Mergus Weeknieuws 2019/17-18: recent nieuws – woensdagavond – oproepen – merels – webcam – proficiat – varia

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

INLEIDEND WOORDJE

Oeps – zoveel te vertellen – maar nu niet echt het moment om lang aan de computer te zitten – ’t is broedvogel tel –  en vogelkijk geniet tijd. Op een drafje: de Slechtvalken doen het goed – de 3 jongen stellen het wel. Het is een lust voor het oog hen te volgen via de webcam. De Guido Burggraeve herdenkingswandeling gisterenmorgen was een schot in de roos met 84 tevreden deelnemers en veel leuke waarnemingen. Jammer genoeg weinig tot geen trek! Proficiat aan Johan Buckens (wie anders) met zijn vondst van een Balkanbaardgras en aan Luc De Cat met zijn Dwergaalscholver. Alle details zie waarnemingen.be en of de blikvangers.

 

WOENSDAG AVOND ACTIVITEITEN

Iedereen welkom volgende week woensdagavond voor een unieke wandeling doorheen de Lage Moere!

Auto, fiets- of wandeltochten op woensdagavonden 2019

 

Data Uur vertrek en startplaats Auto/fiets of wandeltocht Te bezoeken streek/gebied

Contactpersoon Mergus

Wie zal ons gidsen ?

08.05.19 19.15 uur betonfabriek Structo, Steenkaai 107.  Deze plaats is het vlotst bereikbaar met de fiets. wandeltocht Lage Moere van Meetkerke

Johan Van Heulebrouck

Wim Jans

 

MACHTELD DEELT MEE

Hallo Frank,

Wil je zoals afgesproken mijn NIEUW mailadres aan de Mergussers doorsturen in je weeknieuws en bedankt.

machteld.kaesemans(at)telenet.be     Prettig weekend,   Machteld.

WILLY KAMOEN DEELT MEE

Beste,

Omdat merels mij zeker interesseren en ik niet weet aan welke persoon mijn E-mail te zenden, bent U mijn slachtoffer.

Deze morgen heb ik in mijn tuin mijn 1e uitgevlogen jonge merel gezien. Vorig jaar is geen enkel nest van merels uitgevlogen, waar voorgaande jaren ik normaal gelijktijdig 2 tot zelfs 4 nesten van merels had. Zelfs deze winter heb ik weinig merels in de tuin gezien, pas vanaf eind Februari is het 1e koppel bij mij gearriveerd en blijkbaar met succes. Nog andere merels zijn er voorlopig niet. ’t Beste, Willy Kamoen.  

 BROEDVOGELS TELLEN

Heel wat van jullie zijn net zoals ik volop broedvogeltelrondes aan het lopen! Veel succes alvast! Indien jullie losse waarnemingen ingeven in waarnemingen.be – graag de pijl waar de vogel zich bevindt zo nauwkeurig mogelijk plaatsen, nooit gewoon ter plaatse vermelden als het om een zangpost, paar in broedbiotoop, nest, enz gaat……en als je  2 paar ingeeft dan bedoel je 4 vogels, als je 5 paar ingeeft bedoel je 10 vogels , dus 20 vogels zijn geen 20 paar – maar 10 paar.

TREKTEL SYMPOSIUM

Leo en Wouter delen mee:

Op zaterdag 11 mei gaat een trekvogelsymposium door waarbij drie experts een boeiende lezing geven over trekvogels.

Wouter Vansteelant, Harry Horn en Sacha Dench brengen elk hun verhaal over de trekvogels waarnaar zij onderzoek verrichten. Het gaat om soorten met een duidelijke link met het Zwin en de omliggende polders.

Zie ook deze link:  https://www.zwin.be/nl/trekvogelsymposium

Gratis, maar Inschrijven verplicht, bij Leo !!!

EN RUDY VRAAGT OOK NOG EVEN TE HERINNEREN AAN DE DAMSE ACTIVITEITEN

Dag Frank

Dit jaar doen wij terug mee met Expeditie Natuurpunt dit voor de 2x . Wij houden dit jaar een klimaat lezing ! Damme aan zee , een Spaghetti avond ( zoals vorig jaar )

En er worden ook enkele insecten hotels gemaakt ( 20 st )   Dit allemaal ten voordele van De Stads Wallen van Damme .Details in bijlage. We gaan met een ganse groep Mergus bestuursleden er Frank zijn verjaardag vieren. Een extra reden om ook af te komen!

EN TOT SLOT

  • En graag niet vergeten Machteld haar Blikvangers te bekijken met daarin geintegreerd het unieke Slechtvalk week overzicht filmpje van Marc Dc.
  • En proficiat Wim J die voor de derde keer bompa geworden is – Orlando is de naam van het eerste zoontje van zijn dochter Leen
  • Alle groepsactiviteiten werden op de Mergus website aangevuld – bekijk regelmatig deze nieuwe rubriek en kom gerust eens mee vogels kijken  – ze staan open voor alle leeftijden en kennisklassen

 

Een prettig vogelweekend gewenst

Frank en zijn Mergus Team

Uitschrijven op deze Nieuwsbrief kan steeds door een eenvoudige mail naar frank.descheemaeker@skynet.be. Mergus maakt deel uit van de NBO en van NP en ent zijn privacybeleid op dat van Natuurpunt. Zie  www.natuurpunt.be/privacy voor alle details.

Onze sponsors zijn en blijven voor 2019 de Mergus stichters – Sights of Nature (Georges De Putter) en fietsen Raleigh (Frank De Scheemaeker)  (een fiets of verrekijker nodig – je weet ons wonen hé)

Foto: Grutto – archief Mergus