Blikvangers van 29/04 tot en met 05/05/2019

Machteld Kaesemans

We kregen opnieuw een paar “spetters” van formaat! Eerst wil ik het hebben over de Balkanbaardgrasmus van 26/04/2019. Door omstandigheden mocht Johan B. de vogel niet eerder invoeren. Deze “mediterrane grasmus” werd niet meer gezien in ons gebied sinds 2009, dus een zeer zeldzame soort. Bedankt Johan.

De kortteenleeuwerik is ook niet “de eerste, de beste”! Filip D.R. vond hem in de Voorhaven van Zeebrugge en maakte een heel mooie foto. Terug werd een morinelplevier en een Alpengierzwaluw gespot. Een hop, een wielewaal en een bijeneter werden eveneens gehoord en of gezien.

Een blikvanger van formaat zijn de gracieuze steltkluten aan het Pompje. We telden er maximaal 21 en 7 bezette nesten … hopelijk, met wat geluk lopen er binnenkort veel flinke juvenielen rond. Iedereen, fotografen en anderen respecteer  de rust voor deze vogels aub. Mijn aandacht werd ook getrokken naar de andere steltlopers. Plots werden er heel wat verschillende soorten samen gezien zoals bosruiter, groenpootruiter, zwarte ruiter, oeverloper, tureluur, kemphaan, kluut, kleine plevier, kleine strandloper… niet altijd gemakkelijk om ze uit elkaar te houden.

Onderaan vinden jullie opnieuw een filmpje van de slechtvalken die het verder goed stellen.

Bekijk de rest op waarnemingen en in de vogellijst. In de morgen is het een lust om de vogelconcerten te beluisteren, geniet ervan!

Tot volgende week en veel groeten van Machteld.

Kortteenleeuwerik

© Filip De Ruwe

Steltkluut

© Marnix Vyncke

Kluut

© Filip De Ruwe

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Duchêne, Antoine Cornelis, Antoon Ovaere, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Van Thuyne, Bart , Vantorre, Bastiaan Notebaert, Bernard Miserez, Birger Calis, Bjorn Longueville, Blondeel Dirk , Bram Vlaeminck, Bruneel Luc, Catherine Larbalestrier, Catherine Priem, Claes Victor, Daniel Decloedt, Dany Depauw, David Botteldoorn, Dirk Content, Dirk Van Renterghem, Dirk Werbrouck, Dominique Stiennon, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Eddy Blomme, Elie Coremans, Emmanuel Crul, Emmanuel Pire, Eric Hermy, Eric Stienen, Erik Etienne, Erwin Derous, Erwin Sys, Evi Matthyssen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Fournier Sabine, Frank De Scheemaeker, Frank Schaffler, Freddy Antoine, Frédéric Vanhove, Frederik En Nayana Willemyns, Frederik Willemyns, Geert De Pourcq, Geert De Wispelaere, Geert Jonckheere, Gerda, Keulemans, Gert Vanautgaerden, Gilles Bavay, Giovani Faghel, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Harry Vandecnocke, Hendrik Borglevens, Henk Loobuyck, Hilbran Verstraete, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacques Vervaeke, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jean Pieters, Jeremy Demey, Jo Seynaeve, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Devos, Johan En Karin ,Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Joost Meulemans, Julie Lecomte, Jurgen Holvoet, K. Verstraete, Karim Bitar, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen, Koen Baute, Koen Lavens, Koen Maes, Kris De Wit, Kris Decleer, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Lambelin Pierre, Lander Kestemont, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc Claes, Luc Clarysse, Luc De Cat, Luc Feys, Luc Lens, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, M Van Deyck, Maarten Schurmans, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Lefranc, Marnix Vyncke, Mauro Buckens, Melina Kyametis Michel Ghys, Miel Ferdinande, Miguel Demeulemeester, Mireille Henry, Mitchell Krijnen, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Norbert De Clercq, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Paul Cardon, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Paul Van Sanden, Pierre Peignois, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Renze Borkent, Resteau Nathalie, Rijmenans G, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ronald Geneyn, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Callewaert, Sam Dewanckele, Serge Allein, Simon Vyncke, Sofie, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Mahieu, Steven Van Den Bussche, Stijn Vincent, Sven Maly, Thijs Haustraete, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom , ‘heedene, Tom Goossens, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Verduystert J.P, Vic Puype, Viviane Lootens, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wim Van Sompel, Winfried Vertommen, Wouter Faveyts.

Bosruiter

© Marc Nollet

Groenpootruiter

© Marc Nollet

Zwarte ruiter

© Marnix Vyncke

Kleine strandloper

© Dries Candaele

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Bijeneter

© Marc De Ceuninck

VOGELLIJST:

Zomertaling, Geoorde fuut, Lepelaar, Purperreiger, Grote zilverreiger, Jan-van-Gent, Visarend, Wespendief, Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Kraanvogel, Steltkluut, Morinelplevier, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Paarse strandloper, Pontische meeuw,  Geelpootmeeuw, Noordse stern, Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Zomertortel, Kerkuil, Bosuil, Alpengierzwaluw, Hop, Bijeneter, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Boomleeuwerik, Kortteenleeuwerik, Cetti’s zanger, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Boompieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Kleine Barmsijs, Kruisbek,  Goudvink, Appelvink.

Ps: Balkanbaardgrasmus op 26/04/2019 gezien en gehoord (door omstandigheden later ingevoerd).

Filmpje Slechtvalken: Marc De Ceuninck

 

Bovenste foto: Balkanbaardgrasmus © Johan Buckens

Machteld Kaesemans: 07/05/2019.