Mergus Weeknieuws 2018/49: Machteld- broedvogelrapport – zeearend – wildeganzendagen -steenuil – slaapplaatsen- bijdrage

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

VERJAARDAG MACHTELD

Machteld bedankt iedereen voor de vele felicitaties die ze kreeg voor haar verjaardag verleden week en in het bijzonder ons bestuur dat haar verleden week zaterdag meenam op een onvergetelijke excursie  in de Zwinregio (leuk sfeerverslag op de Mergus facebook). En wij bedanken de Machteld natuurlijk graag terug voor de mooie blikvangers die zij wekelijks voor ons opstelt – zie nu ook www.mergus.be

REGIONAAL BROEDVOGELVERSLAG 2017 – 2018

Het regionaal verslag 2017 ligt voor me te blinken – wat een prachtwerk –  mijn chauffeur bezorgde het deze week reeds bij een 35 tal tellers. En zet de volgende weken zijn afgeefrondes verder. Het boek kan ook steeds gratis bij Frank op zijn werk (Lieven Bauwensstraat 11 – Waggelwater) of bij hem thuis – ( Ronselarestraat 105 – Dudzele) of op alle Mergus activiteiten verkregen worden.

Ondertussen zijn we volop aan de uitwerking van 2018 begonnen met als uitwerkers Kathleen C, Stefaan A, Karin en Johan, Marc DC, Wim Jans, Michel L, Ruben S, Kurt Vandamme en Frank himself. En we gaan er eens vaart achter zetten dit jaar om eens begin volgend jaar ipv eind volgend jaar klaar te zijn!

ZEEAREND

Het zal de aandachtige lezer van onze www.mergus.be website en daarin vermelde regionale waarnemingen.be  rubriek niet ontgaan zijn dat opnieuw een Zeearend bij ons overwintert. Een unieke juveniele vogel. Wil je weten waar en je fiets van stal halen en een kijkje gaan nemen – surf vlug even naar onze www.mergus.be website en klik door naar de rubriek waarnemingen.

WILDEGANZENDAGEN – 60 JAAR GANZENTELLINGEN 1958-2018 – DIT WEEKEND – NIET TE MISSEN

Christine en Eckhart melden dat er nog steeds een twintigtal plaatsen vrij zijn voor het symposium in het Zwin op zaterdag en op de verschillende excursies op nu zondag. Inschrijven verplicht  – zie weeknieuws of nbo website.

STEENUILEN INVENTARISATIE

We krijgen gisterenavond dan toch een eerste bericht over de nationale steenuileninventarisatie- Jan Swimberghe en Paul Maertens willen regionaal coördineren. Jullie krijgen binnenkort meer nieuws – maar wil je naar de voorbereidingsavond samen met ons naar de Blankaart op 25 01… stuur als de bliksem een mailtje naar jan.swimberghe@proximus.be en plaats maertensp@belgacom.net en frank.descheemaeker@skynet.be in cc aub. Isabel aan het woord:

Vrijdag 25 januari: opleiding inventarisatie steenuil i.k.v. steenuil2020

Afspraak om 20 uur aan het BC De Blankaart, Iepersteenweg 56, Woumen

Meebrengen: fluo hesje, zaklamp, warme schoenen en kledij

Info en organisatie: Steenuilwerkgroep Natuurpunt, isabel.lemahieu@ugent.be, inschrijving verplicht! (Bij ongunstige weersomstandigheden zal het uitgesteld worden)

Lesgever: Isabelle Binnemans, Coördinator project steenuil 2020

Als vervolg op de grootschalige Vlaamse steenuilinventarisatie van 1998 tot 2000 wordt er na 20 jaar terug één georganiseerd. Om de resultaten te kunnen vergelijken wordt dezelfde methode gebruikt al voorheen. Om deze methode nog eens op te frissen of om ze te leren kennen wordt er een gezamenlijke provinciale opleiding gegeven. Er wordt eerst een stukje theorie gegeven om daarna in kleine groepjes in het veld te gaan om de methode toe te passen. Nadien worden de resultaten doorgespoeld met een steenuilbierke

SLAAPPLAATSTELLINGEN AALSCHOLVERS EN WITTE REIGERS

Ik vergat in de vorige nieuwsbrief toch wel alle tellers te bedanken zeker voor hun inzet  – ondertussen zijn de resultaten in mooi gedocumenteerde artikels op onze website verschenen. Met 646 Aalscholvers, 35 Kleine – en 29 Grote Zilverreigers behouden we constante najaar populaties. 

 VRIJWILLIGE BIJDRAGE MERGUS 2019

Alvast bedankt voor het massaal storten van jullie vrijwillige bijdrage 2019. Na één week al meer dan 100 betalers! Prachtig. Ook jij steunt ons toch hé? Zie de oproep in bijlage + de nieuwe Mergus kledij is op komst!

Een prettig ganzen en of zeearend weekend alvast!

Frank en zijn ganse bestuur!

Ps – gelieve nu al op de 2019 kalender te plaatsen: zaterdag 19 januari – Belgische Vogeldag en vrijdagavond 01 februari – Mergus Winterfeest en weekend 02 en 03 februari – stootvogeltelling