Blikvangers van 31/12/2018 tot en met 06/01/2019

Machteld Kaesemans

Voor de eerste maal deze winter werden de drie soorten Zaagbekken in dezelfde week gespot. Drie Nonnetjes verbleven de ganse week aan de Fonteintjes, een Grote zaagbek man zat op Sint-Pieters- Put en een Middelste zaagbek man vloog over de Noordzee te Knokke. De aantallen blijven nog steeds zeer beperkt! De Roerdomp was vooral te zien aan de Fonteintjes en een eerder zeldzame Ruigpootbuizerd, vloog boven de Hoekevaartweiden.

In de vorige Blikvangers werden vooral de Duikers in het daglicht geplaatst, nu wordt het heel wat minder spectaculair met de meesjes, die toch kleur en leven in onze tuinen brengen! Een heel mooie Witkopstaartmees werd gespot door Johan en Mauro B. en meerdere Staartmezen waren actief. De Zwarte mees werd gezien net als de Kuifmees en de ons zo bekende Pimpel- en Koolmezen. De staartmezen zijn echter niet nauw verwant met de vier laatste.

De Zeearend die hier al verbleef vanaf 28 november 2018 en afwisselend in Vloethemveld  Zedelgem en in de Lage Moere van Meetkerke gezien werd, vierde oudejaarsavond  opnieuw in deze gebieden. Sporadisch werd hij ook gespot  in Uitkerke, Zeebrugge en Varsenare.

Dominique Verbelen gaf op radio 2 een uiteenzetting over de Zeearend en de toename van hun aanwezigheid in de laatste jaren. Het volledig verslag van Dominique kunnen jullie lezen op de Mergus Facebook: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=816435565384377&id=100010538231158

Dit was het voor de eerste week van 2019. Nogmaals de beste wensen en tot de volgende.

Groetjes van Machteld.

Nonnetje V.

© Mauro Buckens

Middelste zaagbek M.

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis Adam, Ann Dumoulin, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Van Thuyne, Bernard Miserez, Bernard Sonnerat, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Brecht De Kezel, Brecht Schotte, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Chris Melis, Christian Delem, Dany Salembier, David Botteldoorn, Dewispelaere Patrick, Dries Candaele, Dries Mertens, E. Allegaert, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik Toorman, Erwin Derous, F Maes, F. Dandoy, Filip De Coster, Floris Verhaeghe , Fons De Wispelaere, François Hela, Frank De Scheemaeker, Frans D’hondt, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Geert Boelens, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Guy Emsens, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Hock Pierre-Henry, Hubert Brandt, I. Provoost, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacques Bultot, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan Celis, Jan D’hondt, Jan Pauwels, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jan Versigghel, Jean Pieters, Jeffrey Carels, Jelle Ronsmans, Jeroen Naert, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Joost Vandenberghe, Jorg Lambrechts, Jozef Germonprez, J-W Barbier, Karel Tack, Karim Neirynck, Karina Samyn, Karl Van Ginderdeuren, Kathleen De Saedeleer, Katrien Bernard, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Kris De Rouck, Kurt Van Damme, Loic Wera, Lowie Lams, Luc De Cat, Ludo Sterkens, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Magly Abbas, Marc Allewaert, Marc De Ceuninck, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martin Windels, Martine De Mey, Mauro Buckens, Michel Louette, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Vanermen, Noël Vervaecke, Patrick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Van Gompel, Paul Decuypere, Peeterbroeck Colette, Peter Adriaens, Peter Vanlommel, Pierre Blockx, Piet Theerens, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robbe Gils , Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Ruben Van Den Berghe, Rudi Verboomen, Rudy Deplae, Rudy Lauwaert, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Serge Allein, Soren Decraene, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Taveirne Eddy, Thibault Snauwaert, Thomas Michiels, Tim Caers, Tine Devroye, Tony Parmentier , Vandevoorde Mikaël, Verduystert J.P, Vic Puype, Vincent Dufour, Walter Heynderickx, Wannes Bos, Willy Dias, Wim Lammerant, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Den Bossche, Windels S., Wouter Faveyts, Yente De Maesschalck.

Witkopstaartmees

© Johan Buckens

Staartmees

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Zwarte mees

© Geert Vanhulle

Koolmees

© Marc Nollet

Pimpelmees

© Marc De Ceuninck

Kuifmees

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Krooneend, Nonnetje, Grote zaagbek, Middelste zaagbek,  IJsduiker,  Roodkeelduiker, Kuifduiker, Flamingo, Noordse stormvogel, Roerdomp,  Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote jager, Zeekoet, Alk of Zeekoet, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Witkopstaartmees, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Frater, Kruisbek, Goudvink, Sneeuwgors.  

Zeearend

© Marnix Vyncke

Bovenste foto: © Grote zaagbek M. / Marnix Vyncke.

Machteld Kaesemans 08/01/2019.