Mergus Weeknieuws 2019 1-2: dit weekend veel tellingen – op reis – mergus winterfeest – agenda

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Vooreerst onze beste wensen voor een gezond en vogelrijk 2019!

 

DIT WEEKEND:  WATERVOGEL – GANZEN –  OOIEVAAR TELLING  –  SLAAPPLAATSTELLING ZILVERREIGERS EN AALSCHOLVERS

 

Het weekend van 12 en 13  januari is het hoogtepunt van onze wintertellingen. We vragen dan ook  alle vaste tellers trouw hun gebied te tellen.

Watervogels: Marc De Ceuninck spreekt zijn vaste tellers aan!        Ganzen: Christine en Eckhart verwittigen zeker hun tel teams

Slaapplaats Aalscholvers: Wim Jans mailde reeds zijn vaste tellers aan!     Slaapplaatsen Zilverreigers: Frank schrijft vanavond zijn vaste tellers aan.

Ooievaars: Wouter Faveyts vraagt om vanaf heden tijdens de watervogeltelling ook uitgebreid aandacht te besteden aan de Ooievaars in de regio – we laten hem zelf aan het woord:

Dag Frank,

 

Op 12-13 januari 2019 vindt in Nederland de jaarlijkse wintertelling van ooievaars plaats (http://www.ooievaars.eu/) .

Het zou interessant zijn om daar in Vlaanderen aansluiting bij te krijgen: Wim Van Den Bossche (de ooievaarsspecialist) en ik hebben het plan opgevat om nog te proberen om dat rond te krijgen voor binnen enkele weken. We weten dat het aan de late kant is, maar we denken dat het kan lukken. De meeste ooievaars zitten rond de bekende grotere broedplaatsen, en dat zijn er maar een handvol. Als die al geteld zouden worden hebben we al het grootste deel van de populatie gedekt! Voor de rest kunnen we ook kijken naar waarnemingen op www.waarnemingen.be . Daar gaan we ook nog een oproep lanceren om mee te doen, via Natuurpunt Studie.

Het belangrijkste is dat het aantal overwinteraars in beeld komt. Mocht het daarnaast mogelijk zijn om ringen af te lezen, zou dat extra interessant zijn!

 

Zou je via Mergus een oproep willen doen om plekken waar ’s winters al eens ooievaars gezien worden te bezoeken op 12 of 13 januari? Dat mag desnoods ook wel een paar dagen vroeger of later zijn.

Het bericht hierboven kan je gebruiken voor die oproep.

De Zwinstreek neem ik zelf wel voor mijn rekening. De rest van de polders en vooral rond Damme zou dus wel nog bezoekje waard zijn.

 

Gr,

Wouter

 

En er zijn ook de traditionele groeps/gezamenlijke tellingen:

Watervogels in de ruime omgeving van de Achterhaven Zeebrugge : afspraak zondag 13 januari  08u45 aan de gekende Haven randparking Louis Coiseaukaai tov Politiehuis Brugge. We maken drie telploegen olv  Paul M, Wim J en Stefaan A. Iedereen welkom. Carpooling. Terug ca 12u15. Aanbevolen: laarzen – verrekijker – muts – handschoenen – telescoop

Wat betreft de Zilverreigers houden we op zaterdag avond  12 01 een gemeenschappelijke telling in en rond het Zwin: afspraak ts 16u en 16u15 aan de Witte Koksmuts te Retranchement/Knokke/internationale Dijk – vanwaar we de ploegen verdelen en op zondagavond houden we een telling rond Meetkerke: afspraak 16u aan de Scheepsdaelebrug. Leiding Frank De Scheemaeker – 0473 91 84 36 – carpooling – wil je deelnemen aan één of twee van  de zilverreiger slaapplaatstellingen mag je Frank altijd aanmailen.

Ps Frank telt zaterdag namiddag ook te Dudzele vooraleer hij naar het Zwin trekt. Er zijn nog twee vrije plaatsen in mijn wagen. Wil je mee – graag – liefst even opbellen 0473 91 84 36 of mailen naar frank.descheemaeker@skynet.be om zeker te zijn dat de wagen niet vol zit. Afspraak dan 13u00 aan de Kerk van Koolkerke

 

OPROEP VAN ONZE BENNY COTTELE

Mochten jullie nog een bestemming zoeken voor 2019 (of vrienden van jullie die ook wel eens graag een vogeltje zien )… er zijn nog 3 plaatsjes vrij  

https://www.starlingreizen.be/reizen/natuurreis-naar-ghana-unieke-vogelsoorten-van-west-afrika/

Alvast fijn eindejaar en een gezond 2019     Benny

 

UITNODIGING MERGUS WINTERFEEST

Op vrijdagavond 01 februari nodigen we jullie van harte uit op het Mergus Winterfeest in zaal Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5 – 8000 Sint-Pieters. Deuren open 19u20. Start eerste spreker ca 20u. Ruime Parking in de omgeving. Einde rond middernacht.

