Blikvangers van 07/01 tot en met 13/01/2019.

Machteld Kaesemans

De eerste keer sinds 16-12-2017 werd er aan de Kleiputten  Nieuwe Vrede in Knokke opnieuw een adulte Kwak gezien. Dit is zowat de lievelingsplaats en het broedgebied van deze vogel in ons Mergusgebied!

Meerdere Kleine zwanen werden de laatste weken gespot in Lapscheure. Van Voorzitter Frank kreeg ik het volgend bericht . “Op maandag 07 januari werd door het hoofd van de nationale ringdienst, Didier Vangheluwe,  met een kanonnet 19 Kleine Zwanen gevangen te Lapscheure en van een poot – en halsring voorzien. Dit gebeurde autonoom en zonder kennisgeving aan de plaatselijke ringwerkgroepen. Het ringwerk kadert in een jarenlang internationaal onderzoeksprogramma, waarbij in de zomer ook de broedgebieden in Rusland worden bezocht. Recent onderzoek wijst uit dat veel Kleine Zwanen hun overwinteringsgebied aan het verleggen zijn naar de Evros Delta in Griekenland. Dit is de voornaamste reden waarom in de Benelux minder Kleine Zwanen opgemerkt worden tijdens de winter”  Dank aan Robrecht Pillen en Emmanuel Crul voor de bijkomende informatie.

Zie je een Kleine zwaan met één van deze  nummers, dan kan je dit melden op www.geese.org of  bij BEBIRDS. 690X, 692X, 693X, 691X , 694X, 695X, 689X, (adult) 679X, 676X, 680X, 687X, 675X, 688X, 678X, (juveniel).

Verder werd er deze week nog een Kraanvogel gezien aan het Pompje. De IJsduiker laat zich soms na lang zoeken, bewonderen en fotograferen op het Boudewijn kanaal. Een lepelaar vloog over het Zwin.   

Bij de steltlopers is er ook beweging. Groepen Kemphanen werden gezien aan het Pompje en in Uitkerke Weiden…reeds onderweg naar hun broedgebied in he Noorden? Een paar Zwarte ruiters in winterkleed zaten er ook. Tureluurs verbleven aan de Achterhaven en in Het Zwin. Een paar Rosse Grutto’s werden ook gespot, maar dat zijn vooral jaarvogels.

Om af te sluiten vermeld ik nog graag de aanwezigheid van Fraters in Uitkerke weiden. Zij verblijven normaal gezien aan de kust maar zitten nu toch iets dieper in het binnenland.

Dit was het voor deze week. Groetjes van Machteld.

Kleine Zwaan

© Herman Blockx

Lepelaar

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Agi Jacobs, Albert Neyt, André Compernol, Anne Coppens, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arnout Zwaenepoel, Bart Reckelbus, Bart Verstraete, Bernard Miserez, Bert Mestdagh, Bjorn Longueville, Bram D’hondt, C. Machiels, Chris Coeckelbergh, Daan Dekeukeleire, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dirk Duytschaever, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, El Takriti Nabil, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik Toorman, Erwin Derous, Etienne Peeters, F. Dandoy, Floris Verhaeghe , Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Garben Logghe, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Guido Orbie, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Herman Blockx, Hilde Fontier, Hubert Brandt, I. Provoost, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, , Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Swimberghe, Jan Versigghel, Jean Jordaens, Jeffrey Carels, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Johan Claeysier, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Jonas Ghyselen, Jonathan Meire, J-P Ureel, Katrien Vanhouteghem, Klaas Debusschere , Koen Baute, Koen Lavens, Koen Lock, Koen Maréchal, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Vanpaemel, Machteld Kaesemans, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martin Amelynck, Mauro Buckens, Melina Kyametis, Mia Baete, Michel Louette, Monica Acton, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nicholas Endriatis, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicole Vangheluwe, Noël Vervaecke, O . Vergucht, Pascal Heymans, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pierre Blockx, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Rik Vande Kerchove, Roeland De Wilde, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam Vanneste, Simon Depauw, Simon Vyncke, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Vincent, Taveirne Eddy, Tine Devroye, Tom Van De Vyvere, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Vic Puype, Walter De Smet, Walter Heynderickx, Ward De Moor, Wilfried Pattyn, Willy Aelvoet, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Windels S., Wouter Faveyts.

IJsduiker

© Danny Claeysier

Kraanvogel

© Marnix Vyncke

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Rosse Grutto

© Marc De Ceuninck

Kemphaan

© Geert Declercq

Zwarte Ruiter

© Marnix Vyncke

Tureluur

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Sneeuwgans, Kleine zwaan, Hutchins Canadese gans,  Nonnetje, Grote zaagbek, IJsduiker,  Roodkeelduiker, Roodhalsfuut, Kuifduiker, Lepelaar, Roerdomp, Kwak, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Kraanvogel, Bokje, Paarse strandloper, Zeekoet, Alk of Zeekoet, Bosuil, Velduil, Middelste bonte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Grote barmsijs, Frater, Goudvink.  

Frater

© Jo Hermans

Bovenste foto: © Kwak / Herman Blockx.

Machteld Kaesemans 15/01/2019.