Mergus Weeknieuws 2019/19: Slechtvalken- babyborrel – uitnodiging /leuke soorten/oproep/broedvogels/varia

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

UITNODIGING SLECHTVALKEN WEBCAM – BABYBORREL – EN T IS TOCH WEL FRANK ZIJN VERJAARDAG ZEKER – ZONDAG 19 MEI

Paul, Frank en het ganse Mergus bestuur nodigen jullie op zondag 19 mei van 11u tot 12u van harte  uit in de schaduw van de Onze Lieve Vrouw-toren in het ‘Arentshof’ voor een natje en een droogje om het succes van onze Slechtvalkenkoppel te vieren.

Het is inderdaad van de eerste tot de laatste minuut genieten van het opgroeien van de drie jonge vogels. En aan de vele enthousiaste reacties die we dagelijks mogen ontvangen – weten we dat onze webcam gevolgd wordt – dagelijks tot duizend bezoekers is zeker niet mis

Daar zullen we de mogelijkheid bieden om zowel via de telescoop en via de webcam de Brugse jonge slechtvalken te bekijken.

We heten u van harte welkom, breng gerust geïnteresseerde kennissen mee. Graag een mailtje naar Paul terug aub , indien jullie aanwezig kunnen zijn. Kwestie van ongeveer toch een beetje de hoeveelheid drank en hapjes te kunnen inschatten.

Deze worden aangeboden door Frank voor zijn verjaardag, door Raleigh zijn top elektrische fietsen en Georges De Putter – Sights of Nature – Kite Optics.

Het Mergus bestuur

Project slechtvalken Brugge

Paul Maertens

Baron Ruzettelaan 373

8310 Assebroek

Tel.:        050  /  35 77 82

Gsm.:    0495 / 68 52 41

E-mail:  maertensp@belgacom.net

LEUKE SOORTEN IN BELGIE

Het zijn alvast topdagen voor de leuke soorten bij ons en in gans België:

Gisteren en vandaag de Monniksgier in Schriek (A’pen):

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/09/monniksgier-strijkt-neer-in-schriek/

Eergisteren de eerste Seebohms Tapuit voor België:

Een spectaculaire nieuwe (onder)  soort voor België, en nog maar de 5de waarneming ooit voor Europa!

Videobeelden: https://youtu.be/NnPBz1CSVJA (kies 1080p60-HD voor de scherpste weergave).

vriendelijk groeten, Jan Vanwynsberghe

en onze eigen topvogelaars laten zich natuurlijk ook niet onbetuigd met een Balkanbaardgrasmus in de Zwinbosjes en een Kortteenleeuwerik in de Voorhaven (resp. Johan B en Filip D)

OPROEP VAN ONZE COLLEGA VOGELAAR UIT OOSTENDE – GEERT JONCKHEERE

Beste Frank

We hebben elkaar een tijdje geleden kort ontmoet tijdens de uiteenzetting over het project Steenuilen 2020. Ik heb dit gecoördineerd voor NP Middenkust.

In een organisatie van een aantal vrouwenverenigingen uit Bredene wordt binnenkort een lezing gegeven door Nic Batlthazar met als titel ” Klimaatbetoog”

Misschien kan dit ook de leden van Mergus interesseren.

Indien mogelijk zou je deze mail kunnen doorsturen naar de leden en/of de affiche ( in bijlage ) ?

Alvast bedankt.    Met vriendelijke groeten.      Geert

BROEDVOGELTELLINGEN

Mijn eerste en tweede telronde doorheen de polders van Dudzele zit erop. De aanhoudende droogte had een negatieve invloed op de aantallen Grutto en Tureluur. Kievit en Scholekster beginnen nu volop aan hun tweede legsel op de vele akkers. Net als in 2017 erg veel aardappelen ingeplant, terwijl verleden jaar de mais aan de beurt was. Rietzanger en Blauwborst waren top, Kleine Karekiet moet nog toekomen. Gelukkig zijn de aantallen ‘exoten ganzen’ broedgevallen afgenomen en mogen we opnieuw in elk polderbosje een koppel Buizerd verwelkomen. Voorlopig nog 1 (de allerlaatste ) Graspieper en al een eindje geen Veldleeuwerik meer. Merels daarentegen zijn na een erge zwakke start, plots wel weer aanwezig en zingend Hoe kan dat nu? Gisterenavond kwam ik oog in oog te staan met een Vos in de Aarseleweiden Altijd een duaal moment: genieten van deze prachtige verschijning met toch die angst in het achterhoofd….hij of zij gaat toch niet te veel weidevogels oppeuzelen..___

Een prettig weekend gewenst met veel broedvogeltelgenot  …. Het moment op jullie derde ronde te lopen en zeker naar de Blikvangers van Machteld en het wekelijkse Slechtvalkenfilmpje te gaan zien op onze www.mergus.be

Ook het Zwinoverzicht van de Wouter vinden jullie in cc terug

En nu maar hopen dat ik niets of niemand heb vergeten

 Frank en het ganse Mergus bestuur