We bieden jullie het aperitief, de versnaperingen en één consumptie na de voordracht gratis aan.

We hebben een zoals ieder jaar een leuk avond programma in elkaar gestoken:

Na het gebruikelijk inleidend woordje van de voorzitter is de Hoofdspreker van de avond  PHILIPPE SCHEPENS – hoofd van onze Kustringwerkgroep en Philippe brengt een unieke Powerpoint over 40 jaar ringwerk op zijn vaste stek ‘Ouardye’ te De Haan . Wim Bovens geeft  als tweede spreker tekst en uitleg bij het  geslaagde broedgeval van Grauwe Kiekendief aan de Middenkust, met aandacht hoe kiekendieven nesten op te sporen en te beschermen  (want ja wie weet broedt het koppel dit jaar in onze regio (smiley))

We reiken tijdens het feest  de unieke  Mergus Award 2019  aan Valerie en Johan uit –  voor hun niet aflatende inzet voor de Mergus (te veel op te sommen: reisverslagen, organisatie reizen en weekends, tellingen in het Zwin/de Zwinstreek , een schalks humeur en een toch wel erg grote liefde en kennis voor de natuur (en elkaar) . Proficiat en bedankt!

In de rand:

  • De nieuwe Mergus kledij is te passen en aan te schaffen (25€) en daarvan gaat 10€ naar ons Mergus Polderproject Koolkerke – Dudzele
  • Stelt Eddy Gadeyne zijn nieuw stootvogelboeken voor (en die zijn van hoge kwaliteit)
  • Naar jaarlijkse gewoonte projecteren we ook een leuk overzicht van de voornaamste voorbije activiteiten en hebben we een kleine Mergus boekenstand waar al onze publicaties kunnen ingekeken worden.

Mogen we jullie beleefd verzoeken in te schrijven via een mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be om voldoende snacks te kunnen voorzien.

We zien uit naar een gezellige avond!

 

EEN GREEP UIT DE OVERIGE KOMENDE ACTIVITEITEN

En  plaats ook al in de agenda a.u.b: alle details in de volgende Nieuwsbrieven en of website.

– zaterdag 19 01 – de Belgische Vogeldag – warm aanbevolen

– zaterdagavond 19 01 nationale wulpenslaapplaatstelling – er is ook een gemeenschappelijke telling naar de Achterhaven olv Guido R en Jan Swgggrrrzzze en co – afspraak 15u30aan de gekende randparking Haven Brugge. Terug ca 18u – Carpooling

– donderdag 24 01 ark avond – Benny Cottele – Kazachstan – dat wordt TOP

– zaterdag 26 01 met Johan een ganse dag naar Duinkerke (F)

–  Woensdagavond 30 01 – steenuilen inventarisatie voorbereidingsvergadering

–  weekend 01 t.e.m 04 februari – regionale stootvogeltelling – Nicholas stuurt de vaste tellers dra alle kaartgegevens  – er zijn ook  gezamenlijke tellingen op zondag 03 02 richting Lapscheure, enz….   – 09u aan de randparking Haven Brugge – terug 12u30

 

Frank en het Ganse Mergus Team en zeker genieten van onze Machteld haar unieke blikvangers op de www.mergus.be en of op de Mergus facebook

 

Net toegekomen oproep –  Franky Bauwens vraagt me ook mee te geven:

Voor dat laatste wil ik jullie graag uitnodigen op een referaat van Wim Bovens (Kerkuil en bestuurslid Natuurpunt Westkust) die het zal hebben over zijn tweejaarlijkse teltochten in Batumi, Georgie. Wim is een specialist in het herkennen van roofvogels .
Dat zal worden ondersteund door magnifieke beelden en heel veel info over het land, dat vraagt om te worden bezocht.

Deze avond vindt plaats in het Duinenhuis in de Bettystraat te Koksijde op zaterdag 19 januari en start om 19.00u.

Iedereen is welkom op deze avond. Wees zeker vrij om dit bericht te forwarden in jullie vereniging.  De toegang is gratis.

Meer info ;  http://natuurpuntwestkust.be/events/categorie/activiteiten-np-westkust/

collegiale groeten,    Koen Verschoore   Natuurpunt Westkust

 

 

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage van 12€ te storten op rekeningnummer BE 30 380-0084815-11 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2019. (BBRU BE BB).  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail door te geven.