Veldrietzanger – Acrocephalus agricola – te Zeebrugge op 19 en 20 oktober 2018

Frank De Scheemaeker

Davy Bosman ontdekte op vrijdagmorgen 18 oktober een Veldrietzanger op de Westdam te Zeebrugge. Gelukkig op het toegankelijk gedeelte zodat heel wat vogelaars nog dezelfde dag konden genieten van dit pareltje. Zelf zag ik de vogel samen met tientallen andere ornithologen op zaterdagnamiddag om het strand aan de voet van de Westdam van Zeebrugge. De vogel was inderdaad zaterdagmorgen enkele honderden meter richting binnenland afgezakt en liet zich regelmatig en goed bekijken. Op waarnemingen.be te raadplegen via www.mergus.be vinden jullie tientallen prachtige foto’s van deze uitzonderlijke vogel.

Zijn uiterste westelijk broedgebied strekt zich uit over RoemeniĆ« en Bulgarije. Het is een normale broedvogel in Rusland en hij overwintert in India. Zowel in BelgiĆ« als in Nederland is het een dwaalgast, waarvan meer ring – dan veldwaarnemingen voorliggen. Niet te verwonderen gezien de verborgen levenswijze en zeldzaam voorkomen.

Biotoop gelijkaardig aan Kleine Karekiet, broedt net als deze soort in rietvelden. Is kleiner dan eerstgenoemde en verschilt verder door lichte wenkbrauwstreep met aanduiding van donkere bovenrand (bij onze vogel met goede lichtinval zeker te zien), kortere snavel en langere staart. Onze vogel was erg gesleten waardoor de warme kleuren tot grijsbruine waren vervaald, zeker op de stuit. Verder de typische korte handprojectie – eigen aan lange afstandtrekkers.

De vogel werd tot zaterdagavond laat door minstens 150 vogelaars geobserveerd.

Met dank aan Filip De Ruwe voor de mooie foto en aan Machteld voor de bijdrage aan de praktische publicatie 

Frank De Scheemaeker