Blikvangers van 14/01 tot en met 20/01/2019.

Machteld Kaesemans

Ditmaal wijd ik de Blikvangers volledig aan de roofvogels die deze week gezien werden … ook de niet zeldzame!!! In de vogellijst kunnen jullie wel de andere speciale gasten terugvinden en door op de link te klikken kan je de waarnemingen van elke dag bekijken in onze streek.

Eerst hebben we het nog eens over de juveniele zeearend, die in ons Mergusgebied verblijft sinds 28 november 2018. Zeearenden duiken alsmaar vaker op in Vlaanderen maar langdurig pleisterende zijn echt zeldzaam! De zeearend zat deze week vooral in de Lage Moere van Meetkerke en soms in Vloethemveld te Zedelgem. Natuurpunt vraagt aan alle fotografen en vogelspotters om verstoring van deze machtige roofvogel en van zijn directe omgeving strikt te vermijden.

Bij de kiekendieven zagen we praktisch elke dag de Bruine en de Blauwe kiekendief, ze voeden zich vooral met kleine zoogdieren en vogels.

De Sperwer en de Havik lijken goed op elkaar,  alhoewel de Havik een heel stuk groter is kan men een adulte havik-man verwarren met een adulte sperwer-vrouw.

De Buizerds zijn wel een van de bekendste roofvogels. Zij kunnen heel verschillend zijn van uitzicht. Ze dragen een vederkleed gaande van heel bleek naar heel donker, daarom worden ze in het Frans “Buse variable” genoemd.

Bij de valken werden Smelleken, Torenvalk en Slechtvalk genoteerd. Het smelleken is vooral een wintergast, torenvalk en slechtvalk broeden bij ons.

We kregen dus 9 soorten roofvogels te zien deze week. De zeldzame Ruigpootbuizerd was er niet bij, ook geen andere arenden, valken enz…

Dit was het weer, geniet van de natuur, de mooie foto’s en tot de volgende keer.

Groetjes van Machteld.

Blauwe Kiekendief

© Marnix Vyncke

Bruine Kiekendief

© Geert De Clercq

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Alexis De Munck, Amber Claeys , Ann Laurens, Anne Coppens, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Bart Mortier, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Björn Parmentier, Bob Hermans, Bruneel Luc, Bruno Beyen, C. Machiels, Caroline De Wulf, Claerhout Siel, Claes Victor, Cosette Mannens, Daan Vandenbroele, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dany Depauw, Denis Van Der Elst, Dewispelaere Patrick, Dirk Anseeuw, Dirk Van Tricht, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Elias Tibax, Elke Rommel, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik Etienne, Erwin Derous, Etienne Peeters, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Franky Bauwens, Fre D B , Frederik Van Den Berghe, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanloot, Gert Vanautgaerden, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Guido Vranken, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Harry Van De Laer, Heidi Rau, Henk Loobuyck, Herman Blockx, Hilbran Verstraete, Hilde Fontier, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan De Wit, Jan Rottiers, Jan Versigghel, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jean Pieters, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Marie Testaert, Jef Desaever, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Jo Packet, Jo Seynaeve, Johan Bertels, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Crabbé, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Jonathan Meire, J-P Ureel, Julie Lecomte, Karel Boey, Karel Tack, Karim Neirynck, Karl Van Ginderdeuren, Katrien Bernard, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Rouck, Kristof Derie, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Leblon Jean-Pol, Leo Declercq, Lieven De Schamphelaere, Lieven De Temmerman , Lou Roelandt, Lowie Lams, Luc Bories, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Vanpaemel, Luc Willems, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Bories, Marc De Ceuninck, Marc Lievrouw, Marc P, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marielle Morissens, Mark Logghe, Marnix Aernaut, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Mauro Buckens, Melina Kyametis, Michael Parmentier, Mike Vandeperre, Mireille Henry, Monica Acton, Mylle Johnny, Nathalie Van Weegen, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Olivier Dochy, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Cardon, Paul Maertens, Peter Adriaens, Peter Bouckaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Desablens, Piet Allegaert, Rane Fockenier, Resteau Nathalie, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Roland Coupez, Romain Deloof, Rony Lierman, Rosine Schultz, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Senne Vanlauwe, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Steven Boone, Steven Van Den Bussche, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Sylvian Hotton , Thibault Snauwaert, Thomas Michiels, Tiemen De Smedt, Tim Vandewiele, Tine Devroye, Tom Ameye, Tony Madou, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Der Hooft Thomas, Van Impe Yvan, Van Loo, Vanacker Johny, Vandeputte Peter, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Veronique Dachet, Vic Puype, Viviane Lootens, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wouter Faveyts, Wuelche Jacky.

Havik

© Michel Viskens

Sperwer

© Dieder Plu

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Slechtvalk

© Marnix Vyncke

Torenvalk

© Marc Nollet

Smelleken

© Johan Buckens

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Krooneend, Topper,  Nonnetje, Middelste zaagbek, IJsduiker, Kuifduiker, Geoorde fuut, Noordse stormvogel (dood), Roerdomp, Grote zilverreiger, Zeearend, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Geelpootmeeuw, Zeekoet, Alk of Zeekoet, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Grote barmsijs, Frater.  

Buizerd

 

© Ronny Lierman / © Dieder Plu

Bovenste foto: © Zeearend / Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 22/01/2019