Mergus Weeknieuws 2018/51: zeearend – watervogeltellingen – birdring app – steenuilen – wolf – varia

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Vooreerst prettig eindejaarsfeesten gewenst en een vogelrijk 2019. Zie onze Mergus Wensen in bijlage . Bedankt Marc N voor de opmaak en Marnix V voor de prachtige foto.

ZEEAREND

Inderdaad de Zeearend – wat een indrukwekkende vogel is dat  – lijkt te gaan overwinteren in onze regio. Eerst in de Meetkerkse Moeren aanwezig nu al een tijdje in Vloethemveld, best te observeren vanuit de nieuwe schuilhut. En op facebook kun je regelmatig prachtige foto’s zien van de vogel- maar die van onze Marnix is toch één van de  mooiste hé. Zie bijlage

WATERVOGELTELLINGEN AFGELOPEN WEEKEND

 Christine, Eckhart, Marc Dc, Frank danken alle tellers voor hun inspanningen en doorgeven van de waarnemingen. Daisy C. en Frank waren verrast in de Waterputweiden een Kleine Rietgans met zender en 2B code te ontdekken. Vogel deze zomer geringd in Noorwegen en gekoppeld aan ‘wit’ KLO. Emmanuel C leerde me door te geven via de app ‘birdring’ wat na enig oefenen nu goed lukt . Een aanrader voor alle halsbandaflezers.

STEENUILEN

Dit jaar worden in gans Vlaanderen – naar analogie met 20 jaar terug – opnieuw zoveel mogelijk km hokken geteld op Steenuilen territoria. En we zouden Mergus niet zijn mochten we ook niet meetellen. Paul Maertens en Jan Swimberghe willen het project trekken en nodigen alle kandidaat tellers uit op een Steenuilen voorlichtings avond op woensdag 30 januari 2019 in zaal Vormingsplus te Sint-Pieters. Gedetailleerde  uitnodiging volgt vlug.

WAARNEMINGEN.NL

Werden in een nieuw jasje/kleedje gestopt. Even wennen – maar steeds weer nieuwe mogelijkheden. Ik denk dat waarnemingen.be straks ook wel aan de beurt komt.

JOHAN DEBUCK

Zond me volgende mooie folder met een ruime kijk op de terugkeer van de Wolf door

Gastjes, gastinnetjes,

Naar aanleiding van de terugkomst van de wolven in Nederland en omliggende regio hebben

de Nederlanders ( wie anders ?) een fantastische mooie folder aangemaakt om de mensen

te informeren . Het staat boordevol leuke info en weetjes.

https://assets.naturetoday.com/docs/ae2d8d0e-9d0d-4f29-af0c-059f176f2590.pdf

Toedeloe,   Johan ofte buk

VARIA

Voor diegenen die er nog niet toe kwamen – schrijf gerust nog dit weekend je sympathisanten bijdrage van 12€ over op de gekende Mergus rekening! Zie startpagina www.mergus.be

En vergeet niet regelmatig onze website te bezoeken, jullie waarnemingen in te geven en te genieten van de wekelijkse blikvangers en andere bijdrages – www.mergus.be

Ps – gelieve nu al op de 2019 kalender te plaatsen: zaterdag 19 januari – Belgische Vogeldag,  zaterdag 26 januari met Buk een ganse dag naar Duinkerke (F),  woensdagavond 30 januari steenuilen avond en  vrijdagavond 01 februari – Mergus Winterfeest en weekend 02 en 03 februari – stootvogeltelling