Mergus Weeknieuws 2019/3: afgelopen weekend – volgend weekend Wulpen – Mergus Winterfeest – Kleine Zwanen – windmolens – komende activiteiten

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

 

AFGELOPEN WEEKEND

Aan iedereen van harte bedankt voor zijn telinspanning – met meer dan 80 vogelaars telden we watervogels, ganzen en ooievaars overdag, zilverreigers en aalscholvers op de diverse slaapplaatsen. En proficiat aan Aalscholver coördinator Wim J. Hij slaagde er gisteren al in alle resultaten binnen te krijgen, uit te werken en een prachtig overzicht op onze www.mergus.be te plaatsen. Net als bij de reigers en stootvogels zien we dat er minder en minder grote slaapplaatsen zijn, maar meer verspreide kleinere. Frank belooft een reigerverslag tegen volgende week!

VOLGEND WEEKEND – WULPEN SLAAPPLAATSTELLING

Ja – opnieuw telling – coördinator Guido Rappé stelde zijn reis naar Oman met één week uit – om dit voor de achtste maal voor ons te organiseren (een pluim verdiend!). Alle tellers werden verwittigd en er is één gezamenlijke excursie naar de Achterhaven – afspraak 15u30 aan de gekende Havenrandparking Louis Coiseau kaai. Carpooling. Warme kledij aanbevolen.

MERGUS FEEST – VRIJDAG 01 FEBRUARI 2019 – IEDEREEN WELKOM

Op vrijdagavond 01 februari nodigen we jullie van harte uit op het Mergus Winterfeest in zaal Vormingsplus – Sint-Pieterskerklaan 5 – 8000 Sint-Pieters. Deuren open 19u20. Start eerste spreker ca 20u. Ruime Parking in de omgeving. Einde rond middernacht.

We bieden jullie het aperitief, de versnaperingen en één consumptie na de voordracht gratis aan.

We hebben een zoals ieder jaar een leuk avond programma in elkaar gestoken:

Na het gebruikelijk inleidend woordje van de voorzitter is de Hoofdspreker van de avond  PHILIPPE SCHEPENS – hoofd van onze Kustringwerkgroep en Philippe brengt een unieke Powerpoint over 40 jaar ringwerk op zijn vaste stek ‘Ouardye’ te De Haan . Wim Bovens geeft  als tweede spreker tekst en uitleg bij het  geslaagde broedgeval van Grauwe Kiekendief aan de Middenkust, met aandacht hoe kiekendieven nesten op te sporen en te beschermen  (want ja wie weet broedt het koppel dit jaar in onze regio (smiley))

We reiken tijdens het feest  de unieke  Mergus Award 2019  aan Valerie en Johan uit –  voor hun niet aflatende inzet voor de Mergus (te veel op te sommen: reisverslagen, organisatie reizen en weekends, tellingen in het Zwin/de Zwinstreek , een schalks humeur en een toch wel erg grote liefde en kennis voor de natuur (en elkaar) . Proficiat en bedankt!

In de rand:

  • De nieuwe Mergus kledij is te passen en aan te schaffen (25€) en daarvan gaat 10€ naar ons Mergus Polderproject Koolkerke – Dudzele
  • Stelt Eddy Gadeyne zijn nieuw stootvogelboeken voor (en die zijn van hoge kwaliteit)
  • Naar jaarlijkse gewoonte projecteren we ook een leuk overzicht van de voornaamste voorbije activiteiten en hebben we een kleine Mergus boekenstand waar al onze publicaties kunnen ingekeken worden.

Mogen we jullie beleefd verzoeken in te schrijven via een mailtje naar frank.descheemaeker@skynet.be om voldoende snacks te kunnen voorzien.

We zien uit naar een gezellige avond!

VOGELGELUIDEN

 Karim zond me de volgende interessante link door:

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24862

Vogelgeluiden van tienduizend vogelsoorten online beschikbaar

NLBIF, Stichting Xeno-canto voor Natuurgeluiden

9-JAN-2019 – Een leger van geluidenjagers, liefhebbers en professionals, bouwt samen aan de grootste openbare vogelgeluidencollectie ter wereld: Xeno-canto. Deze rijke bron voor biodiversiteitsonderzoek is nu met hulp van de Netherlands Biodiversity Information Facility (NLBIF) en Naturalis Biodiversity Center voor iedereen toegankelijk gemaakt via de Global Biodiversity Information Facility (GBIF).

KLEINE ZWANEN GERINGD

 Maandag 07 januari 2019 werden door het hoofd van de nationale ringwerkgroep – zonder onze regionale ringers op de hoogte te brengen –te Lapscheure  19 Kleine Zwanen met een kanonnet gevangen en gehalsringd. Meer info in de blikvangers van onze Machteld op de www.mergus.be website.

