Blikvangers van 10/12 tot en met 16/12/2018

Machteld Kaesemans

Proficiat en veel dank aan de 182 waarnemers die deze week vogels gespot  en ingevoerd hebben op waarnemingen.be of op de site van Mergus !!!

De zeearend die nu vooral verbleef in Zedelgem -Vloethemveld werd prachtig in beeld gebracht door veel fotografen…keuze genoeg !!!

Een bonte kraai werd sinds maanden niet meer gezien en nu zeer kort waargenomen in De Haan. IJsduiker, parelduiker, roodkeelduiker en kuifduiker werden gedetermineerd wat niet altijd gemakkelijk is in hun “wintertenue”.

Aan het strand van Blankenberge vloog een rosse franjepoot over … de eerste voor 2018.  Een IJslandse grutto, die bij ons niet zo vaak voorkomt in de winter werd ontdekt door Johan D. op de Zwinvlakte. De grote zaagbek was ook van de partij, alhoewel nog steeds in laag aantal. De zeer mooie brilduiker en pijlstaart fleurden onze plassen op met hun schitterend vederkleed samen met tal van andere eenden soorten.

Bosuil en vooral meerdere velduilen kon men horen, zien en fotograferen. Een roerdomp, steeds een mooie ontdekking , werd eveneens gespot.  Indien jullie nu nog geen zin hebben om op stap te gaan weet ik het ook niet. Dus trek jullie winterjassen aan, jullie warme laarzen en ga genieten van al dit moois in de natuur.

Groeten van Machteld.

Roerdomp

© Marc Van Daele

Zeearend

 

© Marnix Vyncke  /  © Geert De Clercq

Grote Zaagbek

© Geert De Clercq

WAARNEMERS:

Adri Clements, Adrien Chevalier, Alain Steurbaut, Albert Neyt, Alfred Anthierens, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arthur Floren, Bart Augustijns, Bastiaan De Ketelaere, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Bert Mestdagh, Birger Calis, Björn Parmentier, Bram D’hondt, Brecht Schotte, Bregt Desmet, C. Machiels, Carlos D’haeseleer, Catherine Priem, Christophe Verriest, Daan Van Quickelberghe, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Deneve, Sonja, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik Etienne, Ewald De Backere, Filip De Coster, Floris Verhaeghe , Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Garben Logghe, Geert De Clercq, Geert Laisnez, Geert Vanhulle, Gert Govaerts, Guido Orbie, Guido Van Den Wyngaert, Gunther Groenez, Hamelinck Walter, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Houben G., Hubert Brandt, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan De Vlaemynck, Jan Pauwels, Jan Rietjens, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Joep Tomlow, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Jordi Vanpottelbergh, Joris Elst, Jos Simons, José De Meyer, Jouin-Spriet Helene, Julien Hainaut, Karel Boey, Karel Tack, Karl Van Ginderdeuren, Karl Van Lierde, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Vandepitte, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lies En Tin, Louis Schramme, Lowie Lams, Luc Audenaerde, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Luk Ingelbrecht, Luk Neujens, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc P, Marc Rogghe, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marian Crombach, Marieke B., Marijke Soetaert, Marleen Regent, Marnix Vyncke, Mathieu Vandewiele, Mauro Buckens, Michael Parmentier, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Olivier Majkowski, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Decleir, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Leprince, Piet Van Iersel, R.G.C. Kraaijeveld, Raf Drijvers, Renée Lejeune, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Ronald Geneyn, Rony Lierman, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sander Carael, Serge Allein, Siel De Merlier, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Boone, Steven D’haese, Stijn Cooleman, Tijs Naessens, Tim Adriaens, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vanacker Johny, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Viviane Lootens, Walter Heynderickx, Walter Van Spaendonk, Wilfried Pattyn, Willem Bockx, Willy Dias, Wim Roelant, Wim Trio, Wouter Faveyts, Wouter Van Gelder.

Rosse Franjepoot

© Filip De Ruwe

Brilduiker

© Marnix Vyncke

Pijlstaart

© Marc Nollet

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Velduil

© Danny Claeysier

Bosuil

© Kamil Daneels

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Topper, Grote zaagbek,   IJsduiker, Parelduiker, Roodkeelduiker, Kuifduiker, Grauwe pijlstormvogel, Zwarte Ibis, Roerdomp,  Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Rosse franjepoot, Grote jager, Zeekoet, Alk of Zeekoet, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Bonte kraai, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Grote barmsijs, Kleine barmsijs.  

IJslandse Grutto

© Kees Venneker

Bovenste foto: © Bonte Kraai Francis Pattyn

Machteld Kaesemans 18/12/2018