Mergus Weeknieuws 2018/42: watervogels, trekteldag, eerste arkavond – reisverslag Schotland – NP nationaal deelt mee – Merel – Veldrietzanger

Frank De Scheemaeker

 

Vogelwerkgroep Natuurpunt Brugs Ommeland

Hoys allen

WATERVOGELTELLINGEN

Marc en Frank bedanken de watervogeltellers van harte voor hun telling van verleden weekend en vragen hen de gegevens zo vlug mogelijk in het INBO watervogelprogramma in te voeren. Gezien het erg zachte weer noteerden we nergens hoge aantallen of uitschieters – maar aangenaam was het zeker – met veel zangvogeltrek en Bladkoningen om ons heen.

OVERMORGEN ZONDAG  – OPNIEUW SIMULTANE TREKTELDAG IN GANS VLAANDEREN    

Koen Leysen organiseert opnieuw een nationale trekteldag en dat op zondag 21 oktober! Wij vervoegen alvast met zoveel mogelijk vogelaars ons vast trektelteam in de Fonteintjes te Zeebrugge  – iedereen welkom vanaf ca 07u30.

DONDERDAG 25 OKTOBER – EERSTE ARKAVOND – FREDERIK W – THE LAST FRONTIER – ALASKA

En wat een kwaliteit opnieuw – Mergusser Frederik Willemyns brengt ons vanaf ons 20u een best of Alaska: The Last Frontier – arctische toendra/mysterieuze eilanden/Ijsberen. Voorafgegaan door een visuele rollercaster van West naar Oost – niet te missen. Zaal Onze Ark – Sint-Michielslaan 35 – Sint-Michiels. Gratis toegang – mogelijkheid NP kalender 2019 aan te schaffen en bij te praten aan den bar! Ik ben er alvast

REISVERSLAG MERGUS SCHOTLAND JUNI 2018

Een uniek reisverslag van de hand van Kathleen Coen en afgewerkt door Valérie Goethals verscheen daarnet op onze www.mergus.be website. Kathleen haar verslagstijl is onevenaarbaar. Zelfs was je er niet bij op die reis – geniet mee van onze belevenissen en de prachtige foto’s! Doen en stuur Kathleen felicitaties op coenkathleen@skynet.be als je net als ik vind dat dit werkelijk bovenaards is.

MEDEDELING NATUURPUNT NATIONAAL

Beste vrijwilliger van Natuurpunt,

Door de exponentiële groei van Natuurpunt de laatste jaren, is er gaandeweg een spanning ontstaan tussen de Raad van Bestuur en de directie over de aansturing van de vereniging. Dat heeft geleid tot een vertrouwensbreuk en, vandaag, tot het beëindigen van de contractuele verbintenis met de algemene directeur, Chris Steenwegen.

Ook de financieel directeur Leentje Osselaer verlaat de vereniging, zij nam eerder deze week ontslag. Bij deze heeft de Raad tevens beslist om op korte termijn een oplossing voor de vereniging uit te werken, zo breed mogelijk gedragen door alle geledingen. De toekomst van de vereniging, haar personeel en de vele vrijwilligers staat voorop. Ik begrijp dat dit voor u de nodige vragen zal oproepen. De komende dagen volgt meer informatie.

Met vriendelijke groeten, Lieven De Schamphelaere, Voorzitter Natuurpunt

MEREL

Bedankt voor het veelvuldig posten van al jullie Merel waarnemingen op onze www.mergus.be . De soort moet inderdaad een bijzonder zware klap gekregen hebben – maar kan zich merkwaardig genoeg  mogelijks ook rap herstellen. Deze week  – na drie weken afwezigheid – opnieuw op twee plaatsen merels op mijn looptraject  (mijn buikje moet gehalveerd zegt Els) langs de Ronselarestraat te Dudzele. Najaarstrekkers? Overwinteraars? Nieuwe vogels die voor volgend jaar al territorium aan het innemen zijn. Wordt vervolgd.

SCHRIJFWIJZE

Nog even herhalen – de juiste schrijfwijze is  – Paul D’hoore  (niet Paul D’Hoore) en Luc De Cat (niet Luc Decat) zoals ik meermalen fout zie verschijnen in allerlei oproepen, mededelingen, referenties….

OPNIEUW BIJZONDER LEUKE VOGELSOORT IN DE VOORHAVEN VANDAAG

Na de invasie van de Bladkoningen, de waarnemingen van Grauwe Fitis en Bruine Boszanger, vandaag een Veldrietzanger aan de Westdam. Als de vogel er morgen nog zit zou ik daar wel eens heen durven trekken. Ik heb nog geen nieuwe soort dit jaar in Mergus land en dat is wellicht mijn laatste kans. Een beetje ijdel ik weet het – maar toch het kietelt nog steeds na 42 jaar )

Een prettig weekend gewenst – en wie weet tot morgen – zondag of zeker donderdag

Frank

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.