Mergus Weeknieuws 2019/13-14 : Nacht van de Steenuil – hoe broedvogels inventariseren? – Oproep – Merels – varia

Frank De Scheemaeker

 

Hoys allen

 

Ziehier het volgende Mergus Nieuws:

 

VANAVOND DE NACHT VAN DE STEENUIL – KOOLKERKE EN ZEDELGEM

 

We tellen heel veel inschrijvingen – waarvoor dank. Nog even meegeven dat een fluo vestje meebrengen de veiligheid op de wandelingen kan verhogen!

 

MORGEN ZONDAG – OPGELET ZOMER UUR – ACHTERHAVEN BROEDVOGEL TEL UITLEG EXCURSIE

 

Dominique Verbelen leert ons hoe broedvogelvogels te inventariseren: op gedrag letten, gedrag interpreteren, hoe te noteren: zowel op papier of in de smartphone. Ook voor beginnende vogelaars. En een unieke kans om heel wat fenologiesoorten te noteren. Ik smacht naar mijn eerste zwaluw en ben zeker van de partij. Afspraak 9u aan de gekende randparking Haven Brugge (tov Politiehuis) of voor wie van de kust komt.. ca 09u 15 aan waar vroeger cafe den Overzet stond.

 

OPROEP WOUTER FAVEYTS

 

Internationale Vogelkijkdag en trekvogelsymposium in het Zwin op 11 mei 2019

Het Zwin staat bekend als de ‘Internationale Luchthaven voor Vogels’. Het beeld van een drukke ‘luchthaven’, waar voortdurend vogels af en aan vliegen, wordt bij uitstek gevoed door trekvogels. Elk voorjaar vliegen grote aantallen trekvogels noordwaarts, op weg naar hun broedgebieden. Veel trekvogels passeren langs het Zwin. Half mei is een uitstekende periode om van de vogeltrek te genieten. Het ideale moment om dit fantastische natuurfenomeen in de kijker te zetten! Op 11 en 12 mei kan je in het Zwin Natuur Park onder begeleiding van deskundige gidsen naar trekvogels kijken. Op 11 mei is er in de namiddag bovendien ook een symposium waarop drie experten een boeiende lezing zullen houden over trekvogels. Meer informatie vind je hier https://www.zwin.be/nl/internationale-vogeltrekdagen en hier https://www.zwin.be/nl/trekvogelsymposium. Let op: voor het symposium moet je vooraf inschrijven!  

 

Mvg,  Wouter

 

MEREL

 

Er zitten inderdaad wel opvallend minder territoriale merels dan de vorige jaar. We hebben NP Studie nationaal gecontacteerd om te vragen of we een oproep moesten lanceren om alle waarnemingen in te geven en daar kwam geen bevestigend antwoord op om dat in groep te doen. Ze laten iedere vogelaar vrij dit zelf te beslissen. Via het ABV project hoopt men voldoende informatie te bekomen

 

VARIA

 

  • Ik had toch wel vergeten zeker onze Mergus Ploeg proficiat te wensen met de achtste plaats in de Amnestie International Quiz! Een glansprestatie van Wim J, Patrick K, Johan Vh en Hans D.
  • De Slechtvalkenwebcams zijn geplaatst en op de OLV Toren en op Sint-Salvators. We hopen eerstdaags de nodige vergunningen en verbindingen klaar te hebben (iets meer administratie dan gedacht) en de link open te stellen
  • Vanaf volgend weekend kan de eerste inventarisatieronde gelopen worden in het kader van het monitoringproject
  • Zet  nu al in je agenda Guido Burggraeve herdenkingswandeling – woensdag 01 mei – uitnodigingsbrief in de loop van de week
  • De voorjaarstrek volop aan de gang – ga gerust eens meetellen in de Fonteintjes – iedere zater-  en zondag is onze trektelpost daar bemand in normale weersomstandigheden
  • De Blikvangers van Machteld zijn opnieuw oogstrelend –zie mergus.be
  • Guido Rappe belooft het slaapplaatsen Wulpen overzicht eerstdaags!

 

Tot vanavond of morgen?!

 

Frank en zijn voltallig Mergus Team