Blikvangers van 18/03 tot en met 24/03/2019.

Machteld Kaesemans

Wauw … meerdere soorten zijn deze week aangekomen! De blauwborst, een parel van een vogeltje, met felblauwe kin, keel en borst, aan de onderzijde omrand door een zwart-witte en een bredere roestrode band is terug vanuit Afrika of Zuid-Azië! Veel zijn er nog niet, maar straks horen we er wel eentje zingen van uit het riet. Een tapuit, eveneens van de lijsterfamilie werd genoteerd.

Bij de zwaluwen zagen we een paar boeren-en oeverzwaluwen. Hopelijk vliegen er nog veel deze richting uit want de achteruitgang van deze soorten is de laatste jaren angstaanjagend. Een rietzanger werd ook gezien en gehoord.

In de polders, zoals aan de Schorrenweiden hoort men een concert  om u tegen te zeggen. Roepende en baltsende grutto’s  samen met zeer actieve kieviten en hier en daar een tureluur …hemels. Als dit alles de lente in je niet wakker maakt weet ik het niet!.

De eerste kleine plevieren zijn eveneens op zoek naar een partner. Vooral aan de kust is de bontbekplevier, wel een jaarvogel, actief.

Aan de Zandberghoevevijver werden er tot 10 zomertalingen gezien. De naam zegt het zelf, we zitten in de lente op weg naar de zomer !!!

Op naar volgende week en groetjes.

Machteld.

Grutto© Wim Trio

Tureluur© Marc Rogghe.

Kievit© Herman Blockx

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Lambert, Bart Mortier, Bart Verstraete, Birger Calis, Bjorn Longueville, Bob Hermans, Bregt Desmet, Bruneel Luc, C. Machiels, Catherine Priem, Christiaens Bart, Daniel Decloedt, Daniël Janssens, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Dany Depauw, Dermaux José, Deseure Noel, Dewispelaere Patrick, Dirk Martens, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbeke, Dries Candaele, Du Burck J I, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Derous, Eugeen De Bleeker, Fernand Van Ginderen, Filip Collet, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, François Richir, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Gabriel Vanhulle, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Guy Houben, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hendrik Borglevens, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Marie Testaert, Jean-Pierre R., Jelle Quartier, Jens D’haeseleer, Jeremy Demey, Jeroen Devos, Jo Seynaeve, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Joost Vandenberghe, Jorg Lambrechts, Karel Boey, Karel Tack, Karl Van Ginderdeuren, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Leo Declercq, Liam De Bosscher, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Waelkens, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Martine De Mey, Martine Wauters, Mauro Buckens, Michael Parmentier, Michel Vanwarreghem, Miguel Demeulemeester, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Moeyaert, Peter Adriaens, Peter Watthy, Peter Wijnsouw, Philibert Moeyaert, Philippe Blomme, Pierre Blockx, Piet Allegaert, Pieter Blondé, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rijmenans G, Rik Vande Kerchove, Rob Beuselinck, Robin Vermylen , Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Deplae, S. Niclaes, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Der Hooft, Vandeputte Christian, Vantorre Dirk, Verduystert J.P, Vic Puype, Vwg ‘S Heerenbosch Registratie, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Willy Vanlandschoot, Wim Pauwels, Wim Trio, Winfried Vertommen, Wout Vande Sompele, Wouter Faveyts.

Boeren-en Oeverzwaluw

© Geert Vanhulle / Marnix Vyncke.

Kleine Plevier

© Johan Buckens

Bontbekplevier

© Filip De Ruwe

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Tapuit

© Marc De Ceuninck

Rietzanger

© Marnix Vyncke

VOGELLIJST:

Roodhalsgans, Zomertaling, Krooneend, Topper, Grote zaagbek,  Middelste zaagbek, Kuifduiker, Geoorde fuut, Lepelaar, Grote zilverreiger, Zeearend, Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, IJslandse grutto, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Blauwborst, Waterpieper, Goudvink, Geelgors.

Koppel Zomertaling

© Geert De Clercq

Bovenste foto: © Blauwborst Johan Buckens.

Machteld Kaesemans 26/03/2019.