Blikvangers van 17/12 tot en met 23/12/2018

Machteld Kaesemans

De ster van deze week bij de Blikvangers is het Vloethemveld, een uniek natuurgebied van ongeveer 330 hectare, gelegen in het grensgebied van Zedelgem en Jabbeke. Reeds twee weken lang,  vanaf 11/12 verbleef een juveniele Zeearend elke dag op het domein. Vloethemveld is in grote lijnen gekend vanaf de Middeleeuwen tot nu met ontginning, drooglegging, bebossing, vijver-en visbeheer. In de 20ste eeuw kreeg het ook een militaire bestemming. Het voormalig munitiedepot is nog steeds niet vrij toegankelijk, maar de omliggende bossen zijn een ideale plaats voor een ontdekkingstocht in de natuur!!! Er is een uitkijktoren aan de noordzijde en een gloednieuwe vogelkijkhut met zicht op de vijver. Tientallen vogelaars en natuurfotografen trokken er deze week naartoe. Naast de zeearend zagen ze ook heel wat andere vogels zoals: grote zilverreiger, blauwe reiger, bosuil, havik, sperwer, aalscholver, ijsvogel, witgat, kuifmees, keep, rietgors, sijs, boomklever en boomkruiper, buizerd, veel soorten eenden e.a.

Hierbij wil ik in naam van Vogelwerkgroep Mergus  Luc De Cat bedanken voor zijn meer dan 30 jaar conservatorschap en boswachter van dit domein. We mogen eveneens zijn vogeltelwerk niet vergeten … nog eens een dikke merci Luc!

De rest van de waarnemingen kunnen jullie terugvinden in de vogellijst en met een klik op de link met waarnemingen.

Tot volgende week.

Groeten van Machteld.

Ps: niet alle foto’s werden ter plaatse genomen.

Zeearend

© Jasper Vandecasteele / Christian Vandeputte.

Blauwe Reiger

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart Theunis, Benoît Forget, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Bert Mestdagh, Birger Calis, Bjorn Longueville, Brecht Schotte, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dany Depauw, Deseure Noel, Dirk Werbrouck, Dirk Willems, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik De Meersman, Erik Etienne, Filip De Coster, Filip Goethals, Florian Van Hecke, Fons De Wispelaere, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frank Visbeen, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geert De Clercq, Gerald Driessens, Gilles Bavay, Goubau Philippe, Guido Quaghebeur, Gwenaelle Vandendriessche, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hilbran Verstraete, Hubert Brandt, Hugo De Bruyker, J Vanryckeghem, Jacky Fléron, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Dandois, Jean Pieters, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jo Packet, Jo Seynaeve, Johan Corveleijn, Johan De Clerck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Jules René Bostoen, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jordi Vanpottelbergh, Joris Elst, Joseph De Groote, Jozef Bafort, Julien Hainaut, Jurgen Vanpraet, Kamiel Aerts, Karel Boey, Karel Tack, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Kevin Morren, Koen Baute, Koen Lock, Koen Maréchal, Koen Vandepitte, Konan Le Breton, Kristof Derie, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc De Waele, Luc Derutter, Luc Vandeghinste, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Luk Ingelbrecht, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marc Bories, Marc Brysbaert, Marc Lievrouw, Marc Nollet, Marc P, Marc Pirmez, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Mathieu Vandewiele, Mauro Buckens, Michel Louette, Mirjam Verschueren, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Onno Steendam, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Philibert Moeyaert, Pierre Tavernier, Piet Allegaert, Pieter Braem, Pieter Vantieghem, Resteau Nathalie, Rik Claerbout, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Rony Lierman, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sarah Defoort, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Steven D’haese, Sylvester Fernande, Thibault Snauwaert, Thierry Maniquet, Tine Devroye, Tom Goossens, Tony Parmentier , Traisnel Patrick, Van Colenberghe Eric, Van Impe Yvan, Vanacker Johny, Vandeputte Christian, Vandeputte Peter, Verduystert J.P, Vincent Schieveen, Walter De Smet, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Wouter Courtens, Wouter Faveyts, Wouter Van Gelder.

Havik

© Johan Buckens

Sperwer

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

IJsvogel

© Ruben Saey

Kuifmees

© Jan Baert

Boomklever

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Topper, Grote zaagbek,   Middelste zaagbek, Roodkeelduiker, Roodhalsfuut, Geoorde fuut,  Roerdomp,  Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Kuifaalscholver, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Alk of Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Cetti’s zanger, Graszanger, Grote barmsijs, Goudvink, Sneeuwgors.  

Boomkruiper

© Mauro Buckens

Bovenste foto: © Grote Zilverreiger /Marc Nollet.

Machteld Kaesemans 25/12/25