WINDMOLENS

 Aan de ene kant zijn we niet tegen windmolens, maar toch kan het toch ook niet dat onze polderregio er mee volgebouwd wordt – gezien het een unieke locatie is waar tienduizenden en tienduizenden vogels doortrekken en overwinteren . Er werd net goedkeuring gegeven aan 11 mastodonten in de Achterhaven van Zeebrugge op de grens van beschermd vogelrichtlijngebied! Begrijpe wie begrijpe kan. Argumentatie in bijlage – je wordt er zot van als je dat tot het einde wil doorlezen.

ZWINUITBREIDING

Gelukkig vallen er ook positieve zaken te vermelden – als zijn de Zwinuitbreiding – die stilaan afgerond is! Alvast veelbelovend als je naar het Zwinnieuws kijkt !

 GROOT VOGELWEEKEND ZONDAG 27/01: Arlette en Marc DC delen mee en nodigen iedereen van harte uit om een langs te komen

Hallo Frank,     Is het mogelijk in het komende weeknieuws ook even te vermelden dat Mergus aanwezig is tijdens het Groot Vogelweekend – 27/01 – in de Groenwaecke/Uitkerkse Polder.

En dat is dan meteen ook wat reclame voor onze doorlopende activiteiten die dag.

Doorlopend boeiende activiteiten in en rond het bezoekerscentrum Groenwaecke/ Uitkerkse Polder van 10u tot 17u. Waar: Kuiperscheeweg 20, 8370 Blankenberge – 050/429040

  • We beloeren onze voederplanken (i.s.m. Mergus: www.mergus.be)
  • Alles over voederen, nestkastjes … en nog veel meer
  • VOC Oostende geeft tips en advies  (VOC Oostende: www.vogelopvangcentrum.be)
  • 3x korte wandeling(+/- 1 uur) rond het bezoekerscentrum: om 11u, 14u en 15u
  • Meebrengen: verrekijker – laarzen bij regenweer
  • Nature for Kids/Kids for nature: natuurgidsen leren kinderen van 8 tot en met 15 jaar tuinvogels te herkennen en te verwennen. Begeleidende (groot)ouders zijn van harte welkom. Vergeet je verrekijker, laarzen en warme wandelkleren niet. We starten om 14u en eindigen rond 16u.
  • Voor wandelaars een gratis potje erwtensoep, aangeboden door Hostellerie Hof Ter Doest (zolang de voorraad strekt).

 

EEN GREEP UIT DE OVERIGE KOMENDE ACTIVITEITEN

En  plaats ook al in de agenda a.u.b: alle details in de volgende Nieuwsbrieven en of website – of hierboven .

– zaterdag 19 01 – de Belgische Vogeldag – warm aanbevolen

– zaterdagavond 19 01 nationale wulpenslaapplaatstelling – er is ook een gemeenschappelijke telling naar de Achterhaven olv Guido R en Jan Swgggrrrzzze en co – afspraak 15u30aan de gekende randparking Haven Brugge. Terug ca 18u – Carpooling

– donderdag 24 01 ark avond – Benny Cottele – Kazachstan – dat wordt TOP

–  zaterdag 26 01 met Johan een ganse dag naar Duinkerke (F) – ( ook meeuwenslaapplaatstelling in eigen regio die avond )

–  zondag 27 01 Grote Vogelweekend (zie hierboven)

–  Woensdagavond 30 01 – steenuilen inventarisatie voorbereidingsvergadering

– vrijdagavond 01 02 – Mergus Winterfeest  (zie boven)

–  weekend 01 t.e.m 04 februari – regionale stootvogeltelling – Nicholas stuurt de vaste tellers dra alle kaartgegevens  – er zijn ook  gezamenlijke tellingen op zondag 03 02 richting Lapscheure, enz….   – 09u aan de randparking Haven Brugge – terug 12u30

–  vrijdagavond 08 februari – zie ook Spille – A.V. Natuurpunt Brugge ism met o.a.  Eckhart Kuijken ( 60 jaar ganzen onderzoek ) en Frank De Scheemaeker (Mergus -polderproject). Jij komt toch ook!  Zaal  Onze Ark  (van de Ark avonden) – aanvang 19u30. Sfeer, ambiance en lekkere drank verzekerd! (Oeps en mijn dochterlief Lies moet die dag bevallen – dat wordt spannend)

PS Frank staat die weekend met zijn prachtige collectie elektrische fietsen op Velofollies te Kortrijk – interesse in zo’n kleinood – komt een langs en of doe een testrit ! zie ook www.descheemaeker.be

PS Bukkie stuurde me net nog een interessant artikeltje door over den Eckhart – zie bijlage

 

Met deze oproep zouden we jullie beleefd willen vragen om jullie steunbijdrage van 12€ te storten op rekeningnummer BE 30 380-0084815-11 van Mergus, p.a. Pastoriestraat 174, 8200 Brugge met vermelding van steunbijdrage 2019. (BBRU BE BB).  Nieuwe sympathisanten worden gevraagd ook hun e- mail door te geven.

 

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.

 

Onze sponsors zijn en blijven voor 2019 de Mergus stichters – Sights of Nature (Georges De Putter) en fietsen Raleigh (Frank De Scheemaeker)  (een fiets of verrekijker nodig – je weet ons wonen hé)

ps foto Havik – archief Mergus