getale. De kleine rietgans, de kolgans en de brandgans zijn afgezakt van het Noorden naar hier, wij verwachten er wel nog veel meer! Vier soorten leeuweriken werden gespot: de gekende veldleeuwerik, de boomleeuwerik, de strandleeuwerik en de heel zeldzame kortteenleeuwerik.

Meerdere bladkoninkjes vonden een tijdelijke rustplaats in bomen en struiken langs de kust op weg naar ZO- Azië. De sperwergrasmus liet zich ook nog af en toe zien. Als laatste wil ik ijsgors en appelvink vernoemen. Zouden deze mooie vogels hier toch een deeltje van de winter doorbrengen?

Dit was het voor deze week met de groeten van Machteld.

Kleine Rietgans

© Patrick Keirsebilck

Kolgans

© Marc De Ceuninck

Brandgans

© Marc Nollet

 

WAARNEMERS:

A Claeys, Albert Neyt, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arlette Mestdagh, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bernard Miserez, Bjorn Longueville, Bruno Nef, C. Machiels, Chris Melis, Christine Delrue, D. Eysermans, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, Dirk Content, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Wille, Erik Etienne, Erwin Derous, Erwin Slagmulders, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frédéric Vanhove, Fuchs Olivier, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gerry Heyrman, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Hilbran Verstraete, Hubert Brandt, I. Provoost, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Vanwynsberghe, Jasper Vandecasteele, Jean-Pierre Lucas, Jef De Clerck, Jelle Van Den Berghe, Jeroen Desloover, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Corveleijn, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Johan Vg, John Van Gestel, Joseph De Groote, Julien Hainaut, Karel Tack, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lies Servaes, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marcel Pottier, Marco Van Der Velde, Marie-José Van Gestel-Burmanje, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Matthias Depoorter, Matthieu Fabry, Maurice Meunier, Mauro Buckens, Melina Kyametis, Michiel Soenen, Monica Acton, Mylle Johnny, Nathalie Picard, Nick Campe, Nick Vanclooster, Norbert De Clercq, Olivier Dochy, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Tuerlinckx, Paul Van Sanden, Paul Vervaet, Peter Adriaens, Peter Lambrecht, Peter Vds, Peter Wijnsouw, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pierre Van Vooren, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Raf Drijvers, René Meeuwis, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rob B., Roeland Lievens, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sebastiaan Hanoulle, Serge Allein, Simon Vandepitte, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Claeys, Stefaan Viaene, Steven Keteleer, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Stijn Van Der Veken, Stijn Vincent, Thijs Tanghe, Tiemen De Smedt, Tim Claerhout, Tom Martin, Tony Parmentier , Verduystert J.P, Virginie Sonon, Viviane Lootens, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Dierickx, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Yves Verstraeten.

Strandleeuwerik

© Johan Buckens

Boomleeuwerik

© Patrick Keirsebilck

Veldleeuwerik

© Marnix Vyncke

Kortteenleeuwerik

© Diederik D’Hert

 VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Groenlandse Tapuit

© Frank Vassen

VOGELLIJST:

Zomertaling, Roodhalsfuut,  Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Wespendief, Rode wouw,  Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Zeekoet (dood) Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek,  Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Kortteenleeuwerik, Cetti’s zanger, Bruine boszanger, Bladkoning,  Sperwergrasmus, Beflijster, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Groenlandse tapuit, Grote pieper, Boompieper,  Waterpieper, Europese kanarie, Kruisbek,  Appelvink, Geelgors, IJsgors, Sneeuwgors.

    IJsgors  /  Appelvink

© Johan Buckens / Marc De Ceuninck

Bovenste foto: © Bruine Boszanger / Johan Buckens

Machteld Kaesemans 16/10/2018