De Blikvangers van 01/04 tot en met 07/04/2019.

Machteld Kaesemans

Een intense vogelweek met heel wat nieuwigheden! Een 1ste  visarend, reeds maanden niet meer gezien, werd gespot aan Het Zwin. De purperreiger werd vooral genoteerd bij het trektellen aan de Fonteintjes en één exemplaar in de Uitkerkse Polder. De sierlijke steltkluten waren er plotseling ook, altijd heel mooi en elegant … hopelijk broeden ze eveneens talrijk dit jaar in ons gebied! Beflijster en regenwulp zijn ook al van de partij. Een visdief liet zich opmerken in de voorhaven van Zeebrugge.

Bij de kleinere vogels is er opnieuw heel wat beweging. 6289 graspiepers en 652 kneus vlogen op 6 april voorbij trektelpost De Fonteintjes. In het totaal werden er die dag  9827 vogels en 67 soorten geteld.

De gekraagde roodstaart is al actief sinds eind maart. Bij de zangers noteerden we een zeer vroege kleine karekiet, rietzanger, sprinkhaanzanger, tuinfluiter en zwartkop.

Dit mag ik jullie zeker niet onthouden, na de boeren- en oeverzwaluw werden er ook enkele huiszwaluwen gezien in de streek. Koester deze vogels en wees blij wanneer ze een nest bouwen in de omgeving, de achteruitgang in de laatste jaren is dramatisch!

Dit was het terug, tot de volgende.

Groetjes van Machteld.

Purperreiger

© Johan Buckens

Visdief

© Marc De Ceuninck

Regenwulp

© Marc Nollet

WAARNEMERS:

Laurent Vdb , Alain Van Ghyseghem, Albert Neyt, Ann Duchêne, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Baes Rik, Bart Dumez, Bart Mortier, Bart Vantorre, Benny, Bernard Miserez, Birger Calis, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Buyst Marie Rose, Caroline Korenstra, Catherine Priem, Danny Claeysier, Dany Coppejans, Dany Depauw, Desmet Glenn, Dimitri Van De Populiere, Dirk Anseeuw, Dirk Duytschaever, Dirk Minnebo, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eckhart Kuijken en Christine Verscheure, Eddy Blomme, Eef Thoen, Emile De Clerck, Emmanuel Crul, Eric Halet, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erwin Collaerts, Erwin Derous, Erwin Slagmulders, Erwin Sys, Fabien Bonte, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Fossy Masson, Fournier Sabine, Francis Minnebo, Frank De Scheemaeker, Frank Van Oost, Geert De Clercq, Gert Meeus, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Hamelinck Walter, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Heidi Rau, Ignace Anseeuw, Ivan Steenkiste, J Vanryckeghem, Jacques Vervaeke, Jacxsens Bruno, Jan Allaert, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Lannoo, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Vernieuwe, Janne En Petra, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Pieters, Jean-Marie Kerkhove, Jean-Marie Testaert, Jean-Pierre R., Jef Van De Water, Jelle Quartier, Jeremy Demey, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Rondez, Jonathan Dejan, Jonathan Meire, Jp Valentin, Julien Piette, Karel Tack, Karina Samyn, Karl Van Ginderdeuren, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Laurent Louwies, Lebrun Raphael, Leo Declercq, Lieven Devreese, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Dijon, Luc Feys, Luc Vanpaemel, M Van Deyck, Maaike Dhondt, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc P, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Marco De Booij, Marijke Soetaert, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Mathieu Vandewiele, Mauro Buckens, Melina Kyametis, Mia Baete, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Nicolas Vanermen, Nicole Vangheluwe, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Peter Adriaens, Peter Depodt, Peter Maes, Philibert Moeyaert, Philip De Somer, Pieter Blondé, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rob Beuselinck, Robbe Cool, Robbe Gils , Robrecht Pillen, Romain Deloof, Roney Debaillie, Rony Lierman, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sam D’hondt, Simon Depauw, Simon Feys, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stephan De Bruyn, Steven Boone, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tim Adriaens, Tim Claerhout, Tine Devroye, Tom Van De Vyvere, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Reybrouck Luc, Vandeputte Christian, Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vic Puype, Viviane Lootens, Walter De Smet, Wilfried Pattyn, Wilfried Van Vaerenbergh, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Declercq, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Declerck, Wouter Faveyts.

Steltkluut

© Marnix Vyncke

Beflijster

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Sprinkhaanzanger

© Johan Buckens

Kleine Karekiet / Rietzanger.

© Marc Nollet / Marnix Vyncke.

Tuinfluiter

© Ruben Saey

VOGELLIJST:

Zomertaling, Krooneend, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend,  Rode wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Porseleinhoen, Steltkluut, Bokje, IJslandse grutto, Pontische meeuw, Geelpootmeeuw, Grote stern, Grote jager, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Sprinkhaanzanger, Beflijster, Blauwborst, Gekraagde roodstaart, Boompieper, Waterpieper, Rouwkwikstaart.

Huiszwaluw

© Marc Nollet.

Bovenste foto: Visarend © Marnix Vyncke

Machteld Kaesemans 09/04/2019