Blikvangers van 28/01 tot 03/02/2019

Machteld Kaesemans

Opnieuw een ruige winterweek met heel wat sneeuw. De juveniele Zeearend is nog steeds aanwezig in het Mergusgebied en verplaatst zich regelmatig van Vloethemveld-Zedelgem naar de polders van Meetkerke, Stalhille en Oudenburg-’t Pompje. Als nieuwkomer kunnen we een Rode wouw en een Bladkoning noteren.

Vermits  er heel wat soorten reigers en reigerachtigen gespot werden – zelfs 7 verschillende soorten  op één dag – wil ik deze eens belichten en breng hiervan mooie foto’s. Zo zag men de gekende Grote zilverreiger, de Kleine zilverreiger, de Blauwe reiger en de Koereiger. De Ooievaar die vroeger in de winter praktisch niet  te spotten viel blijkt hier toch te kunnen overwinteren. De Roerdomp, goed verscholen in het riet en de Kwak, te vinden aan de Kleiputten Nieuwe Vrede, werden genoteerd. Dit  zijn allemaal grote of middelgrote waadvogels met lange poten, hals en snavel.

Bij de spechten vernoem ik de Middelste bonte en de Kleine bonte specht. De laatste weken werden ze steeds gezien, maar het is moeilijk om hier een duidelijke afbeelding te vinden. Voor de rest vinden jullie de aanwezige nogal zeldzame vogels in de vogellijst. Klik je op de link dan zie je alle waarnemingen van elke dag.

Hopelijk genieten jullie van deze samenvatting en vind ik jullie terug volgende week.

Groetjes van Machteld.

Kleine zilverreiger.

© Marnix Vyncke

Koereiger

© Geert De Clercq

Blauwe reiger

© Danny Claeysier

Ooievaar

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS.

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Baes Rik, Bart Dumez, Bart Mortier, Bart Verstraete, Bregt Desmet, Bruneel Luc, C. Machiels, Catherine Priem, Cedric Billiet, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, Dario De Backer, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Els Knockaert, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Derous, F Maes, Fadi El Khatib, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Garben Logghe, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Laisnez, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Harry Van De Laer, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Hilbran , Verstraete, Hilde Fontier, Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, Ivan De Wispelaere, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan D’hondt, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jeremy Demey, Jeroen Desloover, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Opsomer, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Judith Van Poel, Jurgen Vanpraet, Karina Samyn, Karl Van Ginderdeuren, Katrien De Schuyter, Koen Baute, Koen Grolus, Kris De Wit, Kris Lesage, Kris, Marsboom, Kristof Haems, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lippens, Luc Vanpaemel, Ludo Annoot, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Delva, Marc Nollet, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martin Amelynck, Mauro Buckens, Mylle Johnny, Natacha Ampe, Nestor De Bruycker, Nicholas Endriatis, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Van Overmeeren, Nicolas Vanermen, Noël Vervaecke, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Vandenbulcke, Pauwel Bogaert, Peter Bouckaert, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Piet Theerens, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, S. Wulstecke, Sam Dewanckele, Sam Mondelaers, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Verhulst, Thibault Snauwaert, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Der Hooft, Vanacker Johny, Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wouter Faveyts, Yann Feryn.

Roerdomp© Danny Claeysier

Kwak © Herman Blockx

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Kleine bonte specht

© Eddie Meynen

Middelste bonte specht

© Ann Dumoulin

VOGELLIJST:

Kleine zwaan, Topper, Kuifduiker, Geoorde fuut, Roerdomp, Kwak, Koereiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Zeearend, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw,  Zeekoet, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Bladkoning, Waterpieper, Sneeuwgors.

Rode Wouw

© Johan Buckens

Bovenste foto: © Grote zilverreiger / Marc Nollet.

Machteld Kaesemans: 05/02/2019