Blikvangers van 15/10 tot en met 21/10/2018

Machteld Kaesemans

De revelatie van deze week was vast en zeker de Veldrietzanger!!!! Op 19-10 ontdekte Davy Bosman deze uiterst zeldzame vogel aan de Westdam – Zeebrugge. Het is een dwaalgast in België en Nederland die vooral broedt in Centraal-Azië en overwintert in Pakistan en India.  Honderdzesendertig vogelaars voerden hun waarneming in met of zonder foto. Open deze link en je weet er nog meer van: https://www.mergus.be/nieuws/2018/10/21/veldrietzanger-acrocephalus-agricola-te-zeebrugge-op-19-en-20-oktober-2018/

Natuurlijk werden er nog heel wat verschillende mooie soorten gespot. Een  middelste zaagbek in Het Zwin, 32 overtrekkende kraanvogels, blauwe kiekendieven die hier misschien komen overwinteren en vele andere.

Bij de kleinere vogels werd een Humes bladkoning gedetermineerd … niet zo eenvoudig! Nieuw in de tuin waren ook zwarte mees, keep en sijs. Om af te sluiten nog een afbeelding van een gaai die reeds meerdere weken zijn dorst komt lessen in onze tuin. De foto is echter niet van mij maar van Wim.

Dit was het dan, geniet van de foto’s en van de natuur.

Vriendelijke groeten van Machteld en tot volgende week.

Middelste Zaagbek

© Danny Claeysier

Kraanvogels

© Lowie Lams

Blauwe Kiekendief

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Alain Jacquet, Albert Neyt, Alexander Devos, Anb, Kust & Polders (Dr), André Delier, Ann Wyckaert, Anna Schneider, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, B. Dhoest, Bart Mortier, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bernard De Langhe, Bernard Miserez, Björn Deduytsche, Bjorn Longueville, Bram, Van Loock, Brecht De Kezel, Brecht Schotte, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Bruno Beyen, C Jacobs, C. Machiels, Catherine Priem, Daan Van Quickelberghe, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dany Depauw, David Botteldoorn, Davy De Groote, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Didier Mary, Dieter Coelembier, Dieter Van Den Heuvel, Dimitri Van Der Beken, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Elie Coremans, Els Roos, Emmanuel Crul, Eric C.L. Marteijn, Eric H. Lamoot, Eric Inghelbrecht, Erik Callebaut, Erik Etienne, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Dierickx, Fons De Wispelaere, Fons Vervoort, Frank Cornelis, Frank De Scheemaeker, Frank Van Oost, Frédéric Vanhove, Frederik Willemyns, Gauthier Deschamps, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert Spanoghe, Gerard Hart, Gerda Dekempe, Gerry Heyrman, Gilles Delforge, Gilles Paelinck, Goubau Philippe, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Gwenaelle Vandendriessche, Hans De Blauwe, Hans Matheve, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Hilde Vandevoorde, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan De Vos, Jan Goossens, Jan Rottiers, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vanwynsberghe, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Devillers-Terschuren, Jean Jordaens, Jean-François Meersman, Jean-Pierre R., Jeffrey Carels, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jo Packet, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Ghyselen, Joris Elst, Julien Hainaut, Jurgen Dewolf, Jurgen Vanpraet, Kamiel Aerts, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Lock, Koen Maene, Koen Vandepitte, Koen Vervaeren, Kris Lesage, Kristof Derie, Kurt Van Damme, Laurens Caestecker, Laurent Raty (Nmt), Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieven De Temmerman , Lou Roelandt, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Luk De Boer, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Maciej Sobieraj, Marc & Françoise Roca , Marc De Ceuninck, Marc Hofman, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Mark Logghe, Marleen Claeys, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Matthieu Fabry, Mauro Buckens, Melina Kyametis, Michel Ittelet, Michel Louette, Michiel Soenen, Miguel Demeulemeester, Moeskops Henri, Monica Acton, Mylle Johnny, Nathalie Picard, Nicholas Endriatis, Nick Campe, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Niels Goulem, Noé Terorde, Olivier Dupont, Pascal Heymans, Patrick Dewispelaere, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Quevy, Patrick Vandousselaere, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul En Marianne, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Depodt, Peter Meininger, Peter Wijnsouw, Philibert Moeyaert, Pierre Blockx, Pierre Devillers, Piet Allegaert, Raf Drijvers, Regis Nossent, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Richard Detaille, Rijmenans G, Rik Vande Kerchove, Robbe Cool, Robin Daelemans, Roeland Lievens, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ronan Felix, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Serge Allein, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Depover, Stefan Keereman, Stephen Boddington, Steven Keteleer, Stijn Baeten, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Stocman François, Sylvian Hotton , Thibaud Vandaudenard, Thomas De Thier, Tim Caers, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Toon Spanhove, Urbain Ureel, Valérie Goethals , Vanacker Johny, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Véronique Bouquelle, Viktor Beeldens, Vincent Dufour, Virginie Sonon, W Janssen, Warre Smets, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Debruyne, Wim Declercq, Wim Dierickx, Wim Heylen, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Sompel, Wout De Rouck, Wout Vanschoonbeek V, Wouter Faveyts, Wouter Van Gasse, Xanthippe Boulougouris, Xavier Dirix, Yolan Bosteels, Yves Decneudt.

Veldrietzanger

© Johan Buckens

Humes Bladkoning

© Johan Buckens

 VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Zwarte Mees

© Jan Baert

Keep

© Geert Vanhulle

Sijs

© Marc De Ceuninck

VOGELLIJST:

Kwartel, Krooneend, Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Noordse stern, Grote stern,  Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Baardman,  Kuifleeuwerik, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Humes bladkoning,  Bladkoning,  Veldrietzanger,  Beflijster, Gekraagde roodstaart, Boompieper,  Waterpieper, Europese kanarie, Kruisbek, Goudvink, Appelvink, IJsgors, Dwerggors.

Gaai

© Wim Trio

Bovenste foto: © Waarnemers Veldrietzanger / Warre Smets

Machteld Kaesemans 23/10/2018