Blikvangers van 22/04 tot en met 28/04/2019.

Machteld Kaesemans

Opnieuw een “topweek” was het, met een paar zeer zeldzame en meerdere zeldzame vogels! Een dwergaalscholver liet zich zien in Vloethemveld. Deze soort werd bij nazicht nog nooit in het Mergusgebied gespot!!! Slechts 4 waarnemingen noteerde men ooit in België sinds 1830. De vogel broedt in kolonies in het Midden – Oost – en Zuid Europa, ook in Klein-Azië, Midden -Oosten, West-Azië en Irak.

Een hop vloog over natuurpark Het Zwin, een slangenarend werd opgemerkt, een zwarte ibis en een van de eerste zomertortels voor dit jaar waren van de partij. De fel gekleurde geel-zwarte wielewaal liet zich horen “baltsend en zingend” in de bossen van Vloethemveld. De eerste Temmincks strandloper was van de partij. Een dwerggors vloog over de Voorhaven van Zeebrugge, roodkeelpieper en Groenlandse tapuit trokken over onze streek.

Negenenzestig speciale soorten werden gespot, 193 waarnemers waren op pad en elke dag werden er meer, zelfs veel meer dan 100 waarnemingen genoteerd.

Hierbij kunnen jullie opnieuw onderaan het filmpje van de slechtvalken door Marc DC bewonderen: “De kuikens worden groter, de prooien ook……vrouwtje en mannetje werken goed samen….maar het vrouwtje doet het meeste werk, ook opkuisen…”

Dit was het voor deze week.

Groetjes van Machteld.

Hop

© Marc Nollet

Slangenarend

© Marc De Ceuninck

Zwarte Ibis

© Marnix Vyncke

Zomertortel

© Ruben Saey.

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Albert Neyt, Algoet Joey, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Augustijn De Ketelaere, Axel Smets, Baes Rik, Bart Duthoit, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bart Vantorre, Bart Verstraete, Bastiaan Notebaert, Benoit Van Damme, Bernard Brochier, Bernard Collet, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bram Vlaeminck, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Catherine Priem, Chris Bruggeman, Christian Clerbaux, Daan Van Braak, Danny Claeysier, Danny Deschacht, Dany Coppejans, Dany Depauw, Decorte Johan, Dermaux José, Dieter Coelembier, Dirk Content, Dirk Pottier, Dirk Van Renterghem, Dirk Werbrouck, Dominique Natuurpunt, Dominique Verbelen, Dries Candaele, El Takriti Nabil, Elias Tibax, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Eric Sleuyter, Eric Stienen, Erik Etienne, Erwin Sys, Ewald De Backere, Filip Christiaens, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Goethals, Filip Van Den Bossche, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Francis Wyns, Frank De Scheemaeker, Frank Schaffler, Frederik Willemyns, Gabriel Casalanguida, Geert Laisnez, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Guy Emsens, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Hendrik Borglevens, Ignace Anseeuw, J Vanryckeghem, Jan Baert, Jan Celis, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Lambert, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jelle Mollenvanger, Jelle Quartier, Jens Derycker, Jeremy Demey, Jo Packet, Joachim Pintens, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Jonas Ghyselen, Jordi Vanpottelbergh, Jos Simons, Jp Valentin, Jules Douliez, Julien Hainaut, K. Verstraete, Karel Boey, Karina Samyn, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koen Verbanck, Kris De Rouck, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lambelin Pierre, Lefaible Yvan, Leo Declercq, Lieze, Rouffaer, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lens, Luc Van Keer, Luc Vanpaemel, Ludo Sterkens, Luk Ingelbrecht, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Martin Amelynck, Mathieu André , Matthieu Fabry, Mauro Buckens, Michael Parmentier, Michel Louette, Miguel Demeulemeester, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Nicolas Van Overmeeren, Noël Lievrouw, Olivier Dupont, Pascal Heymans, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Paul Van Sanden, Peter Tibax, Peter Vanlommel, Pierre Blockx, Piet Smessaert, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Rebecca White, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Ruben Saey, Ruben Vernieuwe, Rudy Deplae, Sam , Dewanckele, Serge Allein, Sien Van Looveren, Stefaan Anseeuw, Stefaan , Brinckman, Steven Van Den Bussche, Stijn Cooleman, Stocman François, Sven Maly, Thibaud Vandaudenard, Tim Vanhaecke, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vanacker Johny, Verduystert J.P, Walter Heynderickx, Willem Jans, Willem-Jan Emsens, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wouter , Faveyts, Yannick Verstraete, Yolan Bosteels.

Wielewaal

© Dieder Plu

Temmincks strandloper

© Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Roodkeelpieper

© Geert Vanhulle

Groenlandse Tapuit / Dwerggors.

Filip De Ruwe / Johan Buckens

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Middelste zaagbek, Roodhalsgans, Geoorde fuut, Zwarte Ibis, Zwarte ibis, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Dwergaalscholver, Visarend, Wespendief, Slangenarend, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Steppekiekendief, Grauwe kiekendief, Grauwe kiekendief of Steppekiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Steltkluut, Bokje, Bosruiter, Temmincks strandloper, Grote burgemeester, Geelpootmeeuw, Reuzenstern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Zomertortel, Bosuil, Hop, Draaihals, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Roodstuitzwaluw, Cetti’s zanger, Graszanger, Iberische tjiftjaf, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Groenlandse tapuit, Grote Pieper, Duinpieper, Boompieper, Roodkeelpieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Goudvink, Grauwe gors, Dwerggors.

Filmpje Slechtvalken

© Marc De Ceuninck

Bovenste foto: Dwergaalscholver © Marc De Ceuninck

Machteld Kaesemans: 30/04/2019.